09.05.2025
 
"זה חייב להיות אוסטריה" - דיווח מיריד תיירות מרכז אירופי בניצוח אוסטרי

 

מאת אוריאל ישיב, וינה

 

המבנה הארגוני של רשות התיירות האוסטרית הלאומית (ANTO) היא התגשמות החלום של כל גורמי התיירות הישראלים מלבד משרד התיירות. זה ארגון ציבורי הפועל באורח עצמאי ש-75 אחוזים מתקציבו מגיעים מהממשלה ו-25 אחוזים מלשכת המסחר הפדרלית בה חברים כל, או כמעט כל, העסקים באוסטריה. ואין זה תקציב מבוטל. ב-2009 הוא הסתכם ב-52 מיליון אירו מהם 17 מיליון שהגיעו מפעילויות עסקיות של הרשות עצמה. תקציב זה איפשר לרשות להחזיק 30 נציגויות בחו"ל ולפעול ב-40 שווקים. והכל במטרה אחת שנוסחה כבר ב-1955 לטפח את "אוסטריה ארץ החופשה".

התוצאות מדברות בעד עצמן: אפילו ב-2009, שנת המשבר בעולם, ביקרו באוסטריה 32 מיליון תיירים. נתון המגלם ירידה של אחוז אחד בלבד בהשוואה לשנת 2008. לשם השוואה ב-2002 נרשמו באוסטריה 27 מיליון מבקרים.

למרות ירידה הדרגתית במשך השהות מ-4.3 לילות ב-2002 ל-3.8 לילות ב-2009 הרי שסך כל הלינות ב-600,00 חדרי המלון ו-300 אלף חדרי אירוח בחוות באוסטריה הסתכם ב-124 מיליון. 27 אחוזים מהם על ידי תיירות הפנים האוסטרית. נתון מרשים נוסף הן ההכנסות מתיירות: כ-29 מיליארד אירו ב-2009 (ירידה של 1.5 אחוזים בלבד לגבי 2008). היקף ההכנסות מהתיירות מגיע ל- 7.7 אחוזים מהכנסה הלאומית של המדינה.

מדינות המקור העיקריות הן גרמניה ( 48 מיליון לינות), הולנד, אנגליה, שוויץ ואיטליה. ארה"ב תרמה ב-2009 כ-1.1 מיליון לינות אך ישראל הקטנה, בזכות 61,000 תיירים, תרמה 213.5 אלף לינות ורשמה גידול של 15 אחוזים הן במספר מבקרים והן בלינות.

נתונים מעניינים נוגעים לפריסת אזורי הביקור: 42 מיליון לינות בוצעו באיזור טירול, 23 מיליון באיזור זלצבורג, 12 מיליון בקרינתיה ורק כ-9.8 מיליון בווינה.

מחצית הלינות הן בזכות תיירות החורף, גם של האוסטרים עצמם ולכן, כפי שאמרה ד"ר פטרה שטולבה, מנכ"ל רשות התיירות האוסטרית, במסיבת עיתונאים עם פתיחת יריד התיירות המרכז אירופי ACTB, קמפיין שיתנהל כעת גם באוסטריה בתקציב של 750 אלף אירו, יביא יותר לינות ברגע האחרון לאתרי תיירות החורף. אולימפיאדת החורף בוונקובר קנדה ( 12-24 בפברואר) היא גם סיבה לקמפיין שיתנהל ב-60 מדינות כדי למשוך תשומת לב לתיירות החורף באוסטריה. זו דוגמה מצוינת לניצול ארועים והתפתחויות כדי לעודד עוד את התיירות. שטולבה סיפרה איך הארגון בראשותה מתאים עצמו לתנאים המשתנים בעיקר בתחום הפצת המידע: "קונסולידציה של גורמי התיירות ונגישות המידע העבירו את הדגש לאינטרנט, הביאו להחלטה לקיים את היריד אחת לשנתיים במקום אחת לשנה עם דגש על הפלטפורמה המסחרית ועל תוצאות מוכחות הן של המציגים והן של הקניינים מחו"ל. זאת ועוד, כדי לשמור ובמקביל לטפח את הייחודיות של אוסטריה כארץ תיירות, עובדים כעת בשיתוף אוניברסיטת סנט גאלן (בשוויץ) על שינוי וחדשנות בתפיסה של עידוד המכירות ומערכות התמיכה. התהליך יושלם תוך שנתיים וב-2013 יופעל הקונספט החדש. בנוסף יחל בחודש ספטמבר ניסוי באיזור טירול עם השקת מוצר הקרוי the ALPS"" שהוא הצגת כל איזור האלפים השוויצרי, הגרמני והאוסטרי כיחידה אחת מבחינה גיאוגרפית ותרבותית.

