09.05.2025
 
יו"ר ההתאחדות: "יאט"א כזה לא צריך בישראל"

 

 

מאת גיורא נוימן

לקראת סוף אוקטובר עומד להתקיים מפגש ראשון מזה זמן רב בין נציגי סוכני הנסיעות לנציגי הנהלות חברות התעופה, במסגרת ועדת APJC. המדובר בוועדה פריטטית של חמישה נציגים מכל צד, שאמורה לדון במחלוקות בין הצדדים ולנסות למצוא להן פתרון מוסכם. "חדשות תיירות" שאל את יו"ר ההתאחדות, קובי קרני, האם לדעתו הענף עומד להיכנס לעידן חדש של הידברות, אחרי תקופה ארוכה של מאבקים מרים ואווירת קרב.

 

- אבנר גורדון, מנכ"ל סוויס, אומר שהגיע הזמן להפסיק את המאבקים ולשבת לדיון ענייני. אבי פרידמן, מנכ"ל קונטיננטל, אפילו הציע שיו"ר הוועדה יהיה נציג מטעם הסוכנים. אלה לא סימנים של עידן חדש?

קובי קרני: אין שום עידן חדש עם חברות התעופה, להיפך. העניין הוא לא אישי עם אבי פרידמן או עם נרי גורדון. כולנו חברים, אבל לא הם הבעיה. הבעיה של הסוכנים היא ההתנהלות של יאט"א בעולם והשתלטות הבריתות העולמיות על פעילות יאט"א.

 בעבר היה לנו עניין ביאט"א מכוח הסדר ששרר בשוק. אולם היום הסדר הוא חד צדדי.

הבעייה העיקרית של השוק היא שחברות התעופה אינן רואות יותר בסוכן הנסיעות ערוץ שיווק אלא ערוץ לעשיית רווחים. לשלם עמלה או תגמול הן לא מוכנו, אבל הן מטילות קנסות ודמי טיפול כיד הדימיון של כל חברת תעופה. עשרות מיליוני דולרים הן מטילות על הסוכן כקנסות על טעויות, חלק כלל לא באשמת הסוכן, אבל מעולם לא שילמו אגורה אחת על הטעויות שלהן.

 יאט"א מפעילה את הבי-אס-פי בישראל בניגוד למטרות שלו. במקורו הוא נועד לשמש ככלי גביה בלבד, אבל הן משתמשות בו גם להטלת קנסות. כל שוק הקנסות התפתח בגלל הבי-אס-פי. יאט"א כזה לא צריך בישראל.

אנו פונים בימים אלה לממונה על הגבלים העיסקיים שיכריז על כל פעילות יאט"א כהגבל עיסקי. אנחנו טוענים שליאט"א יש פטור מנושאים מסויימים ושחברות התעופה מנצלות זאת ומרחיבות אותו שלא כחוק לתחום היחסים עם סוכני ה נסיעות. כל נושא הערבויות הוא הגבל עיסקי.

לכן הגיע הרגע לומר ליאט"א: או שתקבלו היתר לפעול במסגרת ההגבלים העיסקיים או שהפעילות שלכם תוכרז כבלתי חוקית.

 בכלל, אני מציע להיזהר מאוד כאשר חברות תעופה "דואגות" לסוכן הנסיעות ומסבירות כמה טוב לו. מעולם לא היתה חברת תעופה שחשבה מה טוב לסוכן, אלא  מה טוב לה עצמה. זה בסדר. מה שלא בסדר הוא שיאט"א מעניקה כסות לפעילות שאינה בבסיס החוזה. אם חוזה יאט"א קובע שלסוכן מגיע תיגמול, הרי על יאט"א לדאוג שנקבל אותו.

 יאט"א מנצלת בכל העולם אך ורק את חולשת הסוכן, אבל בישראל יש לה בעייה, כי אנחנו לא נוותר.

 אגב, התפרסמו ידיעות כוזבות כאילו עד כה לא הסכמנו להשתתף בוועדה. האמת היא שיאט"א נמנעה מלכנס את הוועדה, ואלמלא האיומים מצידנו שום דבר לא היה זז. ופתאום מנהלי חברות תעופה מרוצים.

אבל עד היום אף אחד מהם לא שאל מה מטריד אותנו. אז אני מציע להעלות כנושא ראשון לדיון בוועדה את חיובי הקנסות באמצעות הבי-אס-פי, שזו תופעה אסורה בתכלית ומעודדת המצאת קנסות ודמי טיפול.

נרי אומר שלא איכפת לו איך קוראים לוועדה ומכוח איזה חוק היא מתכנסת. אני מאמין לו באמונה שלמה. אלא שהמטרה היא לא רק לשבת ולשוחח, ויש הבדל אם אתה יושב בוועדה ממלכתית או בוועדת טרכטנברג. יש הבדל בין ועדה שאתה שותף מלא להחלטותיה לוועדה שבה אתה רק מוזמן להביע את דעתך

בגדול, אני צופה תקופה לא קלה לסוכנים. מעבר למצב הכלכלי הקשה, הרי הסכומים שאנו נאלצים לשלם לחברות תעופה בגין קנסות ודמי טיפול יעלו על הרווחים שלנו. ואנו רק בתחילת הדרך.

22/09/2011