09.05.2025
 
אבנר גורדון, סוויס: כמה סיבות טובות לאופטימיות

 

 בכירים בענף התיירות מסכמים את השנה

 

"כשאני מביט אחורה על העונה שמסתיימת, ובעיקר קדימה, יש לי כמה סיבות טובות להיות אופטימי.

הסיבה הראשונה היא ההתאוששות הגלובלית בתעופה. ההתאוששות היא בעיקר בקווים הבין יבשתים (מחוץ לאירופה)  ובולטת במיוחד במחלקות הפרמיום. הטסות המטענים גם הם עלו. אלה סימנים מובהקים לחזרה לפעילות כלכלית בריאה. אני קורא בעיתונים ויכוח אם המשבר הכלכלי הוא בצורת "וי", ואנחנו כבר נמצאים ביציאה ממנו, או בצורת "דבל יו", כלומר שצפוי שפל נוסף בכלכלה העולמית. ככל שזה קשור בסוויס, החודשים מאי - אוגוסט היו טובים מאוד, והקו לסן פרנציסקו, שפתחנו ביוני, מצליח מאוד בישראל. גם הצפי לחודשים הבאים נראה יפה. יש הזמנות טובות עד סוף השנה, ואם לא יקרה משהו בלתי צפוי - משבר גלובלי, משבר מקומי, איזה הר געש שמשתגע - אני צופה ש-2010 תהיה שנה טובה עבורנו.

סיבה שנייה לאופטימיות היא כי אנחנו מצפים לשיתוף פעולה מיסחרי  פורה עם החברה האחות החדשה אוסטריאן, בכפוף כמובן לאישורים הנדרשים מהרשויות בישראל.

הסיבה השלישית היא תוכנית ההצטיידות המאסיבית של סוויס, כחלק מהאסטרטגיה העולמית של לופטהנזה גרופ, שאנחנו חלק ממנה. במסגרת התוכנית סוויס תחליף את 11 מטוסי האיירבוס 330 הותיקים שלה במטוסים חדשים מאותו הדגם, ותצייד אותם במיטב המושבים והאיבזור, כולל מיטות שטוחות במחלקת העסקים, מערכות בידור שיהיו המילה האחרונה בתחום וכו'. במקביל, ישודרגו לאותה רמה בדיוק מחלקות העסקים ב-15 מטוסי האירבוס 340. רק להזכיר שבקו לישראל פועלים המטוסים רחבי הגוף של סוויס, כך שנוכל להציע לנוסע הישראלי את כל הפינוקים שאפשר.

בכלל, הקו לישראל מאוד חשוב לסוויס. עובדה שלמרות המשבר של 2009 המשכנו להפעיל שתי טיסות ביום.לעומת יעדים משמעותיים אחרים שצימצמנו את מספר התדירויות השבועיות . מעטים יודעים שמבין הקווים הארוכים של סוויס, אחרי הקו ציריך ניו יורק, הקו לתל אביב נהנה מהקיבולת הכי גבוהה. לכן גם נקבל בקרוב את המוצר הכי טוב שיש לחברה להציע.

 

- איזיג'ט מתחילה להתחרות בכם בקו לז'נבה.

נכון שתנאי התחרות השתנו מאז שנחתם הסכם תעופה חדש בין ישראל לשווייץ, שמאפשר למנות שני מובילים נקובים מכל צד. אז איזיג'ט ניצלה את האפשרות, בדיוק כמו שישראייר ניסתה לטוס לבאזל ואחר כך התחרטה. אבל פה מדובר במוצרים שאינם זהים. סוויס מציעה מוצר פרימיום והרבה טיסות המשך מציריך, ואילו ז'נבה היא יעד קצה. כ-50% מהנוסעים שלנו ממשיכים מעבר לציריך, כך שהתחרות של איזיג'ט כלל לא רלוונטית להם.

לכל מי ששואל אותי אני גם ממליץ לבדוק כמה באמת עולה הטיסה בחברת לואו-קוסט, אחרי שמשלמים על המזוודה, על הסנדוויץ' או על מקום הישיבה. בקיצור, הסיפור הזה לא מדיר שינה מעיניי. נתמודד איתו בהצלחה.

