בכירי הענף מסכמים את השנה
חדשות תיירות ביקש מ-20 בכירים בענף, מנכ"לים ומנהלי שיווק, לסכם את שנת תשס"ט ולספר האם הרגישו את המשבר, כיצד התמודדו איתו ומה תחזיתם לשנה הבאה. איזי מדם, איזי טרוול: טורקיה חזרה למפה החרם על הנסיעות טורקיה, שעליו דיברו אצלנו כל כך הרבה בראשית השנה, נגמר. תנועת הנופשים לטורקיה חזרה בגדול, ואנחנו כבר מקבלים בקשות מוועדי עובדים להגיש הצעות לנופש בטורקיה, לקבוצות סגורות, גם בסוכות וגם אחרי סוכות. למרות הכעס הגדול על טורקיה בראשית השנה, על רקע המלחמה בעזה, בסופו של דבר גם המדיה וגם הקהל הרחב נוכחו לדעת שלנסוע למקומות חדשים זה מעניין ונחמד - אבל בכל מה שנוגע לנופש טורקיה היתה ונשארה ההצעה הטובה והמפתה ביותר. הנופשים החוזרים, שכבר ניסו כל יעד אפשרי ורוצים רק לנקות את הראש בסופשבוע נוכחו לדעת שלטורקיה אין תחליף. החזרה של טורקיה למפה הישראלית היא לא רק בתחום הנופש. השנה גדלנו ב-40% בתנועה לאיסטנבול, וזה כולל ביקוש עירני לטיול מאורגן של 7 ימים באיסטנבול ואיזמיר. גם ביעדים אחרים זו היתה שנה מאוד לא פשוטה. היא התחילה בקשיים גדולים, אבל לקראת הקיץ, ובעיקר אוגוסט, עם ישראל חזר לנסוע לחו"ל, ממשיך לנסוע בספטמבר ויסע גם באוקטובר. האם האנחנו רואים את סוף המיתון? זה יהיה לא אחראי להגיד כך בשלב הנוכחי, אבל לעומת ענף התיירות באירופה אנחנו במצב יותר טוב. למרות המיתון שעברנו השנה, החלטנו באיזי טרוול להציג יעדים חדשים, ואנחנו לא מצטערים על כך. בפלמה, למשל, היתה לנו הצלחה יפה ביולי ואוגוסט. לקראת החורף אנחנו מתכוננים עם חבילות סקי שנציג בקרוב לפני הסוכנים. בשנה שעברה, בגלל המלחמה, בתחום הסקי הרגשנו ירידה רצינית במספר הנוסעים אבל השנה אנחנו מאמינים שהם יחזרו. לכן הוספנו גם יעדי סקי חדשים בסרביה ובגרמניה, וזאת בנוסף ליעדים הוותיקים - אוסטריה, שווייץ, צרפת, אנדורה ובולגריה.
אורי שנבל, סנורמה: גידול בביקוש להפלגות לשמחתי, מאז ה-1 בינואר 2009 ועד היום הביקוש בשוק הישראלי למוצרי השיט הבינלאומי רושם עלייה משמעותית מאוד במספרי הנוסעים. הגידול שאנחנו מרגישים בישראל ניכר גם באירופה, ומאותן הסיבות: ראשית, גם קהל הלקוחות וגם סוכני הנסיעות הבינו שזהו מוצר שאין לו מתחרה במונחים של תמורה למחיר. שנית, יותר ויותר נוסעים חוו את החוויה וסיפרו עליה מפה לאוזן. לכן גוברת המגמה של הזמנת שיט לא רק לצרכי נופש פרטי אלא גם לקבוצות תמריץ. שלישית, על רקע המיתון בארה"ב המחירים השנה ירדו באופן משמעותי, לפעמים אפילו עד לרמה של פחות מ-100 דולר ליום. זה התאפשר על רקע ירידת הביקוש בארה"ב, שהיתה תמיד המקור העיקרי של נופשי השיט. אנחנו מקווים שהגידול בביקושים בשוק הישראלי יימשך גם בשנה הקרובה. לכן אנחנו מגבירים את המאמצים בהדרכת הסוכנים, במשרדיהם, בסמינרים וגם באוניות עצמן כשהן עוגנות בישראל. לאחרונה מבקרות כאן האוניות של רויאל קריביאן וסלבריטי והסוכנים שעולים לסיפון מגיבים בתהדמה מהפאר והיוקרה. במהלך השנה קשרי תעופה קנתה 50% ממניות סנורמה אבל אני יכול להבטיח שזה לא יגרום לשום שינוי בשיטת העבודה שלנו מול הסוכנים אלא רק ירחיב את אפשרויות השיווק שלנו. בקרוב אנחנו מתכוונים להרחיב את הפעילות שלנו בכל מה שקשור בשיט ובנופש על פני המים - קיבלנו לייצוג בלעדי עוד מספר חברות שיט, בין השאר חברות לשיט נהרות ותעלות. והחדשות הכי טובות: לפני שבועיים הצלחנו לעבור את הטרגט שקבעה לנו רויאל קריביאן לשנה זו, ובכך הקדמנו את כל הנציגויות שלה באירופה.
