09.05.2025
 
חה חוי: בישראל מצאתי ארץ יפהפייה

 

 

 

מאת גיורא נוימן ואתי ישיב

"בפעם הראשונה ביקרתי בישראל בשנת 2007, במסגרת קבוצת אמנים שהופיעה כאן. ההורים והמשפחה קצת חששו, אבל העובדה שאני באה עם קבוצה הרגיעה אותם. כשבאתי לכאן הופתעתי מאוד: במקום אזור מלחמה, כפי שישראל מצטיירת בתקשורת, גיליתי ארץ מקסימה, אנשים ידידותיים, היסטוריה מעוררת השראה והרבה ערכים שמזכירים את ערכי התרבות הסינית, כמו סולידריות, נאמנות למשפחה, עבודה קשה והישרדות. כבר בביקור הראשון התאהבתי בישראל ובעם היהודי, ומאז האהבה הולכת וגוברת."

את הצהרת האהבה המפתיעה משמיעה צעירה סינית שברירית ועדינה, בת 33 שנראית כמו בת 20, בשם חה חואי (שאף הוסיפה לעצמה שם עברי: אסתר). אם שמה עדיין אינו אומר הרבה לישראלים, זה עומד להשתנות במהרה. כי חה חואי היא זמרת עולה בסין, שהופעותיה בסגנון המשלב מוסיקה עם אמנות הבמה הטקסית המסורתית הפכו אותה לשם דבר בסין ומחוץ לה, ביחוד אחרי שהופיעה לפני משתתפי האולימפיאדה בבייג'ין.

חדשות תיירות שוחח עם חה חואי, שבאה לארץ פעם נוספת ערב יום הכיפורים, לקראת הופעתה, יחד עם הזמר הישראלי דוד ד'אור, באירוע הגאלה החגיגי לציון 18 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לסין. האירוע הגרנדיוזי ייערך ב-28 באוקטובר באמפיתיאטרון הרומי בבית שאן, במעמד הנשיא שמעון פרס, שר החוץ לשעבר דוד לוי, שבתקופת כהונתו נקשרו היחסים הדיפלומטיים, ושגריר סין בישראל, ז'או ג'ון שיזם את האירוע החגיגי.

המקום והתאריך לא נבחרו במקרה: האמפיתיאטרון מסמל את כוחן של תרבויות עתיקות, כמו התרבות היהודית והסינית, בית שאן היא עיר מגוריו של דוד לוי, שממשלת סין מבקשת לבטא את הוקרתה לו על חלקו בכינון היחסים הדיפלומטיים, ומה שלא פחות חשוב: ב-28 באוקטובר חל יום הולדתו ה-2561 של קונפוציוס - גדול הפילוסופים הסינים והדמות בעלת ההשפעה העמוקה ביותר על תרבותה.

גם הבחירה בחה חואי אינה מקרית. הזמרת המוכשרת, שהוכתרה לאחרונה כאחד מעשרת הכשרונות האמנותיים המבטיחים של סין, משמשת מזה כשנתיים כשגרירת רצון טוב של ישראל בסין. משמעותו של תואר זה היא: היא מסייעת למאמץ של השגרירות הישראלית בבייג'ין לקדם את קשרי התרבות בין שני העמים ולהציג את ישראל כיעד תיירות ראוי ומומלץ.

גיא קיבץ', דובר השגרירות, אומר שהיא עושה עבודה מצויינת: "היא מופיעה בציבור ומדברת בציבור על אהבתה לישראל, על יפי הארץ ומעלותיה, וכולם מקשיבים לה. היא מלאה כוונות טובות ותשוקה לסייע, ולכן היא גשר נפלא בין שתי התרבויות."

ביריד האקספו בשנגחאי, לפני חמישה חודשים, הופיעה חה חואי בטקס הפתיחה של הביתן הישראלי, לצידו של דוד ד'אור, שם הם התוודעו לראשונה ומצאו שפה מוסיקלית משותפת. השניים המשיכו בדיאלוג המוסיקלי בהופעה משותפת בבייג'ין וכאמור יעשו זאת גם באמפיתיאטרון בבית שאן. בעת שהותה בארץ מתלווה אליה צוות טלוויזיה סיני המפיק סרט על הביקור בישראל.

 

- חה חואי, את מגדירה את האמנות שלך כ"מוסיקה טקסית מסורתית". למה הכוונה?

נולדתי בעיר קטנה בחבל שאנסי, ובבית הספר לא קיבלנו חינוך מוסיקלי, לכן אמי שלחה אותי ללמוד פסנתר אצל מורה פרטית. עם הזמן גיליתי את המוסיקה המסורתית של התרבות הסינית, ומאוד הצטערתי שהיא הולכת ונעלמת.

חשוב להבין שהמוסיקה המסורתית איננה תחום נפרד, אלא חלק אינטגרלי מכלל אומנויות הבמה הסיניות. לכן החלטתי לשלב את המוסיקה שלי עם טקסים מסורתיים שאני עורכת על הבמה. אני מאמינה בקביעה של קונפוציוס שהמוסיקה מטהרת את האני הפנימי של המאזין ונוטעת בו תחושת אחריות, ואני מקווה שבאמנות שלי אני מצליחה לעשות זאת למאזינים שלי.

מישראל תמשיך חה חואי למסע הופעות באירופה ובארה"ב, ובחיוך מבוייש היא מתוודה: "אני מקווה להפיץ את המוסיקה הסינית ולהפוך אותה למוכרת בעולם, כפי שג'קי צ'אן עשה לאמנות הלחימה הסינית המסורתית."

21/09/2010