במאמר מוסגר אני צריך להוסיף שכישראלי, אשמח אם יתברר שהטיסות של איזיג'ט מגבירות את תנועת התיירות לישראל.

 

- מה שלומו של הסכם הקוד שייר עם אל על?

מצויין. ההסכם מאפשר לפרוס את מוצר לארבע טיסות על פני היממה כולה, חוץ משבת, כך שאנחנו משלימים אלה את אלה. אל על וסוויס בודקות כל הזמן את המוצר של השנייה ואין לנו שום טענות או מענות. מבחינתנו אל על היא שותף מכובד וראוי, וגם מצד אל על אין שום תלונות.

 

- בשנה האחרונה אתה עוסק הרבה במאבקים שקשורים בנתב"ג. תוכל להסביר בקצרה את עמדת חברות התעופה במחלוקת?

בעיקר את עמדתי האישית. אני גר ביהוד ושומע בבית את המטוסים הממריאים. אמנם אני סובל פחות מתושבי כפר טרומן או אור יהודה, אבל אני מבין דבר אחד: נתב"ג הוא נמל התעופה הבינלאומי היחידי שלנו, הוא נמצא איפה שהוא נמצא, וכל עוד לא יעבירו אותו לנגב, או מוטב לאי מלאכותי בים, כמו שעשו בהונג קונג, אין ברירה - צריך לדאוג שהוא יוכל לפעול בצורה תקינה. לכן מקובלת עלי בהחלט עמדתם של אנשי רש"ת, שנכנסו לפרוייקט תלת שנתי של הארכת המסלולים כדי להגביר את הבטיחות ואת הפונקציונליות של הנמל.

נכון שהשכנים משלמים על עבודות השדרוג מחיר נוסף מסויים, אבל אין מה לעשות: ברגע שקניתי את הבית שלי בקריית סביונים, ידעתי שבסביבה עוברים מטוסים ויש רעש.

חוץ מזה, כדאי להדגיש שביטול שהאיסור על המראות לילה לא גרם להצפה של עשרות המראות. נתב"ג לא פתח בקמפיין שאומר לחברות התעופה: בואו ותמריאו בין 1 בלילה ל-6 בבוקר ככל שמתחשק לכן. בסך הכל מדובר בכך שלהנהלת הנמל יש גמישות להקדים טיסות בכמה דקות, אם מתברר לה שנוצר פקק לקראת השעה 6.

 

- יש התפתחויות חדשות בעניין התביעה של סוכני הנסיעות נגדכם?

לא. הנושא נמצא בדיון משפטי כבר קרוב לשנתיים ועכשיו מחכים להחלטת השופטת. אני ועופר קיש מתייצבים לכל דיון, ואם לומר את האמת - אני מבולבל. במשך שנה שלמה הסוכנים ביקשו מבית המשפט סעד שיחייב אותו לשמור על מודל דמי הטיפול לתקופה ארוכה, כפי שהצהרנו. יותר מפעם אחת השופטת שאלה את התובעים מה קורה בשטח: תכל'ס - חברות התעופה גובות את דמי הטיפול? התשובה היתה - כן  היא גם הציעה להם, פעמיים, להקפיא את התביעה ולחדש אותה אם ישתנה המצב. אבל הם סירבו.

התובעים טוענים שפעלנו בחוסר תום לב. הרי זה הדבר האחרון שאפשר לומר על עופר ועליי. שנה שלמה לפני הטמעת המודל חרשנו את הארץ, השתתפנו ב-40 פגישות עם סוכנים, הסברנו את המודל וגם למדנו שלסוכנים חשובה תקופת הסתגלות ארוכה ככל האפשר. לכן הודענו על השינוי שנה מראש. גם החלטנו חד צדדית לגבות בערוצים הישירים שלנו דמי טיפול גבוהים, שגרמו להרמת גבות במטות הראשיים.

חוסר תום לב מצידנו? זה ממש לא נכון. אנחנו, מאמינים במערכת יחסים ארוכת טווח עם הסוכנים. ואנחנו שמחים שהמאבק המשפטי לא פגע בנו מסחרית ושאנחנו יכולים להמשיך בתוכניות המסחריות שלנו כרגיל.

29/08/2010