09.05.2025
 
אייר פראנס/קלמ: מוצרים של חברת בוטיק

 

 

מאת אוריאל ישיב

במשרדי אייר פראנס קלמ ברמת גן מדברים כל הזמן על החלום - תוספת קיבולת. שתי הטיסות היומיות לפריז והאחת לאמסטרדם לא עונות על הביקוש, ומנהלת החברה בישראל, ויויאן דל- מאס וכל הצוות מרגישים מחד מרוצים ומאידך מתוסכלים: "הטיסות מלאות," אומרת דל- מאס, שבסוף השנה שעבר השלימה שנה בתפקידה בישראל," וזה טוב מאוד (בעברית), אבל הבעיה היא ש-75 אחוזים מהתנועה מקורה בחו"ל ולנוסעים שלנו נשארים רק 25 אחוזים מהקיבולת. זאת משום שהתיירים מחו"ל מזמינים זמן רב מראש ואילו הישראלים מזמינים קרוב מאוד למועד הטיסה ואז עלינו להיאבק ולהשיג עבורם מקומות."

בטיסות קלמ המצב טוב יותר כי התנועה מתחלקת חצי חצי אבל גם כאן הביקוש עולה על ההיצע. המצב עוד יחמיר כאשר השלב השני של המיזם הטרנסאטלנטי המשותף עם דלתא ואליטליה יכלול גם את ישראל, ואז עוד יותר נוסעים מחו"ל יתחרו על המושבים המוגבלים.

כמעט כל הנציגויות הישראליות של חברות התעופה מתלוננות על מחסור בקיבולת אבל באייר פראנס הבעיה היא כמעט מהותית. הקו לישראל מוגדר כטווח בינוני ועל כן מוצבים בו מטוסים בגודל בינוני כמו האיירבוס 320, עם 168 מושבים בשלוש מחלקות. מטוסים גדולים יותר מוצבים בקווים הארוכים. לא נראה שההגדרה של הקו תשתנה והפתרון הוא רק בתוספת טיסות. אבל עם ה'בום' העולמי אין לאייר פראנס מטוסים נוספים, לצערם של אנשי אייר פראנס בישראל.

המצב דומה גם בקו לאמסטרדם, עם מטוס הבואינג 737-900 עם 180 מושבים, וכאן לאנשי החברה בישראל יש על מה להצטער - בעבר הלא רחוק הופעל בקו מטוס 767 ולפניו אפילו מטוס 747 משולב נוסעים ומטען.

בינתיים, עד לפתרון אפשרי של הבעיה, ויויאן דל-מאס ואנשי איי פראנס מתרכזים בטיפוח המוצרים, השירותים והיעדים החדשים של החברה, במאמץ למצב את החברה כ"חברת בוטיק" .

המוצר הראשון הוא מחלקת Premium Eco, שהיא מחלקת תיירות משופרת. היא מציעה תנאי טיסה כמו במחלקת עסקים (מושבים, אוכל ושירות) אך במחירים נמוכים יותר מאלו שבמחלקת עסקים (Premium Business). הנוסעים בה זכאים לשני פריטי כבודה במשקל 23 ק"ג כל אחד ותיק נלווה, זכות כניסה לטרקלינים בפריז ואמסטרדם, בידוק בדלפקי מחלקת עסקים וקדימות בעלייה למטוס ובקבלת הכבודה. לדברי ויויאן דל-מאס המחלקה החדשה זוכה להצלחה רבה בשוק הישראלי: "היא הופעלה בעיתוי מתאים מאוד, עם תחילת המשבר הכלכלי בעולם. לאנשי עסקים שרצו או נאלצו לחסוך בעלויות הצענו תנאי טיסה של מחלקת עסקים אבל במחיר מוזל בהרבה וזה הוכיח את עצמו הרבה מעל למצופה."

במחלקת העסקים משאירים מושב ריק בין שני מושבים תפוסים, הנוסעים זכאים לפריט כבודה שלישי ולכניסה לטרקלינים בכל אירופה בנוסף לזכויות המוענקות לנוסעים במחלקה האחרת.

המוצר השני מוצע בקווים הבין יבשתיים. בהם מופעלות ארבע מחלקות, כאשר המחלקה החדשה Premium Voyageur היא בעצם גם מחלקת תיירות משופרת. הנוסעים בה נהנים מ-40 אחוז יותר מקום, מושב רחב (48 ס"מ) בהטייה של 123 אחוזים, 25 אחוז יותר מיילים בתוכנית הנוסע המתמיד, בידוק נפרד, קדימות בעלייה למטוס וקדימות בקבלת הכבודה וכל זה במחירים הנמוכים במידה ניכרת ממחירי מחלקת עסקים.

