יו"ר ההתאחדות: "יאט"א, בשליחות בריתות התעופה, מנסה להשליט משטר חדש בשוק"
מאת גיורא נוימן "ההתמודדות שלנו עם הבי-אס-פי ויאט"א היא לא גחמה. היא תוצאה של החלטה נחושה להגן על האינטרסים של יועצי התיירות מפני ניסיונות חוזרים ונשנים מצד יאט"א, שנשלט בידי בריתות התעופה הגדולות, להנהיג משטר חדש ביחסים בין הסוכן לחברות התעופה, משטר שיהיה מבוסס על מדיניות של כוח ותכתיבים של החזק לחלש, לא משטר של יחסי מסחר הוגנים," כך אומר קובי קרני, יו"ר ההתאחדות, בשיחה עם חדשות תיירות לקראת הכנס השנתי של סוכני הנסיעות, שעומד להיפתח היום במלון הרודס באילת. "אפשר לראות את זה בכל תחום - בהתנהלות של הבי-אס-פי, במדיניות הקנסות שהפכה לעוד מקור הכנסה לחברות התעופה, בחתירה העקשנית לבטל את המוסדות שבהם נפגשים נציגי חברות התעופה והסוכנים כשווים מול שווים. "כדי להבין מה באמת המטרה של יאט"א לא צריך לנחש הרבה, די לראות מה הוא עשה בשווקים אחרים בעולם שבהם הסוכנים פחות מלוכדים ויותר חלשים מהסוכנים בישראל. "ברוב מדינות העולם אין לסוכנים הכוח להתמודד מול חברות התעופה. הם לא מאוגדים והם חיים בפחד עצום מהנזק שעלול להיגרם להם. הם חיים בתחושה שחברות התעופה יכולות להרים אותם או לקבור אותם. אחרת הם היו תובעים את חברות התעופה מבוקר עד ערב.
- בישראל דווקא לא חששתם לתבוע חברות תעופה. נכון. בישראל הסוכנים יודעים לעמוד על זכויותיהם. ולכן התביעה שלנו ופסק הדין שקיבלנו הם חדשות שמעוררות עניין בכל העולם. פונים אלינו מהתאחדויות של סוכני נסיעות מחו"ל לברר פרטים, לברך.
- לאן יאט"א מנסה להוביל את השוק, לדעתך? קרני: יש מדינות שבהן הם עברו לחיוב פעם אחת בשבוע, במקום פעם בחודש. במדינות אחרות שבהן יאט"א הצליח לבטל את הוועדה המשותפת כבר לא חלים עליו חוקים של הגבלים עיסקיים, הוא יכול לעשות מה שמחליטים במטות של בריתות התעופה מבלי לשאול אף אחד. זה בסופו של דבר ההיגיון מאחורי המאבק סביב החלטה 818G - אם יוציאו את כל סמכות ההחלטה מישראל לחו"ל, הממונה על ההגבלים העסקיים כבר לא יוכל לבלום אותם. אם מצרפים את כל הדברים יחד, עולה תמונה ברורה: אנחנו מתמודדים מול ניסיון מהפכה. החברה האלה משטים בכל השוק, מפרים את תנאי ההיתר לפעילות של הבי-אס-פי ועושים ככל העולה על רוחם. לכן הגשנו בקשה לממונה על ההגבלים העיסקיים לבחון מחדש ולשנות את תנאי ההיתר.
- אחרי פסק הדין בתביעה נגד לופטהנזה וסוויס, איזה תסריטים לדעתך עומדים על הפרק? אני חושב שבית המשפט העליון יקבל את אחד הערעורים, או הערעור של לופטהנזה ושות' או הערעור שלנו על פסק הדין בתביעה נגד בריטיש. לא מאמין שיש אפשרות אחרת. ואחרי שבית המשפט העליון יאמר את דברו נדע איפה אנחנו חיים.
- מה זאת אומרת שאין אפשרות אחרת. עובדה שהשופטת שטמר חשבה שיש אפשרות אחרת, דחתה תביעה אחת וקיבלה את התביעה השניה. ובכל זאת, לדעתי לא סביר שכל הערעורים ייחדו. אחד מהם חייב להתקבל, כי בסופו של דבר מדובר באותה מהות. זו דעתי הפרטית, לא דעה משפטית ולא עמדת ההתאחדות. 31/01/2012 |