שאלה: לפני חודשיים היינו בטיול מאורגן לאירופה. איתנו בקבוצה נסעה נכה עם מלווה פיליפינית. למרות הסימפטיה הטיול די השתבש, מפני שהיה צורך לעזור לה בטילטול הכיסא ממקום למקום (ובחלק מהמקומות לא הייתה בכלל גישה לכיסא) וכל זה עורר כעסים בקבוצה.האם אפשר לתבוע את החברה שהוציאה את הטיול על כל זה?
תודה,שאולי, נס ציונה
תשובה: אפשרות הטיול של נכה הנה מזכויות היסוד של כל אדם ולא בנקל יפגעו בה. מנגד, פגיעה בתוכנית הטיול עקב צירוף הנכה לטיול מהווה עילה לתביעה נגד החברה. כעס בקבוצה או שיבושים קלי ערך אינם סיבה מוצדקת לתביעה. ניתן יהיה לתבוע רק אם השיבושים עלו כדי פגיעה של ממש בתוכנית הטיול.
ראוי לזכור כי ביהמ"ש לא יתיחס באהדה לתביעה מסוג זה.
שאלה: טסנו לפני שבוע בטיסה של איזיג'ט באירופה והדיילת שפכה על אשתי קפה. החולצה הלבנה שלה התלכלכה ובלתי אפשרי היה ללבוש אותה שוב באותו יום. היא הצטרכה לקנות חולצה חדשה. יש לנו את שם הדיילת וכל הקבלות שצריך. ממי אפשר לבקש פיצוי על זה אם בכלל (לאיזיג'ט אין בכלל נציג בארץ)?
תודה על תשובתך, מנחם ושרה א, נהריה
תשובה: מומלץ לכתוב מכתב תלונה לחברת התעופה. אלו לא מהעניינים אשר רצוי לפנות לביהמ"ש.
אמנם, ניתנו בעבר פיצויים עבור תביעות קלות ערך, אך עלות התביעה הייתה באותו גובה.
שאלה: בגלל טעות ביטחתי את המטען האישי שלי בשתי חברות ביטוח שונות. 2 מזוודות אבדו לי (נגנבו מלוקר בתחנת הרכבת בפראג). האם אני צריך לבחור את איזה חברת ביטוח לתבוע או שאני יכול לתבוע את שתיהן? אני צריך/חייב להודיע להן על זה שאני מבוטח בשתיהן?
תודה על תשובתך, ג.ע.
תשובה: אין ביטוח כפל. יש להודיע למבטח בכתב על הביטוח הנוסף. רצוי לתבוע על פי הביטוח הטוב יותר. למבטח הנתבע תהייה זכות שיבוב כלפי המבטח השני לגבי הסכום החופף.
שאלה: יש לי שאלה שאולי תישמע קצת מטופשת....יש לי דרכון ישראלי ודרכון זר. אני יודעת שאני צריכה להיכנס למדינה רק עם הדרכון הישראלי, אבל האם יש איזה עונש או תלונה במשטרה למי שיש דרכון ישראלי ובכל זאת נכנס עם הדרכון הזר?
עינב
תשובה: יש להפנות שאלה זו למשרד הפנים. להם התקנות המעודכנות בעניין זה.
שאלה:
בחיפוש שעשו עליי שוטרים בנמל התעופה באיסטנבול הם קרעו לי שתי מעילים ושתי תיקי יד (חתכו לי אותם בסכין יפנית) ועשו לי בושות מול כל המשפחה שלי. הם התנצלו אחרי חצי שעה ושיחררו אותי. כתבתי מכתבים והתלוננתי לשגרירות טורקיה ולחברת התעופה טורקיש ואף אחד לא עונה לי. היומנאי במשטרה לא רוצה לקבל ממני תלונה כי הוא אומר שזה לא בתחום סמכותו. האם אני יכול לתבוע פיצויים בבית משפט וממי? מה אני יכול לעשות?
בברכה ושבת שלום, יוסי אביחיל.
תשובה: לבימ"ש בישראל אין סמכות לדון בתביעות על אירועים בחו"ל, כפי המקרה שתיארת. ניתן לתבוע בבימ"ש בטורקיה. בד"כ עלות התביעה בחו"ל תהייה גבוהה מסכום הפיצוי, ככל שיפסק.
שאלה: היינו לפני שנתיים בטיול מאורגן, נהנינו מאוד, וגם כתבנו מכתב תודה לחברה שאירגנה את הטיול. לפני שנה היינו בטיול של אותה חברה והכל היה פשוט זוועה. המדריך היה גרוע, המלונות לא ברמה טובה ולוח הזמנים היה בנוי רע ולא מאורגן. התברר לנו לפני חודש שהחברה פירסמה את מכתב התודה שלנו באתר האינטרנט שלה תחת הכותרת "לקוחות מרוצים כותבים לנו". ביקשנו כמה פעמים מהחברה שיורידו את המכתב שלנו מהאתר שלהם כי אנחנו לא היינו מרוצים בכלל מהטיול האחרון שלהם, רק מהקודם, והם לא התייחסו אלינו.
מה אנחנו יכולים לעשות? לתבוע אותם למשפט?
אנחנו מאוד כועסים על העניין הזה. תודה על תשובתך.
אסתר ואברהם בן חיים, חדרה.
תשובה: זכותכם שמכתבכם לא יפורסם מרגע שהודעתם לחברה על כך. נסו לשלוח לחברה התראה ע"י עו"ד לפני תביעה.
שאלה: אני רוצה להגיש תביעה קטנה נגד סוכנות נסיעות על איזה פאשלה בהזמנה שהם עשו (טעו בהזמנה של מלון באמסטרדם). חברים אמרו לי שלא אוסיף לתביעה פיצוי על "עוגמת נפש" כי שופטים בבתי משפט לתביעות קטנות לא אוהבים את זה. זה נכון?
תודה אורי ת"א.
תשובה: עוגמת נפש ניתנת לתביעה גם בבימ"ש לתביעות קטנות. נכון שבעבר כמעט לא נהגו לפצות בגינה, אך ביהמ"ש המחוזי קבע כי ניתן לתבעה. מכל מקום, "מידת עגמת הנפש" נמדדת ע"י כב' ביהמ"ש על פי "אומדנא דדיינא" (על פי אומדן השופט היושב לדין) ובד"כ נפסקים סכומים נמוכים בגינה.