הפסקת טיסות: מדריך בסיסי לסוכן
מאת עו"ד דוד שפרכר* בשבועות האחרונים קרסו או הפסיקו לפעול מספר חברות תעופה אירופיות: ספנאייר הספרדית, סירוס הגרמנית (שפעלה בעיקר בשירותה של חברת לופטהנזה) ובראשית החודש גם מאלב ההונגרית. לאירועים כאלה השלכות חמורות על סוכני הנסיעות ולכן חשוב ביותר להכיר את הכללים הנוגעים לקריסה של חברות תעופה ומהם הצעדים המידיים שמומלץ לנקוט. ברמה המשפטית הסוכן הינו שלוח של חברת התעופה ואין הוא אחראי למצבה הכלכלי, לפעולותיה או למחדליה. אולם ברמה המסחרית, כמי שגבה תשלום מהלקוח תמורת שירות שלא ניתן, הוא בהחלט נקלע למצוקה לא פשוטה. ברגע המשבר סוכן הנסיעות מוצא את עצמו באחת מששת המצבים הבאים:
- מכר כרטיסי טיסה של חברת תעופה החברה בבי-אס-פי ושילם באמצעות המערכת (ללא מוצרים נוספים) תקנה בשם Reolution 850, Attachment F שפרסם אירגון יאט"א מפרטת חלופות שונות ואת הצעדים שיש לנקוט במקרה כזה. תחילה יש כמובן להפסיק כליל את השימוש בקוד הזיהוי של חברת התעופה (Carrier Identification Plate) ויש להפסיק את השימוש במערכות האוטומטיות להחזרים. יש לדווח לבי-אס-פי על מכירות שנעשו עד למועד הפסקת הטיסות. באשר להחזרים, המצב בהחלט תלוי במעמד המשפטי של חברת התעופה: האם היא רק "הפסיקה" את טיסותיה מבלי להתחיל בהליכי פירוק או שמא כבר החלה בהליכים אלה. במקרה השני יהיה מעורב בעניין כונס נכסים או גורם דומה. בנוגע לנוסעים: מאוד חשוב לא לשכוח לבטל כל סגמנט שעדיין מופיע במערכות ולדאוג לחלופת טיסה לנוסע. אירגון של חלופת טיסה ימנע מהסוכן את הצורך להתמודד מאוחר יותר עם תביעה של הנוסע. כאן מומלץ לברר האם חברת התעופה מסוגלת ומוכנה לדאוג לרה-רוטינג (Rerouting) של הנוסע. אם התשובה חיובית, מה טוב. אם התשובה שלילית, כלל לא בטוח שהסוכן יקבל החזר על הוצאות אלה (במקרה של פירוק חברה, לדוגמה, מעמדו יהיה של נושה לא מובטח).
- מכר כרטיסים שהזמין ישירות בחברות התעופה (לא שילם באמצעות הבי-אס-פי) במקרה כזה יש ליצור קשר מיידי עם חברת התעופה ו/או עם כונס הנכסים ולהגיש את הבקשות להחזרים כספיים. כאמור, מעמדו של הסוכן יהיה כנראה מעמד של נושה לא מובטח. פירוש הדבר שההחזר איננו מובטח אלא תלוי במצבה הכספי של חברת התעופה.
- מכר טיסות מסטוק של חברת תעופה שקרסה אך מבוצעות בקוד-שייר על ידי חברה שממשיכה לפעול יש ליצור קשר מיידי עם חברת התעופה שאמורה לבצע את הטיסה ולבדוק האם היא תסכים להטיס את הנוסע. היא תחוייב לעשות כן אם כבר קיבלה את התמורה בעד ההטסה מהחברה שקרסה. אם טרם קיבלה את התמורה, ייתכן שתסרב להטיס את הנוסע.
- מכר טיסות מסטוק של חברת התעופה הממשיכה לפעול אך מבוצעות על ידי החברה שהפסיקה לטוס במקרה זה על חברת התעופה שמכרה את הטיסות לדאוג מיידית לרה-רוטינג של הנוסע. חשוב לדעת: אם מדובר בטיסות שעליהן חלים כללי הנוהל האירופי 261/2004 (כלומר: כל הטיסות מאירופה ללא יוצא מהכלל וכל הטיסות לאירופה אשר אמורות היו להתבצע על ידי חברת תעופה אירופית) - זכותו של הנוסע לסרב לרה-רוטינג ולדרוש החזר מלא של מחיר כרטיס הטיסה.
- טיסות אשר שולמו ישירות לחברת התעופה באמצעות כרטיס אשראי יש ליצור קשר מייד עם חברת כרטיסי האשראי.
- טיסות שהן חלק מחבילה הנושא מורכב הרבה יותר, מפני שעל סוכן הנסיעות חלה חובה לדאוג לקיום התחייבויותיו בנוגע לחבילת התיור שמכר, כולל ההטסה.
לסיכום, נושא מצבן הכספי של חברות התעופה הפך לסוגיה חשובה ומטרידה. מומלץ לכל סוכן להתעדכן באופן שוטף על מצבן חברות התעופה שהוא משווק לקהל לקוחותיו.
____________________________________________________ * מומחה בדיני תיירות ותעופה אזרחית, משמש כמרצה בכיר בדיני תיירות במכללת ESC Troyes ובמכללת ESC Toulouse, וכן מלמד באוניברסיטת פריז XI ו-ESEC ברצלונה. האמור במאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי. הטקסטים המשפטיים הרלוונטיים זמינים לאנשי ענף התיירות בפנייה למחבר לכתובת הדוא"ל: david.sprecher@sprecher.co.il 13/02/2012 |