09.05.2025
 
רונית קן ביטלה שישה הסכמי קוד שרינג של חברת אל על

 

מאת גיורא נוימן

המונה על ההגבלים העיסקיים, רונית קן, הורתה בשבוע שעבר לחברת אל על לבטל שישה הסכמי קוד שרינג העם חברות תעופה זרות. לטענתה, הסכמים אלה פגעו בתחרות, היוו חסמים לכניסתם של מובילים מתחרים וגרמו לייקור כרטיסי הטיסה בקווים הרלוונטיים.

במקביל אישרה הממונה הסכמים דומים עם חמש חברות תעופה אחרות.

ההסכמים שאל על חוייבה לבטל הם עם אוסטריאן בקו לווינה, טאנדם אארו בקו לקישינב, אירוסוויט בקווים לקייב ולדנייפרופטרובסק, לוט בקו לוורשה, בולגריה אייר בקו לסופיה. כן הורתה רונית קן לבטל את ההסכם עם אייר אינדיה בקו למומביי, שבו בפועל רק אל על מבצעת את הטיסות ואילו החברה ההודית נהנית מהקצאת מושבים בטיסות אלה.

משמעות ההוראה של הממונה על ההגבלים העיסקיים היא כי אל על חייבת להפסיק את ההתקשרות עם חברות אלה עד ה-24 באוקטובר, או  להכניס בהם שינויים משמעותיים ולהגיש בקשה חדשה לאישורם או לפנות בערר לבית הדין להגבלים עיסקיים.

ההסכמים של אל על שזכו לפטור, כלומר קיבלו את אישורה של הרשות להגבלים עיסקיים, הם עם החברות אמריקן איירליינס בקווים ליעדים שונים בארה"ב, עם צ'ק איירליינס בקו לפראג, עם איבריה בקווים למדריד ולברצלונה, עם סוויס בקו לציריך ועם תאי איירווייס בקו לבנגקוק.

בקו לבנגקוק, כמו בקו למומביי, פועלת רק אל על, ואילו החברה התאית משווקת מושבים בטיסות החברה הישראלית.

שלושה הסכמי קוד שרינג אחרים ביטלה אל על ביוזמתה, בתקופה האחרונה, עוד בטרם ניתנה החלטה בעניינם. המדובר בהסכמים עם סא"א בקו ליוהנסבורג, בלאוויה בקו למינסק ובריסל איירליינס בקו לבריסל.

טרם ניתנה החלטה בבקשת אל על לאשר את ההסכם עם אייר צ'יינה.

אל על ביקשה את אישורה של הרשות להסכמי הקוד שרינג ב-31 במרס, בעקבות השינוי בתקנות על פי חוק ההגבלים, שהתקין שר התמ"ת. על פי השינוי, שנעשה ביוזמתה של רונית קן, הורחבו סמכויות הממונה על ההגבלים ובוטלה ההחרגה הגורפת (הפטור) שחברות התעופה נהנו ממנה מאז ומתמיד.

בתגובה להוראה של הממונה על ההגבלים העיסקיים פרסמה חברת אל על הודעה תקיפה, ממנה עולה כי תיאבק בהוראות של רונית קן בכלים משפטיים וציבוריים, ורומזת כי הממונה אינה מבינה את תפקידם של הסכמי הקוד שרינג בעולם התעופה.

לדברי החברה, ההוראה אינה משרתת את אינטרס התחרות ומטילה על חברת אל על מגבלות שאינן מוטלות על חברות תעופה אחרות בעולם. "יש לציין כי מרבית ההסכמים שלא אושרו נחתמו טרם הפרטת אל על, כשעוד היתה חברה ממשלתית," נאמר בהודעה. "העובדה שמדינת ישראל אינה מצליחה לשלב את אל על באף ברית תעופה עולמית משאירה את אל על נחותה בתחרות עם תאגידים ובריתות ענק, הכוללים בתוכם 70% מחברות התעופה בעולם, בדגש על הגדולות בהן."

עוד נאמר בהודעה של אל על:

"הפגיעה בהסכמים תפגע באופן משמעותי באפשרות הבחירה של הנוסע הישראלי לטיסות המשך וכן תקטין את מגוון החלופות העומדות בפני הנוסע באותם קווים בהם לא אושרו ההסכמים. החלטה זו תפגע בקשרי המסחר והתיירות של ישראל עם המדינות לגביהן לא אושרו הסכמי הקוד שייר, תעמיד בסכנה את המשך הפעילות התעופתית בחלק מקווי התעופה הבינלאומיים ותפגע בנוסע הישראלי."

21/09/2009