משה שמא, יוטרוול: אופטימיות לקראת 2010 בשיא המשבר, בחודש ינואר השנה, הצגתי בפני הסוכנים חברי רשת יוטרוול תחזית לפיה צפויה חזרה לצמיחה ברבעון השלישי של השנה. אני שמח לומר שהתחזית הוכיחה את עצמה. כיום, אחרי חצי שנה מאוד קשה עם ירידה של עד 30% במחזורי המכירות, אפשר כבר לראות יציאה מהמיתון. חודש אוגוסט היה מצויין ונרשמו בו מספרי שיא בנוסעים, אם כי המחזורים היו עדיין נמוכים, בעיקר בגלל מחירי הטיסות. אבל המגמה הכללית מרשה לנו להיות אופטימיים לקראת השנה הקרובה. כשנגיע לסיכומים של 2009 ברור שרוב הסוכנים ירשמו הפסדים, כי החודשים הטובים של סוף השנה לא יצליחו לקזז את הנזקים של ראשית השנה. אבל לפי התחזית שלי 2010 תהיה שנה טובה לענף. המשק הישראלי כבר חזר לצמוח והמדינות שיש לנו קשרים איתן חוזרות לצמוח בימים אלה. כשארה"ב תבריא, ואנחנו כבר רואים סימנים לכך, היא תמשוך אחריה את כל העולם קדימה. באווירה של צמיחה ברור שלא רק תיירות הנופש תתאושש אלא גם תחום הנסיעות העיסקיות, כי בתקופות צמיחה מחפשים שווקים חדשים בחו"ל. אני חייב לומר שלמשבר של שנת 2009 היו גם השלכות חיוביות. לסוכנויות הנסיעות לא היתה ברירה והן נאלצו לבדוק הוצאות, להתייעל, להתמקד בפעילויות הרווחיות ולוותר על על מה שלא רווחי. לאחרונה גיבשנו ביוטרוול את המדיניות שלנו לשנת 2010 שכוללת חמישה מרכיבים: (א) בניית מערכת יחסים חדשה עם הספקים שתהיה שונה מהמודל הקיים. לא עוד ניצול הדדי אלא שותפות עמוקה ומתמשכת. למשל, נעביר לספק מידע שוטף על נקודות החוזק שלו ועל חסרונותיו ונציע לו מנופים חדשים לתועלת שני הצדדים. (ב) יצירת שותפויות עם רשתות נוספות, אם במוצרים משותפים ואם ביצירת סינרגיה. (ג) יצירת בידול ויתרון תחרותי מובהק למשרדי הרשת על ידי התחברות לספקים בחו"ל שלא פועלים כיום בשוק הישראלי. (ד) הגדלת רווחיות המשרדים ברשת על ידי הגדלת עמלות הספקים, עמלות יתר וטרגטים רשתיים. נציע לחברי יוטרוול מכירת מוצרים מתחומים חדשים כמו תיירות פנים שישמשו כמנופי צמיחה חדשים. למשל, בימים אלה אנחנו מטמיעים במשרדים את מערכת ההזמנות של ארקיע. (ה) פיתוח טכנולוגיות חדשות שיעניקו לסוכן ולמנהל המשרד כלי ניהול לשיפור היעילות.
אופיר דנאי, אופרן: נאלצנו לסרב להזמנות לסכם את השנה? זו היתה שנה ללא תקדים. פעם ראשונה בהיסטוריה של ענף השכרות הרכב שהיצע כלי הרכב היה קטן יותר מהביקוש. אם בארץ כמו ספרד ההיצע של כל כלי הרכב ירד בשליש והביקוש ירד רק בעשרה עד חמישה עשר אחוזים, תארו לעצמכם איך זה השפיע על החברות ועל המשווקים. אנחנו באופרן פשוט נאלצנו לסרב ולדחות הזמנות. ומדובר לא רק בספרד, גם במקומות אחרים. למזלנו צפינו את משבר הרכב כבר באוקטובר אשתקד, התחייבנו ושילמנו עבור הזמנות עתידיות וכך שמרנו על חלק השוק שלנו. אבל קל זה לא היה. לקח כמה שבועות עד שהשוק כאן הפנים את המידע והחל להזמין מוקדם יותר, אבל הלחצים נמשכו ונמשכים גם כעת. ספטמבר הוא עדיין חודש חופשות, ולנופשים נוספו גם אנשי העסקים שחזרו לעבוד בקצב מוגבר, בעוד שהיצע כלי הרכב באירופה המערבית לא השתנה. בחודש הבא מתחילות החברות לצמצם את הצי שלהן דבר שמבטיח המשך הלחץ ומחירים גבוהים. בכלל, החברות עברו למדיניות תפעול אחרת - ניצולת גדולה יותר של המכוניות, כולל דחיית ההחלפה משישה חודשים למינימום תשעה חדשים, כך שהלקוחות מקבלים רכב משומש יותר. בארה"ב מצבה של אופרן טוב יותר כי חברת אלאמו ניישונל, שהיא כיום החזקה ביותר שם, לא צמצמה את צי הרכב ואף שיפרה את השירות. גיל הרכב נשאר חצי שנה, ולאחרונה החלו בהפעלת קיוסקים לבידוק עצמי: לאחר הקלדת מספר כרטיס האשראי ובסיום שש הקלדות נוספות, בלי לדבר עם איש, הלקוח יוצא עם חוזה השכרה למגרש החנייה, בוחר לו את הרכב בקבוצה אותה הזמין - ונוסע. 110 קיוסקים כאלה הוצבו בנמלי תעופה בארה"ב והם בלעדיים לאלאמו ניישונל. בזכות כך ראינו גידול משמעותי בהזמנות לארה"ב. מה שהפריע לנו השנה היה חוסר היציבות במטבעות הזרים, במיוחד שיגעון הדולר. זה דרש מאתנו הרבה מאמצים בתחום הניהולי. אבל סופו של דבר הייתה זו שנה טובה. להגיד משהו על העתיד? ובכן, לדעתי המשבר הכלכלי בישראל טרם התחיל. הנפילות של חברות החלו רק עכשיו, ואין צורך לחזור על השמות. אינני מאלה שחושבים שהמצב טוב ולכן אנו מתארגנים בזהירות בתחומי ההעסקה, בהתחייבויות, בפיתוח העיסקי. אנו מקצים את המשאבים במקומות הכי בטוחים שאפשר. מאידך אני מצפה שלאחר ההתאוששות ענף השכרות הרכב ישגשג. אחד הקטליזטורים תהיה חברת איזי ג'ט, אשר אם תכנס באותה אגרסיביות ואינטנסיביות כמו במקומות אחרים, היא תייצר סוג חדש של פעילות שלא מכירים בישראל. זה יביא לגידול אדיר בתנועת נוסעים יחידים שינחתו בשדות תעופה משניים, משם צריך לקחת רכב. התגובות של חברת אל על וחברות אחרות לפעילות של איזי ג'ט יובילו לגידול בתיירות הספונטנית של יחידים. זו תהיה קפיצת מדרגה. אנשים יטוסו בתדירויות גבוהות ולפרקי זמן קצרים יותר. לסיכום בטווח הביניים אני אופטימי. בטווח הקצר, כלומר בשנה הבאה, עוד קשה לדעת.
