09.05.2025
 
סוללים את דרך היין הישראלית

 

 

מאת יוסי זילברמן

הישראלים כבר מזמן למדו להעריך יין, מספר היקבים הקטנים והבינוניים בישראל הולך וגדל משנה לשנה, ויש לנו כבר כמה מסלולים הראויים לתואר "דרך היין". במשרד התיירות החליטו שזו תשתית ראויה לגבש על בסיסה תוכנית אסטרטגית, יחד עם גורמים נוספים, שבמרכזה מסלולי טיול וסיורים שישלבו טבע ונוף, מסעדות כפריות, ביקור ביקבים וטעימה של יינות משובחים.

ביריד התיירות IMTM שהתקיים לפני חודשיים בתל אביב, הוקדשה סדנה מיוחדת לנושא פיתוח תיירות היין בישראל. דני בירן, יועץ משרד התיירות לתיירות היין, שהיה המרצה הראשי בסדנה, הזכיר כי בישראל מסורת יין עתיקה כבר מלפני כארבעת אלפים שנים, וכי בעת העתיקה ייצרו כאן יין בהיקפים גדולים. ראשית תעשיית היין המודרנית בארץ ישראל היתה במושבות הברון בסוף המאה ה-19, וכיום פעילים כ-200 עד 250 יקבים בגדלים שונים הפזורים בכל רחבי הארץ - החל מיקבים קטנים, המאמצים לעצמם את התואר "יקב בוטיק", וכלה ביקבים תעשייתיים גדולים. על פי הסיווג המקצועי, יקב קטן הוא כזה המייצר עד מאה אלף בקבוקים בשנה, יקב בינוני מייצר החל ממאה אלף בקבוקים ועד מיליון, ואילו יקב גדול הוא יקב המייצר יותר ממיליון בקבוקים בשנה.

במסגרת תכנית פיתוח דרך היין בה שותפים משרדי התיירות והחקלאות ומועצת הגפן היין, חולקה הארץ לתשע אזורי יין. באזורים אלה תוכננו, בינתיים על המפה בלבד, דוגמאות ל-16 מסלולים מומלצים. בכל מסלול שניים או שלושה יקבים, בתי בד לשמן זית, מחלבות קטנות המתמחות בגבינות, מגדלי תבלינים, כוורנים ומשווקי דבש ואטרקציות כפריות דומות, וכמובן נופים של כרמי גפן וזית ואתרי עתיקות שונים.

בירן מדגיש כי המושג "דרך יין" אינו מתייחס רק ליקב עצמו אלא למכלול הגורמים בסביבתו של היקב, כך שהמדובר למעשה בתיירות חקלאית או אגרו-תוריזם, מונח שהולך ותופס מקום חשוב בתכנון מפת התיירות במדינות רבות. לכן גם דרך היין מיועדת לציבור הרחב, תיירים וישראלים, שאינם בהכרח לוגמי יין מושבעים.

במסגרת תוכנית הפיתוח של משרד התיירות ייערכו בקרוב קורסים בתחום תיירות היין לייננים, תיירנים ומורי דרך. בירן מבטיח כי המידע יופיע בקרוב מאוד באתרים של משרד התיירות.

יואל מנספלד, פרופסור לחקר התיירות באוניברסיטת חיפה, הוסיף ואמר בסדנה כי היין הוא חלק מהחוויה הגסטרונומית והנופית של אזורי גידול היין וניתן לשלב בו פעילויות תרבותיות הקשורות בגידולו.

לתוכנית מסלולי היין בישראל סיכויים מצוינים להצליח ולהתפתח. נוכחתי בכך כאשר ביקרתי בתערוכת היין הבינלאומית הרביעית שהתקיימה בתל אביב שבוע אחרי תערוכת התיירות. התערוכה, שהשתתפו בה יקבים ויצרני יין רבים, נמשכה שלושה ימים וביקרו בה אלפי ישראלים, חלקם כאלה שפרנסתם קשורה לענף היין או לשלוחותיו, אבל גם רבים רבים כמוני שגילו את עולם היין בשנים האחרונות וישמחו על כל הזדמנות לבקר ביקבים ובסביבותיהם.

10/04/2012