09.05.2025
 
מנכ"ל משרד התיירות: "האוצר מפחד והממשלה מפספסת"

 

 

 

מאת גיורא נוימן

מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר-ניר, נשא את ההרצאה המרכזית ביום העיון שערכו במשותף המכללה האקדמית אור יהודה ומשרד התיירות במסגרת יריד התיירות איי-אם-טי-אם. בר-ניר היה נמרץ, חד לשון והצליף לכל עבר. המטרה הראשונה שלו היה משרד האוצר.

וכך אמר בר ניר: "משרד התיירות אינו זקוק היום לתקציבים נוספים. אפילו לא שקל אחד נוסף. קיבלנו את התוספת שביקשנו לתקציב השיווק, הצלחנו לנצל אותה בצורה מושלמת והמשק קיבל את הסכום בחזרה בריבית דריבית דריבית. אבל אנחנו לא יכולים להביא למימוש פוטנציאל התיירות של ישראל בגלל ההתנהלות של האוצר, שפועל ללא סדר עדיפות ברור ומפחד להתמודד עם האתגרים שמציב משאב התיירות. בשל קוצר ראות זה אנחנו עלולים לפספס הזדמנות ייחודית."

בר-ניר גילה כי הוא עומד להתלוות לשר התיירות לדיון מיוחד אצל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבו יציגו לו את הצעדים הדרושים. "ראש הממשלה יצטרך להחליט אם להציב את התיירות בראש סדר העדיפויות ולממש את הפוטנציאל של משאב ייחודי זה - או לפספס אותו."

לדברי בר-ניר, התיירות לישראל הגיעה לשיא המיצוי של מרבית התשתיות הקיימות: "אנחנו נמצאים כיום בצומת דרכים. אם רוצים לממש את הפוטנציאל, הממשלה צריכה להקצות עוד מענקים לבניית בתי מלון, לתת מענקים גבוהים יותר ליזמים ולשנות את מפת אזורי העדיפות הלאומית בתיירות, לשחרר קרקעות ולזרז את התכנון. חסרים לנו 19,000 חדרי מלון, אבל את הבירוקרטים זה לא מעניין. מחסור זה הוא החסם החמור ביותר כיום להמשך הגידול בתיירות, אבל הממשלה לא מתעניינת בבתי מלון - היא עסוקה רק בבניית דירות, דירות, דירות.

"אם הממשלה תטפל בחסם הזה," המשיך, "יגיעו עוד תיירים, המשק יגדיל הכנסות במיליארדי שקלים מתיירות, ייווצרו עוד עשרות אלפי משרות חדשות, בעיקר בירושלים ובפריפריה, ותשתפר תדמית ישראל בעולם. אבל אפשר גם אחרת - אפשר גם לתת לתיירות להתנהל כפי שהיא היום ולוותר על משאב מיוחד וייחודי זה. אני מקווה שראש הממשלה יבחר במימוש ולא בפספוס."

אם הממשלה תאמץ את עמדת משרד התיירות להסיר את החסמים המונעים בניית מלונות חדישים, הבטיח בר-ניר, המשרד ילווה את היזמים, יסייע להם בקיצור ההליכים ויהווה עבורם "מאכער מול הממשלה".

חסמים נוספים הם המחסור במושבים בטיסות: "אל על לא השכילה להתאים את כמות הטיסות לביקושים. אז אם אין אל על - יש חברות תעופה אחרות."

המחסור בטיסות ניכר במיוחד בנתיבים מהמזרח הרחוק. בהודו, סין וקוריאה הדרומית הולכת וגדלה באופן משמעותי אוכלוסיה עם כסף שמתעניינת בתיירות ובצליינות לארץ הקודש אבל היא מתקשה להגיע, אמר. כאן גילה בר-ניר כי אייר אינדיה שוקלת לחדש את טיסותיה לישראל, וכי מתנהלים מגעים גם עם חברות תעופה סיניות. לגבי הנתיבים מאירופה, מקווה מנכ"ל משרד התיירות כי סוף סוף ייחתם הסכם התעופה עם האיחוד האירופי, מה שיאפשר להגדיל את הקיבולת.

קושי מיוחד לתיירות גורם העומס הכבד סביב האגן הקדוש בירושלים. "אם עיריית ירושלים לא תפתור את בעיית התחבורה שם, משרד התיירות לא יעביר לה תקציבים. את שומעת," פנה ליועצת ראש העיר ירושלים, שישבה בקהל, "שקל אחד לא תקבלו!"

אילת היא אזור קריטי לתיירות בישראל: "הביקוש לאילת עולה ואנחנו עובדים חזק, בתקווה שנצליח להחזיר אותה תוך כמה שנים למה שהיה. אבל אילת נמצאת במילכוד, כי המלונאים מעדיפים באופן ברור ישראלים על פני תיירים." כאן גילה בר-ניר כי לאחרונה התלונן בפניו מארגן תיירות רוסי גדול שמבקש להפעיל לאילת שתי טיסות בשבוע, אבל מתקשה לעמוד במחירים שדורשים ממנו באילת בחודשים יולי ואוגוסט. "כך שמסתבר שיש גם חסמים שיוצר הסקטור הפרטי," אמר.

21/02/2011