בצלאל קרבט, סאן דור: במקום השני בנתב"ג מבחינתה של סאן דור תשס"ט היתה שנה של מהפך. בראשית השנה היה קשה לדמיין שנגיע למה שהגענו ערב ראש השנה - שנפעיל ארבעה מטוסים לחמישה יעדים סדירים ונגיע באוגוסט למקום השני בנתב"ג מבחינת מספרי הנוסעים, אחרי אל על. יש לנו כבר טיסות סדירות לברטיסלבה, זגרב ובין מוסקבה לאילת, בשבת הקרובה נפתח את הקו לדיסלדורף ושבוע אחר כך לפרנקפורט. וכל זאת במקביל לפעילות בתחום טיסות השכר. שני קווים נוספים לרוסיה, לרוסטוב ולסוצ'י, עדיין לא הצלחנו להפעיל בגלל ויכוח עם השלטונות שם. לפריצה הגדולה הגענו בזכות ההחלטה להכפיל את הצי שלנו לארבעה מטוסים. על כך אנו חייבים תודה ליו"ר סאן דור, חיים רומנו, שהאמין בחברה ונתן לה רוח גבית. חבל שהוא עומד לעזוב את אל על. השנה גם היתה זו הפעם הראשונה שסאן דור הטיסה את ראש הממשלה לחו"ל. למי שלא יודע, סאן דור הטיסה אותו לביקור הממלכתי שערך לאחרונה בלונדון ובברלין. גם שר החוץ השתמש בשירותי החברה בביקורו באפריקה, כשמטוס שלנו היה צמוד אליו במשך שמונה ימים. האם אנחנו מרגישים את סיומו של המיתון? קשה לי לומר, כי בתחום השכר אנחנו לא משווקים את הטיסות לנוסעים. אבל בתיירות הנכנסת ברור שיש התאושוות כי לאחרונה חזרו ההזמנות מחו"ל.
אבנר גורדון, סוויס: ביטול העמלה הצליח שמונה חודשים אחרי שיזמנו יחד עם לופטהנזה את ביטול שיטת העמלות אפשר כבר לסכם ולומר שהמהלך הצליח. מהתגובות שאנחנו מקבלים בשוק ברור שהשיטה החדשה משרתת לא רק את חברות התעופה אלא גם את סוכן הנסיעות, כפי שאמרנו מראש. אני שמח לראות שפירות המהלך הבשילו מהר. אנחנו מקבלים הרבה פידבקים מהסוכנים שמספרים לנו שהיום הם מתוגמלים טוב יותר מאשר בעבר - מהלקוח הם גובים דמי טיפול בשיעור סביר, גבוה יותר מהעמלה שקיבלו לפני כן, ומחברת התעופה הם מקבלים עמלת יתר. לדוגמה: שמעתי מסוכנים רבים שהם גובים מהלקוח 10% מהשורה התחתונה של העיסקה. בכך, בלי ששמנו לב, הסוכנים מקבלים תגמול גם על גביית מיסי הנמל, בעייה שתמיד הציקה לסוכנים. אמנם אצל הלקוחות התהליך הוא עדיין בהבשלה, אבל מסתבר שהלקוחות מבינים די מהר שהם צריכים לשלם לסוכן הנסיעות כמו שהם משלמים תמורת השירותים של כל בעל מקצוע אחר. בשיטה החדשה סוכן הנסיעות לא נתון עוד לגחמות של חברות התעופה כשהן מורידות מחירים. מבחינה זו, העיתוי של שינוי מודל התגמול של הסוכן בראשית השנה, עם תחילת המיתון, התגלה כמוצלח במיוחד. אילו היינו נשארים במודל הקודם של עמלה בגובה 7% המיתון היה פוגע בהכנסות הסוכן בצורה קשה בהרבה.
