09.05.2025
 
הודו: צו מורה לחברות התעופה לשלם עמלה הוגנת לסוכני הנסיעות במדינה

 

שירות חדשות תיירות

מינהל התעופה האזרחית בהודו הוציא צו המנחה את חברות התעופה לשלם עמלה הוגנת לסוכני הנסיעות בהתאם לחוקי המדינה ולהחלטות יאט"א (ארגון התעופה העולמי). הצו בא בעקבות מאבק שנמשך כמעט עשור בין מספר ארגוני סוכני נסיעות בהודו עם חברות התעופה, והשתרע על פני בתי משפט שונים בחלקים שונים של הודו.

המאבק החל עקב החלטתן החד צדדית בשנת 2002 של חברות התעופה להוריד את עמלת הסוכנים, מ-7% ל-5%, כשבמקביל הן פועלות בסתר בשנת 2004 לשינוי תקנות התעריף בחוק ממשלה משנת 1937 בנושא טייס ולמחיקת המילים "עמלה לסוכנים" מתוכו (שינוי שמינהל התעופה האזרחי תיקן מאוחר יותר בשנת 2009).

כאשר הניסיונות לפתור את המחלוקת בין ארגוני הסוכנים לבין חברות התעופה בדרכי שלום לא צלחו, נאלצו ארגוני הסוכנים בשנת 2005 לפנות לבית המשפט העליון בתביעה משפטית.

בתחילת שנת 2008 הורה בית המשפט למינהל התעופה האזרחי להתערב בין הסוכנים לחברות התעופה ולוודא כי הסוכנים יזכו לשימוע הוגן.

בעוד המינהל בוחן את הנושא בהתאם להנחיית בית המשפט התאגדה בסוף שנת 2008 קבוצה של 16 חברות תעופה בינלאומיות מובילות בהודו ובתחילת שנת 2009 הורידה באופן חד צדדי את עמלת הסוכנים לאפס, בצירןף הנחייה לסוכנים לגבות "דמי טיפול" מלקוחותיהם עבור השירות הניתן להם.

ארגון סוכני הנסיעות היאטא"י ההודי ( IAAI ) פנה פעם נוספת לבית המשפט, שפסק למינהל התעופה האזרחי ארבעה חודשים להסדרת המחלוקת בין סוכני הנסיעות לחברות התעופה.מאחר והמינהל לא מיהר, הגישו סוכני הנסיעות בהודו תלונה על בזיון בית הדין כנגד המינהל ו 16 חברות התעופה, בטענה כי הגוף הממשלתי פועל באיטיות גדולה מדי. התוצאה: מינהל התעופה האזרחי הוציא ב-10.3.2010 צו הקובע כי כל חברות התעופה הטסות מהודו, להודו, ובתוך הודו חייבות לשלם עמלה הוגנת לסוכני הנסיעות הפועלים מטעמן, בהתאם לחוקי המדינה ובהתאם להחלטות יאט"א.

הצו אמנם לא קובע את גובה העמלה, אך הוא מציין באופן מאוד ברור כי הסוכנים וחברות התעופה חייבים לדון יחד בנושא ולהגיע להחלטה בדבר עמלה הוגנת המבוססת על הוצאות הסוכנים והמצב בשוק.

יחד עם זאת, קריאה בין השורות בצו מראה התייחסות לכך שעמלה בת 9% ריאליסטית יותר מ 5% (העמלה שהייתה מקובלת בזמן שבו הסוכנים פנו לבית המשפט), תוך הפנייה להחלטת יאט"א במסגרתה קיימת בין חברות התעופה הבנה על תשלום הדדי של עמלה של 9% אחת לשנייה בגין מכירה, טיפול ושירות של תחבורה אווירית. לפיכך, העמלה המשולמת לסוכנים צריכה להיות מוערכת כ"עלות מכירה" ולא כמו שחברות התעופה אוהבות לומר "עלות הפצה".

ארגוני סוכני הנסיעות בהודו ובעולם מתייחסים לצו מינהל התעופה האזרחי כציון דרך עולמי שקריאה מדוקדקת שלו מראה שלא התייחס רק לחוקי המדינה אלא הסתמך גם על החלטות יאט"א, ועל חובת המדינה להבטיח יישום החלטות אלה.

על בסיס הצו מתכוונים ארגוני הסוכנים ההודים להשיג בחזרה את העמלה בסך 9% על מכירת כרטיסי טיסה בינלאומיים ו-5% על טיסות פנימיות. ההערכה הרווחת בהודו היא כי אלה שיעורי העמלות שייקבעו בשוק בהתאם להחלטת בתי המשפט והרשויות.

11/04/2010