בריתות התעופה הזרות הגיעו לנתח של 35% מהתנועה בנתב"ג ב-2009
מאת גיורא נוימן תנועת הנוסעים הבינ"ל בנתב"ג במהלך שנת 2009 הסתכמה בכ-10.5 מיליון נוסעים, לעומת 11.1 מיליון נוסעים במהלך שנת 2008 ו-10.1 מיליון נוסעים במהלך שנת 2007. לתנועת הנוסעים נרשמה ירידה בשיעור של כ-5% לעומת שנת 2008, כאשר הגורם העיקרי לירידה בתנועה הוא המשבר הכלכלי הגלובלי, שהוביל לירידה בביקושים של נוסעים מחו"ל ושל נוסעים ישראלים. מדוח מיוחד שהכין דני מורג, כלכלן רשות התעופה האזרחית (רת"א), עולה עוד כי בצד ההיצע נרשם גידול של כ-2% במספר הטיסות, כאשר קיבולת המושבים היתה בהיקף דומה להיקף הקיבולת במהלך שנת 2008. כ-60% מסה"כ הנוסעים לישראל וממנה בדרך האוויר במהלך שנת 2009 היו תושבי ישראל. כ-99% מסה"כ הנוסעים טסו דרך נתב"ג, כאשר כ-1% בלבד מסה"כ הנוסעים טסו לישראל וממנה דרך שני נמלי התעופה של אילת: אילת ועובדה. החברות הישראליות - אל על, ישראייר, ארקיע וסאן דור - וחברות התעופה הזרות, הפעילו יחד כ-72 אלף טיסות נוסעים בנתב"ג (קרוב ל-700 טיסות שבועיות בממוצע לכל כיוון) במהלך שנת 2009.
החברות הישראליות חברת אל על הפעילה במהלך השנה 217 טיסות שבועיות בממוצע לכל כיוון והטיסה כ-3.6 מיליון נוסעים באמצעות צי מטוסים שכלל 35 מטוסי נוסעים בממוצע. חברת אל על הגדילה את תדירות טיסותיה בכ-5% ואת קיבולת המושבים בכ-2% אך לא רשמה גידול במספר הנוסעים. חלק השוק שנרשם לחברת אל על גדל ל-34.1% מסה"כ תנועת הנוסעים הבינ"ל בנתב"ג, לאחר מספר שנים רצופות של ירידה משמעותית בחלק השוק של החברה. החברה הפעילה טיסות סדירות על פני כל שנת 2009 בין נתב"ג ל-35 יעדים ובמהלך השנה היא השיקה קו חדש לסאו פאולו בברזיל. שלוש החברות הישראליות - ארקיע, ישראייר וסאן דור - המפעילות טיסות שכר וטיסות סדירות בינ"ל, הטיסו יחד כ-1 מיליון נוסעים במהלך שנת 2009, כשרובם המכריע הוטסו בין נתב"ג ליעדים באירופה. למספר הנוסעים בחברות ארקיע וישראייר נרשמה ירידה בשיעור של כ-2% ו-21% בהתאמה, וחלק השוק של שתי החברות הסתכם ב-3.9% ו-2.2% בהתאמה. חברת סאן דור, המפעילה מטוסים של אל על, רשמה גידול בשיעור של כ-2% במספר הנוסעים וחלק השוק שלה גדל ל-3.5%.
החברות הזרות חמישים וארבע חברות תעופה זרות הפעילו טיסות נוסעים סדירות, כאשר עשרים ואחת חברות תעופה מתוכן שותפות באחת משלושת בריתות התעופה הגלובליות - סטאר, סקיי טים ו-ואן וורלד. למספר הטיסות המצרפי, לקיבולת המושבים ולמספר הנוסעים המצרפי של החברות הסדירות הזרות נרשם גידול בשיעור של 9%, 8% ו-3% בהתאמה. חלק השוק המצרפי של אותן חברות מסה"כ תנועת הנוסעים הסתכם ב-47.2%, כאשר חלק השוק של חברות התעופה החברות בבריתות תעופה גלובליות המשיך לצמוח במהלך שנת 2009 והגיע ל-34.5%. החברות הסדירות הזרות, המובילות בדרוג מספר הנוסעים במהלך 2009, שהן גם המתחרות העיקריות של חברת אל על, היו: קבוצת לופטהנזה (הכוללת מלבד חברת לופטהנזה הגרמנית את סוויס, אוסטריאן ובי-אם-איי), קונטיננטל, טורקיש, החברה הממוזגת אייר פרנס קלמ, דלתא ובריטיש איירווייס.
השכר הזר חברות השכר הזרות הטיסו כ-960 אלף נוסעים ונרשמה להן ירידה חדה בשיעור של כ-40% במספר הנוסעים. קרוב ל-60% מסה"כ תנועת הנוסעים בחברות השכר הזרות טסו בחברות שכר טורקיות, שהטיסו כ-550 אלף נוסעים.
דוח רשות התעופה האזרחית לשנת 2009 מציין שבע מגמות עיקריות: - נמשכת המגמה של הגידול ברמת הנוכחות של בריתות התעופה הגלובליות בנתב"ג (חלק שוק מצרפי כ-35%) ובמיוחד של ברית STAR (הכוללת את קבוצת לופטהנזה), שחלק השוק שלה בנתב"ג הגיע לכ-19%. - ירידה בצד הביקוש של נוסעים ישראלים וזרים ובמקביל גידול במספר הטיסות, כאשר היקף קיבולת המושבים נותר ללא שינוי. - גידול בחלק השוק של חברת אל על לאחר מספר שנים רצופות של ירידה בחלק השוק של החברה. - חלק השוק של ארקיע ללא שינוי כאשר חלק השוק של ישראייר ממשיך לרדת. - נמשכת מגמת הגידול במספר הקווים עם ריבוי מובילים (מעל שתי חברות המפעילות טיסות סדירות בקו), כתוצאה מעדכון הסכמי התעופה כיישום של מדיניות הליברליזציה. - במהלך השנים האחרונות מסתמנת מגמה של כניסה ויציאה של חברות תעופה המפעילות טיסות סדירות בהיקף גדול יחסית, כאשר אחת מתוך כל שתי חברות חדשות הפסיקה הטיסות לנתב"ג לאחר פרק זמן מסוים. תופעה זו היא מאפיין של מגזר תחרותי. - גידול משמעותי בחלק השוק המצרפי של החברות הסדירות וירידה חדה בחלק השוק המצרפי של חברות השכר הזרות. 16/02/2010 |