רון שחף, דיזנהאוז תיירות ותעופה: גידול ברוב התחומים "דיזנהאוז תיירות ותעופה מסיימת עונה מוצלחת, למרות השפעותיו הלא מבוטלות של המצב הכלכלי. החברה קוצרת בימים אלה את פירות המיזוג שבוצע ב-2008 אשר משפיע בצורה מהותית על ביצועי החברה. תחום הטיולים המאורגנים בדיזנהאוז כמעט ולא נפגע הקיץ מההאטה הכלכלית ביחס לכמות ההזמנות בשנה שעברה, וגם תקופת החגים מראה על גידול בצבר ההזמנות ביחס לאוקטובר שעבר. בטיולים לדוברי עברית נהנתה החברה השנה מהובלת השוק ליעדי המזרח הרחוק ומפעילות עניפה ביעדי אירופה ובטיולי משפחות. ובמגזר הרוסי הביא השילוב בין דיזנהאוז לכלל תעופה, המתמחה במגזר זה, לגידול משמעותי ביותר בפעילות. מנוע צמיחה מרכזי נוסף היה השנה פעילות הסקי. בפועל הצלחנו להביא השנה לגידול ברוב תחומי הפעילות של החברה. בעיקר הודות לפעילות מאומצת מצד עובדי החברה וכן הודות לנאמנות לקוחות ותיקים וסוכנים מולם אנו פועלים כבר שנים רבות. לקראת 2010 ממשיכה החברה את מגמת הרחבת היעדים. העיקרון המרכזי הוא יצירת התמחויות אשר יאפשרו יצירת בידול ויתרון תחרותי. החברה תגביר את הפעילות ביבשת אפריקה, לצורך כך הוקם "דסק" הכולל את מיקי קליימן וויקטור מאור המתמחים ביעד זה. כמו כן נגביר מאמצים בתחום הטיולים לרוסיה, כדי לחזק את הסינרגיה עם כלל תעופה. אני מאמין כי פעילות עניפה צפויה אצלנו גם במחלקת האף-איי-טי לאור השקעות טכנולוגיות והשקעות בהון אנושי שביצענו בשנה האחרונה. לצד זאת נמשיך לתגבר עשייה בחברות הבנות שלנו המציעות פעילות נישה בתחום התיירות כמו סקי דיל ולורד טיילור ונשקוד על חיפוש אחרי תחומי פעילות נוספים המאפשרים התרחבות וגידול.
יעקב קופלביץ, טרוולפורט: ירידה לא משמעותית "למרות המשבר העולמי הרי שבטרוולפורט בישראל הירידה בהיקף ההזמנות לא הייתה משמעותית", אומר יעקב קופילוביץ מנהל טרוולפורט בישראל. "באוגוסט, החודש האחרון לגביו יש לנו נתונים, אף נראו סימני התאוששות מובהקים". מה שעזר להבטיח את איתנות הפעילות בישראל היה חידוש חוזים עם כמה קבוצות מובילות של משרדי נסיעות, מגלה מנהל טרוולפורט ועם ההתאוששות שתהיה גם מחזורי ההזמנות יגדלו. אגב , גם בטרוולפורט העולמית הירידה בהזמנות וברווחיות לא הייתה גדולה, או משמעותית. הזמנת שירותי קרקע מהווה רק 6% ממחזור ההזמנות בטרוולפורט, והעיקר בה הן הזמנת מלונות. לדברי קופילוביץ לסוכנים נוח מאוד להזמין מלונות במערכת בעיקר כאשר הלקוח יודע במה הוא מעוניין ולא עושה שופינג, מה גם שבחלק גדול מהמקרים ההכנסה שלהם גדולה יותר. השנה הוכנסו כמה מוצרים חדשים שהחשוב בהם הוא מערכת ההנפקה מחדש של כרטיסי טיסה, מוצר יעיל מאין כמוהו מספר קופילוביץ ומוסיף שהמוצר הזה התקבל בשמחה רבה על ידי הסוכנים. בשנה הבאה יוכנסו מוצרים חדשים וחדשניים נוספים שהחשוב בהם ואולי המהפכני בהם הוא "שולחן עבודה" לסוכן.
