09.05.2025
 
עשר שנים לאגף מרכז ודרום אירופה במשרד התיירות

 

 

 

מאת חגי רוזן

עם קריסת ברית המועצות וגרורותיה הפכו מדינות מרכז אירופה והבלקנים ליעדי מקור לתיירות לישראל. זו הזירה שבה פועל בעשור האחרון יהודה שן, מוותיקי משרד התיירות, בתפקידו כמנהל אגף מרכז ודרום אירופה במשרד התיירות.

תחום השיפוט שלו, אם אפשר לכנות זאת כך, כולל 15 מדינות, אם כי באופן מעשי פעילותו מקיפה שש מדינות: פולין, צ'כיה, הונגריה, רומניה, סלובקיה וקרואטיה, "מדינות שירשתי מהאימפריה ההבסבורגית, העותמנית והרוסית," כפי שהוא אומר בלשונו הציורית.

אחרי שנים רבות של שירות בצפון אמריקה (בסך הכל 15 שנה בלוס אנג'לס, טורונטו וניו יורק), הסתער שן על היעדים החדשים במלוא המרץ, ובראש וראשונה על פולין. במהלך השנים חרש את פולין לאורכה ולרוחבה בעשרות סדנאות וסמינרי שיווק לסוכני נסיעות, גייס את סיטונאי התיירות המובילים להכללת המוצר הישראלי בסל המוצרים שלהם, שידך בין סיטונאים מקומיים לחברות תעופה כמו סאן-דור והצליח לחולל תנועה נרחבת ויציבה.

במקביל נקט האגף של יהודה שן בפעילות מגוונת של קידום המוצר כלפי הצרכן. משלחות של איגוד כתבי התיירות בפולין ביקרו בישראל פעמיים והניבו פרסומים על ישראל ואפשרויות התיירות בה בעיתונות הארצית וגם בעיתונות המקומית בערי שדה. ביוזמת המשרד הופקו מוספי תיירות בשיתוף עם מגזינים בולטים באלפי עותקים ואשר חולקו בירידי תיירות ובסמינרים. כל רשתות השידור המובילות שיגרו במהלך השנים צוותים שהפיקו תוכניות בעלות רייטינג גבוהה במיוחד, כמו "רוקדים עם כוכבים", תוכנית הבישול של רוברט מקלוביץ ו"בוקר טוב פולין", תוכניות שבהן צפו מיליונים.

השנה יזם שן קמפיין פרסומי שכלל שלטי חוצות, מגזינים, רדיו ואינטרנט, ובימים אלה עוסקים בתרגום אתר האינטרנט של משרד התיירות לפולנית, כך ש-40 מיליון הפולנים יוכלו לקרוב להקליק את הכתובת GOISRAEL.PL.

אמנם הזלוטי הפולני נחלש בשנתיים האחרונות, דבר שפגע בתנועה שלא הדביקה את מספרי 2008, אך גם כאן המצב משתפר ועם הגברת הפעילות תגיע צפויה פולין לרשום שיאים חדשים.

התוצאה עד כה, אחרי עשר שנות פעילות: פולין הפכה למדינת המקור השביעית בגודלה, עם תנועה של כ-150 אלף תיירים בשנה. וזאת לעומת אלפים בודדים לפני עשר שנים.

מאמץ שיווקי הושקע גם ברומניה, משם גברה בשנה האחרונה התיירות הצליינית, ובה מקווה שן לפתח תנועה נוספת מחבל טרנסילבניה. בהונגריה, הסובלת ממשבר כלכלי, הגיעה התנועה ל-20 אלף איש בשנה, וזאת בעיקר בזכות פעילות המשרד הן בתחום הצלייני והן בתחום התקשורתי.

בקרואטיה החל המשרד לעבוד מול הענף, כשהפעולה הראשונה היתה שיתוף פעולה עם הסיטונאי "אספרנצה", שהביא 400 חובבי כדורגל קרואטים למשחק בין ישראל לקרואטיה ולסיור בירושלים, בתל-אביב ובאזור ים המלח.

הפעילות בצ'כיה גם היא אינטנסיבית, כאשר המטרה היא לחדש חבילות שכר מחבל בוהמיה לאילת.

יש לציין שבשנים האחרונות המשרד וכן סיטונאים ישראלים הצליחו להביא לארץ קבוצות תמריץ מחברות ומפעלים במרכז אירופה בתחומי רוקחות, ביטוח ונדל"ן, זאת כאשר שוק התמריץ האמריקאי כבר לא פעיל שנים.

"בסך הכל מדובר בשוק תיירות המשקף תנועה של כ-400 אלף תיירים בשנה," מסכם שן, "כשהמניע העיקרי בביקורם הוא כמובן המימד הדתי, הצליינות והמורשת, אבל אנחנו הצלחנו להוסיף עליו גם את חוויות התיור והתרבות, הנופש הפעיל והתמריץ."

06/02/2011