09.05.2025
 
תעופה במשבר: רווחי אל על נחתכו ב-50%

 

 

מאת חגי רוזן 

דו"ח רבעון שלישי גרוע לאל על: הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-21 מיליון דולר, ירידה של יותר מ-50%. הרווח התפעולי נשחק עוד יותר - 25 מיליון דולר לעומת 56 מיליון דולר. כך עולה מהדוחות שמסרה אל על לבורסה בשבוע שעבר.

הנתונים העיקריים העולים מן הדוח:

ההכנסות החברה ברבעון ההשליש הסתכמו ב-602 מיליון דולר, לעומת 566 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, גידול של 6%. ההכנסות מנוסעים גדלו כתוצאה מהגידול במספר נוסע/ק"מ ומהגידול בתשואה לנוסע לקילומטר. ההכנסות מהובלת מטענים גדלו ב-16% והסתכמו בכ-52 מיליון דולר, בהשוואה ל-45 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

הוצאות ההפעלה לרבות ההוצאה על דלק סילוני ברבעון הנוכחי הסתכמו ב-489 מיליון דולר, לעומת 426 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, גידול של 15%. שיעור הוצאות ההפעלה מהמחזור עלה מ-75.4% ברבעון השלישי של שנת 2010 ל-81.2%. עיקר הגידול נרשם בהוצאות הדס"ל שהסתכמו ב205 מיליון דולר (היוו 34.1% מהמחזור) בהשוואה ל160 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד (28.3% מהמחזור). הוצאות החברה עבור דלק סילוני גדלו בעיקר כתוצאה מעליה חדה של 47% במחיר הממוצע של הדס"ל ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

ברבעון הנוכחי רשמה החברה החזרים בגין גידור הדס"ל בסך של כ-16 מיליון דולר (בהשוואה לתשלומי גידור בסך של כ-17 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד).

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הסתכם ברבעון השלישי של 2011 ב-6.4 מיליון דולר. יש לציין שחלק הארי של ירידת המזומנים מפעילות שוטפת ברבעון הינו כתוצאה ממרכיבים עונתיים מפערי עיתוי בין רמת ההכנסות מראש לסוף חודש ספטמבר לעומת סוף חודש יוני.

שיעור התפוסה בטיסות החברה הסתכם ברבעון השלישי של 2011 ב-82.4%, לעומת 83.8% בשאר הטיסות הסדירות בנתב"ג.

בסיכום של תשעת החודשים הראשונים ב-2011, רשמה אל על הפסד נקי של 42 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 40.8 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

עם הגשת הדוח הרבעוני פרסם אליעזר שקדי, מנכ"ל אל על, את ההודעה הבאה: "החברה התמודדה ברבעון זה עם האתגרים והשינויים בענף התעופה העולמי והמקומי, בין היתר, עם האמרת מחירי הדלק לאורך זמן ועם המשבר הכלכלי העולמי. גורמים אלו הביאו להתאמת הפעילות וליישום תהליכי התייעלות לצמצום ההוצאות בחברת אל על, לרבות יצירת אופטימיזציה של צי המטוסים ובחינה מחודשת של רשת הנתיבים ויעדי הטיסה. כחלק מהבחינה המחודשת של רשת הנתיבים נסגר החודש הקו לסאו-פאולו, כאשר אנו מנצלים את מטוס הדגל שלנו, ה-777 החסכני והיעיל המתפנה מקו זה, לטובת קווים אחרים. כמו כן הודענו החודש על סגירת הקווים לאודסה ולדנייפרופטרובסק. במקביל אנו ממשיכים בתהליך של הוצאתם משירות של 6 מטוסים ישנים (מטען מדגם 747-200 שיצא משירות הקיץ, שני מטוסי נוסעים מדגם 767-200 שיצאו משירות בחודש האחרון, ו-3 מטוסי 757 שייצאו משירות ב- 2012), הקטנת מספר ציי המטוסים מ-7 ציים ל-5. בתוך כך אנו נמצאים במהלך של התקנת כנפוני קצות כנף במטוסים שבשירות החברה, אותן ביצענו בחודש האחרון, כחלק מהמאמצים להקטנת הוצאות ולהתייעלות וחיסכון בדלק.

חברת אל על ממשיכה במהלכים להתייעלות והתמודדות עם האתגרים העיסקיים והאירגוניים הצפויים לה בשנת 2012, עקב המשבר הכלכלי העולמי. במסגרת זו אנו מיישמים תכנית לצמצום הוצאות החברה ותכנית התייעלות הכוללת בין היתר, פיטורי 200 עובדים ומהלכים אירגוניים נוספים בתוך החברה. אנו ממשיכים כל העת לפתח ולממש מקורות הכנסה חדשים, באופן שיקטין בטווח הבינוני והארוך את תלות החברה במחירי הדלק ובגורמים חיצוניים נוספים.

החברה השקיעה בשדרוג משמעותי של אתר האינטרנט ורשמה גידול משמעותי של 36% במכירות באמצעות האתר ו18% צמיחה במכירת כרטיסים באמצעות המוקד הטלפוני. אנו מחויבים וערוכים למאמץ מתמשך ולהתמודדות עם השינויים בכלכלה בישראל ובעולם, עם תנאי השוק המאתגרים ועם התחרות. אנו מאמינים, כי המשך ביסוס חוסנה הפיננסי של אל על ויציבותה, לצד נקיטת מאמצי התייעלות ומהלכים לשיפור מתמיד באיכות ובמצוינות - תוך החדרתה כערך יסוד בקרב אנשי החברה ותוך שמירה ופיתוח רמת שירות גבוהה ללקוחותינו, הם המפתח להמשך שימור מעמדה המוביל של אל על בענף התעופה". עד כאן, דבריו של שקדי.

ניסים מלכי, סמנכ"ל הכספים, הוסיף: "מדובר בעוד רבעון מאתגר לעולם התעופה בכלל ולחברת אל-על בפרט. חברות מהגדולות בעולם כמו אייר קנדה ואמריקן איירליינס הציגו הפסדים בתוצאותיהן העסקיות ואילו שאר החברות הציגו אף הן שחיקה ברווחיות."

 

שקדי מוותר על 20% מהשכר

על רקע התוצאות הגרועות, הודיעו המנכ"ל אליעזר שקדי ויו"ר אל-על עמיקם כהן, כי הם מוותרים על 20% משכרם. הצטרפו אליהם חברי הדירקטוריון, שוויתרו גם הם על 20% מהגמול לו הם זכאים.

הסמנכ"לים בחברה ויתרו על 10% משכרם וראשי האגפים בחברה ויתרו על 7.5% עד 10% משכרם. הקיצוץ תקף החל ממשכורת חודש דצמבר 2011 ולכל שנת 2012.

30/11/2011