נוקי שגב, שכרתור: בדרך להפוך לגורם משמעותי מבחינתה של א. ת. שכרתור שנת 2009, וביחוד שלושת החודשים האחרונים, היא שנת מפנה. בשנה שעברה לא היה לנו הסכם עם אף ספק והיינו די משותקים. השנה חתמנו על הסכם אסטרטגי עם קשרי תעופה וחזרנו למודל של פעילות עם ספק אחד מוביל. אבל השנה שינינו את שיטת הפעולה, כי על רקע פעילות הרשתות והסוכנים הגדולים כבר אי אפשר ליצור בידול לשכרתור. בשיטה החדשה יש לנו הסכם מסגרת עם הספק המוביל אבל ההטבות ניתנות למוצרים ספציפיים עליהם יש לנו בלעדיות. ההטבות שמקבלים 130 בעלי המניות הן משמעותיות ומתוספות לכל הטבה אחרת שיש לחברי הרשת מתוקף הסכמים אחרים או השתייכות אירגונית. לחברי שכרתור שאינם שייכים לשום מסגרת אחרת - יש כאלה 12 בסך הכל - יצרנו מיני רשת עם טרגטים נפרדים. ההסדר הזה פועל יפה וכל שבועיים בערך יש לנו מוצר חדש, כשהמאמץ הוא להגיע למגוון מוצרים בכל המגזרים ובכל הנישות. באוגוסט התחלנו לקיים מפגשים עם חברות תעופה בכוונה להגיע להסכמים גם איתן כדי שנוכל להציע מוצרים לא רק בתחום הצ'רטריסטיקה. בקיצור, השנה עלינו מחדש על גל הפעילות ואנו מתכוונים להמשיך את התנופה בשנת 2010. אמנם לא נתחרה באיירתור, כי אין לנו כוונה לעסוק באופרציה, אבל נהפוך לגורם משמעותי בשוק. ובאשר לעתיד הרחוק יותר - אני מאמין שנוכל להפוך לחברת הקונסולידציה מס' 1 של סוכני הנסיעות. אני מאמין שהרעיון הזה, אותו זרק לנו אבי פרידמן מקונטיננטל לפני שלוש שנים, הוא בהחלט בר ביצוע. בהזדמנות זו הרשו לי לומר כמה דברים גם בכובע השני שלי, כסגן יו"ר ההתאחדות. אנחנו נמצאים עדיין בעיצומו של מאבק שלא כולם מבינים את מהותו. אז חשוב להבהיר שאין לנו שום כוונה שבעולם להתערב בשיקולים המסחריים של חברות התעופה או של כל ספק אחר. כל מה שאנו דורשים הוא הכרה בעיקרון שלסוכן הנסיעות מגיעה תמורה הולמת על המאמץ והעבודה שהוא משקיע. חוץ מזה, לפעמים נוצר הרושם המוטעה שההתאחדות עסוקה רק במאבקים ובמשפטים. אז ראוי להזכיר שהשנה היה לנו הישג גדול מאוד בתחום הטכנולוגי - פיתוח פורטל הזמנות למלונות שאין עוד כמוהו בעולם. זהו מוצר מדהים, פורץ דרך, שפותח בשע"ל בהרבה עמל, וכיום כבר משתמשים בו כמה גופים גדולים.
סבסטיאן ויינשטיין, BMI: לעבור את המשבר בעליה תשס"ט, וביחוד החצי השני שלה, היתה מבחינתה של בי-אם-איי (BMI) בישראל פורה מאוד. התחלנו את הטיסות לישראל במרס 2008, אבל את פריצת הדרך הגדולה עשינו באפריל 2009, כשהגדלנו את התדירות שלנו לפעמיים ביום ושידרגנו את הציוד למטוסים הטובים ביותר עם לוח הזמנים הטוב ביותר, עם טיסת בוקר וטיסת ערב. בזכות המוצר המעולה והאסטרטגיה של שיתוף פעולה עם סוכני הנסיעות הצלחנו לבסס לעצמנו אחיזה משמעותית ובולטת בשוק הישראלי. מבחינה זו, בעוד שחברות תעופה אחרות סבלו מהמשבר העולמי, מי יותר קשה ומי פחות, לבי-אם-איי בישראל היתה זו שנה מוצלחת מאוד. פרצנו לשוק כשהמשבר היה בשיאו ועברנו אותו בעליה. האביב והקיץ היו מצויינים, ובעזרתם הגדולה של סוכני הנסיעות הצלחנו לקטוף מהר מאוד את פירות ההשקעה במוצר. הסוכנים שמאמינים במוצר הביאו אלינו את הנוסעים שלהם, גם את נוסעי הפנאי וגם את הנוסעים העיסקיים, וכולם העניקו לנו חיבוק חם. סימן מובהק להצלחה הוא השיעור הגבוהה של הנוסעים החוזרים. במיוחד קיבלנו משוב מצויין מהשוק למחלקת הפרימיום שלנו, שהוא המוצר הטוב ביותר מסוגו בשוק. גם החברות שלנו בברית סטאר, המאפשרת לצבור זכויות בכל המועדונים של השותפות בברית, עוזרת לנו מאוד. ההזמנות לחגים התחילו כבר לפני שבועיים וכעת אנחנו מוכנים ומזומנים לעונת החורף עם הרבה אופטימיות.
יהודה דואניס, כספי תעופה: לא לדוברי רוסית בלבד כפי שכולם יודעים, השנה לא היתה פשוטה. אפילו בחודשים יולי אוגוסט, שבהם כבר הרגשנו יציאה מהמשבר, האווירה לא היתה אחידה - היו עליות וירידות משבוע לשבוע ולפעמים מיום ליום. אבל אם אנחנו מנתחים את התוצאות של כספי תעופה ותיירות על פי מגזרי הפעילות שלנו התמונה בהחלט מעודדת. בתחום הטיסות הסדירות, הפעילות שלנו עם אירוסוויט גדלה יפה, לאו דווקא בטיסות ליעדים באוקראינה אלא בעיקר ביעדי ההמשך. הסיבות לכך הן קודם כל המחירים התחרותיים, וגם העובדה שהטיסות מוצגות באלפ ובאונליין. במטה הראשי של החברה בקייב מבינים את כוחו של השוק הישראלי והעמידו לנו מחירים אטרקטיביים במיוחד ליעדי ההמשך. התוצאה היא שבחודשי החורף אירוסוויט גדלה בתנועה בנתב"ג ב-13% - החברה היחידה בנמל שגדלה באותה תקופה. בתחום הנופשונים יש לנו גידול מתמשך מזה שלוש שנים ברציפות. פה אנחנו פועלים כמארגן שכר, וסל המוצרים שלנו כולל את כרתים, קוס ורודוס בטיסות סאן דור, את קפריסין, בטיסות סייפרוס ואת ברצלונה, בטיסות ארקיע. בזכות הפעילות הזאת נחלצנו לחלוטין מהתדמית של חברת נישה הפועלת בשוק דוברי הרוסית בלבד. אמנם לסוכני הנסיעות לקח שלוש שנים להפנים זאת, אבל השנה אנחנו קוטפים את הפירות. בתחום הטיולים המאורגנים יש לנו שני מותגים: טיולי מטרופול, טיולים לכל העולם לדוברי רוסית, וטיולי גדות לדוברי עברית. עם גדות אנחנו מציעים שני פורמטים של טיולים מאורגנים מאודסה לקייב ומקייב לגליציה. השנה אנחנו נכנסים גם לתחום תיירות הספא והמרפא, עם חבילות לדרוסקינינקאי שבליטא ולטרוסקווץ שבאוקראינה. בנוסף, אנחנו מפעילים מחלקת ויזות מהגדולות שיש בענף המספקת אשרות לכל יעדי חבר העמים ולאחרונה גם לסין. הסוכן מקבל את את האשרות במוניות אביב, בגוביינא, על חשבוננו, כי לנגד עינינו עומד השירות המקצועי והיעיל לסוכן הנסיעות.
