09.05.2025
 
הגדולה בעולם: יונייטד וקונטיננטל בדרך למיזוג

 

מאת אוריאל ישיב

כבר ב-2008 החלו מגעים למיזוג בין שתי החברות האמריקאיות הענקיות. נשיאי החברות זיהו מכבר שהחברות משלימות האחת את השנייה בקווי הטיסה, שהבסיסים (HUBS) שונים, שאין כמעט תחרות ביניהן בקווים הבינלאומיים ושיש מקום להתייעלות רבה אם יחברו את שתי החברות. המיזוג של דלתא ונורתווסט יצר תמריץ נוסף.

השיחות הופסקו בשלב מסוים, כמעט לפני חתימה, כי התברר שהפער בשווי החברות לצורך החלפת מניות נראה מכשול שלא ניתן לגשר עליו.

כמו בכל חיזור, כאשר מתרחשת הפסקה ביחסים יש מי שמנצל את ההזדמנות ומנסה לתפוס את מקום החתן (או הכלה). בפסק הזמן הזה נכנסה יו-אס איירווייס, ונשיאה דאג פארקר פתח במו"מ חשאי עם נשיא יונייטד, גלן טילטון (שאגב, רק לאחרונה קיבל בונוס של 3.9 מיליון דולר עבור שנת 2009). הרכילות בין אנשי התעופה ותקשורת בארה"ב מספרת שבשלב כלשהו (ליתר דיוק: ב-7 באפריל) הודלף דבר המו"מ רק כדי להמריץ את קונטיננטל לחזור למו"מ, מאחר והיא הייתה החברה המועדפת על יונייטד. בעקבות ההדלפה פארקר הודיע על הפסקת המו"מ.

ג'ף סמייסק, נשיא קונטיננטל, שחיכה להזדמנות, הרים את הכפפה והתקשר אישית לטילטון ב-9 באפריל, שבמקרה היה גם יום הולדתו ה-62, והשניים חידשו את המו"מ שהביא במהירות שיא, תוך שלושה שבועת, לחתונת השנה בתעופה האמריקאית.

על פי העיסקה, מניות בשווי 3.2 מיליארד דולר יחליפו ידיים. בעלי המניות של יונייטד יחזיקו ב-55 אחוזים של החברה המאוחדת. נקבע שהחברה המאוחדת תיקרא יונייטד, כשהסיסמה תהיה Let's Fly United. מטה ההנהלה יהיה בשיקגו, היום בסיסה הראשי של יונייטד. מנכ"ל החברה יהיה ג'ף סמייסק והיו"ר בשנתיים הראשונות יהיה גלן טילטון. אחרי שנתיים יחליף אותו סמייסק.

מתכונת הניהול תהיה זו של קונטיננטל, ששמה את הדגש על שירות לקוחות ועל יחסי עבודה טובים ושלווים עם העובדים. המטוסים שייצבעו בצבעי הלבן של קונטיננטל ישאו את השם יונייטד, ואילו על זנב המטוס יופיע סמל כדור הארץ של קונטיננטל. מערכת ההזמנות תאוחד וייתכן שהיא תושתת על אחת המערכות הגלובליות.

יש להניח שתהליך המיזוג יימשך כשנה. במהלכו מן הסתם יאוחדו מחלקות ותפקידים מה שיניב צמצום במצבת העובדים, בעיקר בארה"ב.

שתי החברות הפעילו ב-2009 יותר מ-6,100 טיסות מדי יום, הטיסו 144 מיליון נוסעים, מהם 91 מיליון נוסעים מתמידים, רשמו מחזור מכירות מצרפי של 29 מיליארד דולר, העסיקו 90 אלף עובדים, פעלו מעשרה צמתים (שיקגו, יוסטון, קנדי, ניוארק, קליבלנד, לוס אנג'לס, דנבר, לאס וגאס, גואם וטוקיו) והציעו טיסות ל-370 יעדים ב-59 מדינות.

נתח השוק המצרפי של השתיים בארה"ב הוא 21%, ובעולם כולו - 7%.

ניצול אופטימלי של המטוסים יאפשר לחברה להרחיב את רשת הטיסות, בעיקר הבינלאומיות. מה גם ששתי החברות הזמינו 95 מטוסים חדשים מבואינג ומאיירבוס (בשווי כולל של 22 מיליארד דולר!), בהם 53 מטוסים רחבי גוף וארוכי טווח.

נראה שבישראל, בה יונייטד אינה פועלת אלא בקוד שייר עם לופטהנזה, לא יהיו צמצומים בכוח האדם. קרוב לוודאי שהחברה המאוחדת תוכל להקצות לישראל עוד מטוסים, למשל מדגם 747-400 (מהצי של יונייטד), ותפעיל לפחות עוד קו טיסה אחד. כאשר האפשרויות הן רבות: לסן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, יוסטון, קליבלנד ועוד. במקרה כזה החברה בישראל דווקא תזדקק לתוספת עובדים. ייתכן גם כי מטוסי ה-777 הפועלים כיום בקו לניוארק יוחלפו במטוסי ג'מבו, בעלי הקיבולת הגדולה יותר.

נשיאי שתי החברות קיימו ביום שני, ה-3 במאי, תדרוך לעיתונאים ואנליסטים, שבו דיווחו על ההסכם במצב רוח מרומם. סמייסק, הידוע בחדות לשונו, אמר ש"הכוכבים התכווננו" ושזה "שידוך מהשמיים". הוא הוסיף שהחתן המיועד הוא המתאים ביותר, "אבל חיזרה אחריו נערה מכוערת. אני לא רציתי שיתחתן אתה, רציתי שיתחתן עם הנערה היפה וקונטיננטל היא היפה ביותר". תגובת אחד העיתונאים לא איחרה להגיע: " אילו פארקר לא היה מתעצבן בגלל ההדלפות, הוא היה מרוצה מאוד שיו-אס איירווייס תיקרא הנערה המכוערת ותתחתן עם יונייטד." סמייסק קלט את המוקש וענה: " אינני מדבר על פארקר. הוא עצמו בכלל גבר נאה".

המילה האחרונה היתה של העיתונאי:" הוא בטח ישמח לשמוע זאת, זו באמת נחמה גדולה".

דאג פארקר, מנכ"ל יו-אס-איירוויס, הגיב לחדשות בצורה חיובית: "מיזוג שתי החברות הוא טוב. זה יביא ליציבות בתעשיית התעופה וכך גם ישתפר מעמדה של יו-אס איירווייס."

מומחים מעריכים שאם אמריקן איירליינס לא תנסה למזג לתוכה את יו-אס איירווייס, הרי שבשלב הבא תעשה זאת יונייטד המאוחדת.

המיזוג החדש טעון אישור של הממשל הפדרלי. לפחות אדם אחד, הסנטור ג'יימס אוברסטאר, יו"ר ועדת התחבורה והתשתיות בקונגרס, אמר שיתנגד בתוקף למיזוג. לדעתו המיזוג, שיצור את חברת התעופה הגדולה בעולם, יפגע בתחרות ולכן ייפגעו הנוסעים. אלא שהאנליסטים גורסים כי שתי החברות משלימות האחת את השניה יותר מאשר מתחרות, ולכן אין סיבה למנוע את המיזוג.

 

יונייטד החדשה במספרים

6,100 טיסות ביום

144 מיליון נוסעים בשנה

370 יעדים בעולם

29 מיליארד דולר מכירות בשנה

7% מהשוק העולמי

12/05/2010