09.05.2025
 
אל על תשלם עמלות סוכן גם ב-2012

 

 

מאת גיורא נוימן

חברת אל על תמשיך לשלם עמלות סוכן גם בשנה הבאה, כך הכריז אליעזר שקדי, מנכ"ל החברה. "החלטתי שב-2012 נמשיך במדיניות העמלות והעבודה עם הסוכנים," אמר בכנס התיירות שיזמה רשת משרדי הנסיעות יוטרוול, מול קהל של מאות סוכני נסיעות שהגיבו לדבריו בתשואות. "אני רואה בכם שותפים לדרך. אל על חזקה היא קריטית לכל מי שיושב פה."

עם זאת הוסיף כי החברה תגביר גם את המכירה הישירה לקהל. "הגענו למסקנה שבמקביל לתשלום העמלות לסוכנים אנחנו חייבים לפתח את ערוצי המכירה הישירה שלנו. בעולם התעופה, מי שלא נמצא בזירות המכירה הישירה - לא קיים. בנושא הזה אנחנו בפיגור רציני לעומת חברות תעופה אחרות בעולם. נעשה את זה בצורה הכי הוגנת ושקופה שאפשר."

המעמד שבו בחר שקדי להשמיע את הבטחתו לענף סוכני הנסיעות לא נבחר במקרה. מזה שנה ניהלו נציגי רשת יוטרוול שיחות רבות עם צמרת אל-על, בהן הציגו לה סקרים שהוכיחו כי ביטול עמלת הבסיס לסוכנים תגרום להידרדרות בנתח השוק של החברה, שגם כך נמצא בירידה, וכי הנזק ממהלך כזה יהיה גדול מהחיסכון שתרשום החברה. נראה כי המאמץ של אנשי יוטרוול סייע להטות את הכף לטובת הסוכנים בדיונים הפנימיים המתנהלים בנושא בתוך החברה כבר כמה שנים. בתקופה האחרונה היו סימנים מקדימים להחלטה החיובית שהלכה והתגבשה באל-על לטובת הקשר עם שוק הסוכנים, ובהם תפנית במדיניותה הקשוחה של החברה בתחום עמלות היתר. ברבעון השלישי רבים מסוכני הנסיעות לא הצליחו להגיע ליעדי המכירות שנקבעו להם, ולמרות זאת החליטה אל-על ללכת לקראתם ולשלם להם את עמלות היתר בשיעור יחסי למכירות שבוצעו בפועל.

בהרצאתו בפני באי הכנס התייחס שקדי למשבר הכלכלי העובר בימים אלה על העולם. "לא ברור לאן הדברים מתפתחים. המצב לא יציב. הדבר היחיד שברור לי הוא שאי-היציבות הכלכלית תלווה אותנו גם ב-2012." כדוגמה הביא שקדי את בקשתה של אמריקן איירליינס בסוף נובמבר להגנה מפני נושים: "הנה, חברה כל כך משמעותית וחזקה מגיעה לפשיטת רגל. אנחנו בישראל נוהגים להסתכל על עצמנו כאי קטן ומבודד אבל אנחנו בהחלט מושפעים ממה שקורה בעולם, גם אם באיחור."

כזכור, בחודש שעבר פרסמה אל-על את הדוחות הכספיים לרבעון השלישי, מהם עולה כי הרווח הנקי שלה ברבעון זה הסתכם ב-21 מיליון דולר בלבד, כמחצית מהרווח ברבעון המקביל אשתקד. רווח צנוע כזה ברבעון הרווחי העיקרי בשנה אינו מספיק כדי לכסות את ההפסדים ברבעונים האחרים. במצטבר, בתשעת החודשים הראשונים של 2011 הפסידה אל על הפסד נקי של כ-41 מיליון דולר, ולפיכך צופים בענף כי ההפסד השנתי של החברה יגיע ל-70 מיליון דולר ויותר.

על מצוקתה של אל-על אמר שקדי: "אנחנו צריכים להתמודד גם עם התנאים החיצוניים של הכלכלה והדלק וגם של התחרות הגוברת. יש לנו משימה מאוד לא פשוטה שקשורה בהגדלת ההכנסות מצד אחד והקטנת ההוצאות מצד שני, ואנחנו עוסקים בה כל הזמן. ליבת העסקים של אל-על היא התעופה, אבל אנחנו חייבים לפתח מנועי צמיחה נוספים שפחות מושפעים מגורמים חיצוניים, מנועי צמיחה בתחומים שקשורים לתיירות, למועדון הלקוחות, למכירה ישירה של מוצרים נלווים, לתחזוקה ועוד."

שקדי רמז כי אל על הצליחה לשכנע את הרשויות לשנות את גישתן המפלה, המטילה מגבלות רגולטוריות קשוחות על החברה הישראלית בעוד היא מתירה חופש פעולה נרחב ביותר לחברות התעופה הזרות המתארגנות בבריתות עולמיות כדי לנצל את יתרונן לגודל. "פה אני אופטימי ומקווה שבקרוב יהיה מענה לנושא הרגולטורי, שבמדינת ישראל הוא קריטי."

21/12/2011