אסתר קסטיאל, יו-אס איירווייס: חודשיים טובים ביותר התחלנו את הטיסות הישירות בין תל אביב לפילדלפיה ב-2 ביולי, לקראת הקיץ וממש בימים שבהם הסתמנה היציאה מהמשבר. מבחינה זו היה לנו מזל רב. הקיץ היה טוב מאוד, הרבה יותר טוב מהציפיות המוקדמות במטה החברה. אחרי חודשיים בלבד יש לנו כבר לקוחות חוזרים, שטסו בפעם הראשונה לצורכי נופש עם בני המשפחה, וחזרו אלינו כנוסעים עיסקיים. יש לנו משוב טוב מאוד מהלקוחות, כי המוצר מצויין והמחירי החדירה שלנו היו אטרקטיביים במיוחד. כך הגענו באוגוסט לתפוסות של יותר מ-90%. כעת אנחנו מתמקדים בשיווק לחברות העיסקיות, שם נמצאת התשואה של חברות התעופה. בתחום העיסקי המחירים עדיין נמוכים מדי לטעמנו, בגלל התחרות. זה לא שיש אצלנו מגמה להוריד מחירים, אבל אנחנו נאלצים להתיישר בינתיים עם השוק, בתקווה שמצב זה ישתנה בעתיד. בימים אלה אנחנו עורכים הסכמים שנתיים עם רשתות, כי המדיניות שלנו היא להסתמך רק על סוכני הנסיעות. הרוב המכריע של התנועה שלנו מישראל, תנועה שמספקת קרוב למחצית התפוסה בטיסות, היא ממכירות של סוכני הנסיעות, שמקבלים עמלה מכובדת על המאמץ שלהם. כהחלטה אסטרטגית לא פנינו למכירה ישירה, ומסע הפרסום שלנו בעיתונים נועד ליצור מודעות למוצר אצל הקהל ולהפנות אותו לסוכן הנסיעות, שבו אנו רואים שותף ובן ברית.
גיא רווה, טיולי מסעות: שנת שיא בטיולי איכות מבחינתנו השנה המסתיימת בימים אלה היתה שנה מדהימה, וזאת בניגוד לכל מה שקרה בשוק. אנחנו הרי מתמקדים בטיולי איכות מיוחדים שאותם צורכים לקוחות שיש להם זמן פנוי וכסף. ולמי יש זמן פנוי וכסף ולא חושש ממיתון? הגימלאים. ניצלנו עובדה זו לגידול משמעותי בפעילות. יש לנו מסורת של 15 שנה בטיולים איכותיים, גיאוגרפיים וארוכים, אבל אף פעם לא היתה לנו שנה כל כך מוצלחת, שנת שיא מכל הבחינות. היעדים החדשים שלנו? הקיץ היה ביקוש חזק לקנדה. נכנסנו לראשונה לאלבניה, יעד מדהים שמתאים לצעירים אשר מחפשים יעד חדש ולא יקר מדי. למדינות הבלטיות יש לנו טיול אחד בכל חודש, מאז יוני, שמצליח יפה. וכמובן הצענו השנה את היעדים הרגילים - סין, וייטנאם וקמבודיה, רוסיה. בחורף נציע מלבד דרום אפריקה גם את קובה וקוסטה ריקה, וזאת במקום מקסיקו וגואטמלה שהביקוש להן ירד בגלל שפעת החזירים. בין השאר קיבלנו השנה את הייצוג של חברת השיט לואיס קרוז ליינס שמציעה מוצר ביניים בין הקרוזים היקרים והמפוארים לבין שיט החופים העממי בסגנון מנו. אחת הסיבות לגידול היתה ההחלטה שקיבלנו השנה להדק את הקשר עם סוכני הנסיעות ולהגדיל את המכירות דרכם. הגענו להסכם עמלות מועדפות עם רשתות וחברות גדולות, כך שאנו זכינו בתנועה נוספת והסוכנים קיבלו פתרון ללקוחות שרוצים מוצר איכות שכמוהו לא ניתן למצוא אצל המארגנים הגדולים, וגם קיבלו עמלות יפות.