בחורף הנוכחי ובאביב הבא נוספו ויתווספו שלושה יעדים חדשים לרשת הנתיבים של אייר פראנס קלמ. הראשון: פריז הו צ'י מין סיטי בוייטנאם, אליה הופעל בראשית ינואר לראשונה מטוס 777-300 אי-אר, עם מחלקת עסקים משודרגת. בקו מבוצעות חמש טיסות בשבוע, שלוש על ידי אייר פראנס ושתים על ידי וייטנאם איירליינס. השני: ב-27 במרס יתחילו לפעול שתי טיסות יומיות (בצהריים ובערב) בקו אמסטרדם אאלבורג, במטוס פוקר 70 עם 80 מושבים. הקו החדש השלישי הוא אמסטרדם שיאמן (Xiamen) בסין, שיופעל גם הוא בראשית לוח הקיץ מהב-27 במרס. זה יהיה היעד השביעי של קלמ בסין ובסך הכל היא תפעיל 43 טיסות בשבוע לסין, הונג קונג וטייוואן. הטיסות לשיאמן יבוצעו שלוש פעמים בשבוע במטוס 777-300 עם שתי מחלקות.

בתשובה לשאלה איך היא מסכמת את השנה הראשונה בתפקיד עונהדל-מאס בחיוך ובעברית: "טוב מאוד," ומרחיבה: " זו הייתה שנה מעניינת מאוד. היו בה אתגרים לא מעטים, מלבד ההסתגלות לישראל. זו פעם ראשונה שאני עובדת עבור שתי חברות תעופה ביחד. המיזוג שהחל ב-2006 הצליח מאוד אך הפעילות השוטפת נשארה נפרדת. אייר פראנס מפעילה את הטיסות שלה וקלמ את רשת הנתיבים שלה. כך שלמעשה אנו עונים למדיניות ולהנחיות של שתי חברות. כאמור המיזוג הצליח מאוד. אנחנו משלימים אחת את השנייה. יש פה גם ניסוי חברתי מרתק. מעניין מאוד לראות איך אנשים בשתי תרבויות ניהול, שלא לדבר על אופי, מגיבים. אישית אני אוהבת את המצב הזה אם כי לעתים יש התנגשויות שאני מגדירה אותן כטובות ומלמדות. ברור שאנו משתדלים למצוא את שביל הזהב בין התפיסות השונות. אגב, במשרדים הראשיים רק כ-20 אחוזים של האנשים עובדים עבור שתי החברות. היתר עובדים או רואים רק את החברה שלהם".

ויויאן דל-מאס נהנית מאוד מתל אביב, לומדת עברית, מנצלת את ההיצע התרבותי (אופרה וקונצרטים) והספורטיבי (שחייה בבריכת גורדון) שהעיר מציעה ומופתעת מהרמה הגבוהה של המסעדות. ואם היו לה עוד שתי טיסות ביום, הכל היה מבחינתה מושלם.

העובדים מחייכים

לקראת השנה החדשה הפיצה אייר פראנס קלמ לוח שולחני עם חידוש מעניין: בנוסף ללוח מופיעים בו תצלומים ושמות כל עובדי החברה בישראל, 40 במספר, כך שהשם מאחורי הטלפון זוכה פתאום גם בפנים מחייכות. בנוסף, מעבר לכל דף חודש יש מידע על מוצר ושירות זה או אחר. למשל בידוק לטיסה (באינטרנט, בטלפון נייד ובקיוסק לשירות עצמי); תקנות כבודה בהתאם למחלקות השונות; האתר המיוחד לסוכני הנסיעות (www.afkl.biz); ארבע תכניות הנוסע המתמיד; מטוס האיירבוס380 (מופעל בקווים לטוקיו, ניו יורק ויוהנסבורג); מחלקת הביניים החדשה בטיסות בין תל אביב לפריס; וזו שבקווים הבין יבשתיים מאמסטרדם; והמחלקה הרביעית המיוחדת - Premium Voyageur בקווים בין יבשתיים; תכנית הבונוסים לחברות עסקיות (Bluebiz) ופירוט החברות בברית סקיי טים.

06/02/2011