היריד, ששמו הרשמי "אוסטריה ומרכז אירופה טרוול ביזנס" , נוסד כיריד תיירות אוסטרי ב-1976. מזה ארבע שנים משתתפות בו כמציגות גם המדינות השכנות הונגריה, צ'כיה, סלובניה וסלובקיה. השנה הציגו בו 513 עסקים ב-302 ביתנים ל-813 מארגני תיירות ועיתונאים מ-53 מדינות. רוב המציגים היו מלונות ולשכות תיירות אזוריות או מקומיות. ביניהם הייתה נוכחות של 23 מציגים משבע מדינות של איזור נהר הדנובה המאוגדים בארגון שיווק אחד. אגב, היריד השנה התקיים לראשונה במרכז תערוכות וכנסים חדש ומשוכלל של העיר וינה (ACV).

מלבד פגישות עסקיות במשך יומיים, קבלות פנים עתירי אוכל ושתיה וסיורים לימודיים, החידוש העיקרי היה פרזנטציה לעיתונאים של מוצרי תיירות חדשים על ידי תשעת המחוזות של אוסטריה. הכותרת העיקרית לשנים 2010 ו-2011 היא תרבות ואמנות. ועל זה יהיה דגש בעיקר בווינה. באיזור זלצבורג מתגבש מוצר תיירותי מקורי בכותרת "ויא קולינריה".

 

מהפכה בדירוג מלונות באירופה

יוהן שהנר, יו"ר הפדרציה של גורמי התיירות בלשכת המסחר הפדרלית, מסר במסיבת העיתונאים שבלשכה מאוגדים לא פחות מ-90 אלף גורמי תיירות, ושיש אזורים באוסטריה כמו טירול, שלולא התיירות לא הייתה שם עבודה לתושבים והיא היא הכוח המניע בתעסוקה. 300 אלף עובדים בתיירות, מהם 200 אלף קבועים. 1 מכל 5 מקומות עבודה תלוי בתיירות. מכאן הפעילות הענפה עם כל הגורמים לשמירה ועידוד התיירות במדינה ולמדינה.

שהנר אמר שביוזמת התאחדות המלונות של אוסטריה הוחל במהלך של סטנדרטיזציה של דירוג מלונות באירופה.

מ-1 בינואר השנה, בתי מלון באוסטריה, גרמניה, צ'כיה ושוודיה מדורגים בתקן אחיד. בקרוב יצטרפו לתקן גם מלונות בשווייץ, הולנד והונגריה. זהו שוק של 150 מיליון תיירים בשנה שיוכלו להשוות מלונות באמות מידה זהות ובשקיפות רבה יותר. זאת לראשונה מאז הונהג בעולם דירוג הכוכבים למלונות.

ההתאחדויות שהסכימו להנהיג את מערכת הדירוג האחידה התאגדו בארגון הנקרא Hotelstars Union, קבעו אמות מידה, פרסמו קטלוג והגדירו כל מלון בהתאם למדדים רבים. הוא מבוסס על אמות מידה מינימליות ומינימום צבר של נקודות. בשלוב של שני הפרמטרים נקבע דירוג המלון מ-3 ועד 5 כוכבים עם דירוגי ביניים של "סופריור" הניתנים עבור שרותים או מתקנים או פינוקים הניתנים לאורחים במלון.

הישראלים ביריד התיירות של אוסטריה ומרכז אירופה

הנוכחות הישראלית ביריד, כשבווינה הטמפרטורה עמדה על מינוס 8 או 9 מעלות, הייתה מכובדת. שמונה סוכנים: דובי אוסטרר מפי-טי-סי, יוסי וייס מעולמי, שמי בינר משלי טורס, שרי רינדנאו מב.ד. גרייבר, אורן אור מאיסתא, ויקטור ודיש ממונה טורס, שוקה כהנא מאינטרספא, והגר דוידוביץ מטיולי גשר. כן הוזמנו שבעה עיתונאים. הם זכו לליווי צמוד של פול הירש, סגן הנספח המסחרי של שגרירות אוסטריה בישראל והאחראי על נושא התיירות, ושל אליזבט בלומנאואר, מנהלת המכירות הבינלאומית של רשות התיירות האוסטרית. רוב הסוכנים תכננו מראש את הפגישות שלהם שבמהלכן בעיקר חיזקו את הקשרים הקיימים כבר מזמן. אחדים אף נצלו את ההזדמנות וביקרו, לצורך התרשמות, במספר מלונות 

16/02/2010