אפרים קרמר, אשת טורס: יצאנו מחוזקים מהמשבר שנת 2009 היתה קשה במיוחד עקב המשבר הכלכלי והמלחמה בעזה, שגרמו לעודף היצע בשוק המקומי ולירידה חריפה במחירים. אם לערוך סיכום ביניים עד חודש ספטמבר, בסופו של דבר הוצאנו את אותו מספר של נוסעים כמו בתקופה המקבילה בשנה שעברה - אבל בהרבה פחות כסף וברווחיות הרבה יותר קטנה. אם בשנים קודמות הישראלים ביקשו לקנות את המוצרים הכי טובים, השנה הם רצו לקנות את המוצרים הכי זולים. בנוסף, הרבה אירגונים גדולים ויתרו על הנופש, ובמקום בקבוצות הנוסעים יצאו כבודדים, וגם זה פגע ברווחיות. לכן בחודשים מאי, יוני ואפילו יולי היו בשוק מבצעי מכירות מטורפים של כל חברות התעופה, כתגובת יתר שגרמה לירידת מחירים הרבה מעבר לנדרש. באוגוסט, ספטמבר ובהיצע לאוקטובר כבר מרגישים שהמחירים מתייצבים בתחומים יותר רציונליים. תוצאה אחת חיובית בכל זאת היתה למשבר, והיא העלייה היפה בביקוש לתיירות פנים. מכל מקום, היום כבר אפשר לומר שמשבר נמצא מאחורינו ואני צופה שבשנת 2010 הקבוצות המוסדיות ייצאו לנופש בהמוניהן. יש לנו כבר ביקושים למזרח הרחוק, בעיקר לסין ולדרום קוריאה, וכן לדרום אמריקה בטיסות אל על. בחורף לדעתי היעדים הרחוקים יהיו חזקים, כולל ארה"ב. וגם אנגליה, בזכות הליש"ט החלשה. אשת יוצאת משנת המשבר יותר מחוזקת, עם שני מרכזי הזמנות טלפוניים, אחד באשקלון ואחד בתל אביב. לאחרונה זכינו במכרז אגף השיקום לאספקת מוצרי נופש ותיירות לנכי צה"ל ובימים אלה אנו בתהלכי קנייה והטמעה של מועדון השקם, שהתפעול שלו יעבור למרכז באשקלון, שבו כבר יש 70 עובדים. כן זכינו במכרז של מפעל הפיס ל-500 עד אלף נוסעים לדרום אמריקה. התחזקנו בטיולים המאורגנים לסין, קוריאה הדרומית, וייטנאם ודרום אמריקה. דבר נוסף: התחלנו לייצר חבילות לברלין, על בסיס טיסות אייר ברלין, ואנחנו מתכוונים לשווק את ברלין כיעד של כל השנה.
ירון אוחנה, פינגווין: שנה של התבססות במהלך 2009 יצאנו לדרך עצמאית כחברה סיטונאית נפרדת, חברת פינגווין שירותי תיירות בע"מ, והתרכזנו בסל מוצרים שלמזלנו לא נפגע כמעט מהמשבר. כך לא נגררנו להוריד מחירים ויכולנו להתרכז בביסוס המעמד שלנו בשוק. התחלנו עם 500 וילות להשכרה, כולל בריכה, בקפריסין ובכרתים, עם מוצרים בלעדיים בספא, בעיקר בסלובקיה, וחבילות לנוסע העצמאי בסלובניה. בנוסף, יש לנו מלונות בקפריסין הטורקית. מוצר שתפס תאוצה הוא מלון באלפים האוסטריים על בסיס הכל כלול שיש לנו עליו בלעדיות בישראל. המלון, המציע גם אטרקציות של נופש פעיל הצליח מאוד בשוק הישראלי. כעת אנו נערכים לעונת הסקי, תחום שבו אני מתמחה מזה שנים. אנחנו הגדולים ביותר בשוק הסקי בבולגריה, בטיסות אל על, ומציעים הדרכת סקי בקבוצות בעברית באוסטריה. השנה נציע מוצר חדש ובלעדי: קלאב הסקי ספייס שבאוסטריה, הפועל מדצמבר עד אפריל. גם אותו נציע במתכונת הכל כלול. והחידוש האחרון: חבילות הסקי של פינגווין יוצגו לסוכנים במערכת אמדאוס.
