09.05.2025
 
שמיים צפופים בקווים מאירופה

 

מאת גיורא נוימן

שלוש חברות תעופה אירופיות, שתיים מהן חברות לואו קוסט, התחילו להפעיל בימים האחרונים טיסות סדירות לנתב"ג: ג'רמן וינגס ואייר ברלין הגרמנית, וספנאייר הספרדית. לנוכח ההתעניינות הגוברת, עולה השאלה האם חברות התעופה האירופיות גילו בישראל שוק משגשג שהגורמים כאן טרם הצליחו לזהות. מומחה בענף התעופה אמר השבוע לחדשות תיירות: "מסתבר שהכל יחסי. זה לא שהשוק לישראל וממנה התחיל פתאום לעלות על גדותיו, אלא שמצב השוק באירופה הוא כל כך עגום, שחברות התעופה מחפשות שווקים שנפגעו פחות, ומעדיפות לטוס אליהם מאשר להשבית מטוסים או לטוס בתפוסה נמוכה בקווים אחרים, על כל ההפסדים הכרוכים בכך."

בשבוע שעבר בא לישראל מנכ"ל חברת ג'רמן וינגס, שהחלה להפעיל ב-30 במרס שתי טיסות שבועיות (בימים שלישי ושבת) בקו בין קלן לנתב"ג. במסיבת עיתונאים תל אביב סיפר המנכ"ל, תומאס וינקלמן, על ביקוש ערני לטיסות, הרבה מעבר לציפיות שהיו לה לפני פתיחת הקו. רובם הגדול של הנוסעים בטיסות הראשונות הם תיירים ממדינת נורדריין וסטפליה, המדינה הגדולה בפדרציה הגרמנית (16 מיליון תושבים), מדרום בלגיה ומלוקסמבורג.

"אילו הסכם התעופה בין ישראל לגרמניה היה מאפשר זאת," אמר וינקלמן, "היינו שמחים להפעיל טיסה יומית. אבל בישראל קיימות הגבלות רגולציה שמעולם לא נתקלנו בהן באירופה, שם אנחנו יכולים לטוס כמה שנרצה לאן שנרצה." מנכ"ל החברה הסביר כי תדירות של טיסה יומית היא חיונית כדי לענות על הצרכים של הנוסעים העיסקיים. בתדירות של פעמיים בשבוע, קהל היעד העיקרי של הטיסות הוא תיירים ונופשים. "גם כך הקו אמור להיות רווחי, אבל בתדירות יומית היינו יכולים לעשות יותר כסף וישראל היתה מרוויחה יותר מבקרים."

תל אביב היא היעד הראשון של החברה מחוץ לאירופה. בחודש ספטמבר היא מתכוונת להתחיל לטוס גם למרוקו. בתוך אירופה היא מפעילה טיסות מנקודה לנקודה משישה יעדים בגרמניה (קלן, ברלין שנפלד, שטוטגרט, המבורג, דורטמונד והנובר) ליותר מ-75 יעדים בתוך היבשת, ממוסקבה בצפון מזרח ועד ספרד בדרום מערב.

החברה מוכרת את טיסותיה באינטרנט בלבד, כל קטע טיסה בנפרד. מחירי הקטעים בין תל אביב לקלן מתחילים ב-99 אירו, ומחיר הגג הוא 399 אירו. על שירותים נוספים בטיסה, כמו מזוודה, מושב שמור, כריך ושתיה יש לשלם בנפרד. המחיר למזוודה, למשל הוא 8 אירו. עם זאת, החברה מציעה חבילה הכוללת את שלושת המרכיבים ב-12.99 אירו לנוסע.

החברה מפעילה בקו מטוס איירבוס 319 בעל 150 מושבים, ובסך הכל תציע בטיסות אלה עד סוף השנה 28 אלף מושבים (קטעים).

ג'רמן וינגס, שהוקמה ב-2002, היא חברה בת בבעלות מלאה של לופטהנזה. ברשותה 30 מטוסים והיא נסמכת על שירותים וחוזי קנייה שונים של החברה האם. טייסיה הם הטייסים של לופטהנזה. וינקלמן עצמו היה בעבר סגן נשיא לופטהנזה ליבשת אמריקה.

 

מחליפה את טואי

גם בחברת אייר ברלין מרוצים מאוד מהקו לישראל. בחודש מארס הרחיבה החברה את תדירות טיסותיה לתל אביב מברלין (שלוש טיסות בשבוע במקום שתיים עד אז), הוסיפה טיסה שבועית ממינכן וטיסה שבועית נוספת מקלן, ומתכוונת לפתוח בחודש יוני שירות של פעמיים בשבוע מדיסלדורף.

כריסטוף דבוס, המנהל המסחרי של החברה, ביקר בתל אביב לפני שלושה שבועות, יחד עם סגן שר התחבורה הגרמני, והביע אופטימיות לגבי הביקושים העתידיים בטיסות אלה.

אולם ספירה זהירה מעלה כי הטיסות של אייר ברלין לא הגדילו את ההיצע בקו, פשוט מפני שטיסות אלה מחליפות את טיסות טואי, שהפסיקה לטוס לישראל.

גם אייר ברלין משווקת את טיסותיה באינטרנט, במחיר החל מ-99 אירו לקטע. בנוסף, היא מציגה את הטיסות במערכות ההפצה. היא מציעה גם מחלקת עסקים, שבה רשאי הנוסע להטיס כבודה של עד 30 ק"ג ואף יכול להזמין ארוחה כשרה.

 

מברצלונה וגם מדריד

ביום שני שעבר, ה-3 במאי, נחתה בנתב"ג הטיסה הסדירה הראשונה של ספנאייר מברצלונה. החברה, שפעלה עד כה בקו רק כחברה לטיסות שכר, התחילה להפעיל שתי טיסות שבועיות מברצלונה וטיסה שלישית ממדריד.

הטיסות בין ברצלונה לנתב"ג הן בימים שלישי וראשון, כשההמראות מברצלונה הן בשעת הערב המוקדמת, כדי לאפשר חיבור לטיסה לת"א מטיסות אחרות של ספנאייר. החברה מפעילה בקו מטוסי איירבוס 320.

ספנאייר, החברה בברית סטאר, החלה לפעול בטיסות סדירות לפני כ-20 שנה, וטסה עתה ליעדים רבים בספרד וכן לאיים הקנריים והבלאריים, ליעדים באירופה ובאפריקה, כמו אלג'יר, בלגראד, קופנהאגן, פרנקפורט, איסטנבול, מרקש, מינכן, שטוקהולם, טנג'יר, וינה, ונציה, זגרב - ומהשבוע גם תל אביב.

12/05/2010