גדי מור, אמדאוס: נתח שוק של 48% למרות המשבר הכלכלי, לאמדאוס ישראל זו היתה שנה של עלייה משמעותית בנתח השוק. אם עד לפני כמה שנים אף אחד בשוק לא ספר אותנו, היום אנחנו מסיימים בנתח שוק של 48%. בלי קשר למשבר, 2009 היתה מבחינתנו שנה של השקת מוצרים בקצב שלא ידענו בשנים קודמות. קודם כל, היינו הראשונים שנערכנו לאפס עמלה בחברות התעופה והצגנו את SFM, כלי חדשני לניהול וגביית דמי טיפול. היום זה נחשב לכלי שיגרתי שמציעות אותו כל מערכות ההפצה, אבל כשיצאנו איתו בינואר היינו הראשונים והוא היה הצלחה אדירה. בעזרת כלי זה הסוכנים גובים כיום 10% עד 15%, במקום העמלה הקודמת של 7% שקיבלו מחברות התעופה. פתרון שני הוא ALL FARE, שבעזרתו הסוכן יכול לקבל תשע אפשרויות למחיר הזול ביותר שהוא מחפש בתעופה, עד יום אחד אחורה ויום אחד קדימה. השקנו אותו ברבעון השני והוא מייד הפך להצלחה גדולה. היום, כ-40% מההזמנות נעשות בעזרתו. פתרון שלישי שהצגנו השנה הוא ATC, תוכנה אוטומטית לביצוע רה-אישיו, שהושקה ביוני. וזה עוד לא הכל. בימים אלה מתקיים פיילוט אצל מספר סוכנים למערכת אל על ביונד, שתציג את המחיר הזול ביותר לכל יעד המשך. זהו מוצר שנתפר במיוחד למידות של אל על ויחזק את הקשר שלנו עם החברה. אחרי חופשת הסוכות אנחנו עומדים להשיק גירסה ישראלית של מערכת הזמנות בתי מלון פרי פייד, עם עמלה של 10%, כשהנוסע יגיע למלון עם שובר מהסוכן. מערכת זו תשפר משמעותית את רווחיות הסוכן בהזמנת מלונות. במהלך החודשים הקרובים אמדאוס עומדת לשדרג את פתרונות ה-B2C שהיא מציעה לסוכנים. כבר כיום ל-100 סוכנים יש אתרי אינטרנט שיושבים על הפלטפורמה שלנו, ובקרוב נציע להם ולאחרים עוד ערכים מוספים, כולל יעוץ, בניית אתרים חדשניים וקידומם. הכלים יהיו יותר חדשניים עם דגש על אינטואיטיביות. בימים אלה אנחנו עסוקים בשיפור איכויות התמיכה שלנו לסוכן. כדי לעמוד בסטנדרטים הגבוהים שהצבנו לעצמנו, ובגלל שהגדלנו משמעותית את הפעילות בעקבות הקשר עם אל על, הגענו למסקנה שצריך להגדיל משמעותית את מצבת כוח האדם בתמיכה, ואכן בקרוב נגדיל את הצוות ב-15%.
דבורה ברוכשטיין, רויאל ג'ורדניאן: הגרף נמצא בעלייה כמו כל השוק, המחצית הראשונה של השנה אצלנו היתה לא ממש טוב, אבל מאז חודש יולי אנחנו רואים שהגרף נמצא בעליה. אם בודקים את מספרי הנוסעים החודשים אוגוסט וספטמבר כבר היו ממש מוצלחים, אבל זה לא התבטא בהכרח במחזור המכירות, כי נאלצנו להתיישר עם השוק ולהוריד מחירים. בימים אלה מתחילה עונת הנסיעות לתאילנד, עם מגמה ברורה של עלייה בביקוש, ואני מקווה שזה ימשיך כך. במיוחד אנחנו מבחינים בביקוש גובר לסרי לנקה, אחרי שהסכסוך הפנימי שם נרגע. לכן ב-24 באוקטובר נוסיף טיסה שבועית שלישית לקולומבו, שתצא לשם מדי יום שלישי. בקו לקולומבו אין לנו בישראל מתחרים כי אנחנו מציעים את הטיסה הקצרה ביותר והנוחה ביותר לנוסע. חלק מהביקוש לטיסות אלה הוא של צעירים או עשירים שממשיכים למלדיביים, לעסוק בגלישה. לסיום, אני רוצה להזכיר שרויאל ג'ורדניאן משווקת אך ורק באמצעות סוכני הנסיעות. וזו ההזדמנות לאחל לכל הסוכנים שנה טובה ולהודות להם על שיתוף הפעולה.
יהודה זפרני, אופיר טורס: יש אור בקצה המנהרה השנה התחילה כאחת הגרועות בתולדות ענף התיירות בארץ ובעולם - עם מלחמה בחודש ינואר, בחירות בפברואר ומשבר כלכלי עולמי שהעמיק במרס, ופליטות פה של ראש ממשלת טורקיה שגרמו לחרם הצרכנים הראשון אי פעם בענף התיירות בישראל, ואחד הגדולים בכלל. על רקע כל אלה אפשר היה לצפות ששנת 2009 בתחום התיירות תהיה שחורה משחור. לשמחתנו, עם סופו של האביב הירידות התמתנו, באוגוסט ראינו עליות יפות בביקושים, אם כי לא במחזורים, ואפילו לחגים הקרובים נרשמת עליה של 5% במספר היוצאים לעומת השנה שעברה. אם בתחום הנופש אנו מרגישים כבר שינוי מגמה מהיר, הרי שבשוק העיסקי הפגיעה היא יותר קשה וההתאוששות יותר איטית. בתחום העיסקי זו היתה שנה גרועה במיוחד. לא רק שמחירי הטיסות נשחקו בשיעורים של 30% אלא שהחברות העיסקיות הקטינו את מספר העובדים ששיגרו לחו"ל וגם עברו לקנות להם כרטיסים במחלקות פחות יקרות. כשמתרחש משבר כלכלי ומתעורר הצורך לחסוך, התחום הראשון שבו חוסכים בחברות העיסקיות הוא הנסיעות לחו"ל. ובכל זאת, גם בתחום העיסקי רואים כבר את האור בקצה המנהרה. אנו צופים שבשנה הקרובה, עם ההתאוששות הכלכלית בעולם, יתעורר מחדש וביתר שאת הביקוש לנסיעות עיסקיות. בתחום התיירות הנכנסת צפויה השנה ירידה של כ-15%. בתחום תיירות הפנים למשבר היתה דווקא השפעה חיובית, ואנחנו עתידים לראות עליה של 7%, בעיקר על רקע ירידת המחירים אבל גם מתוך סולידריות וכעס על טורקיה. אין ספק שבשנת תש"ע, השנה העברית הבאה, נראה התאוששות בכל התחומים וניווכח לדעת שראשי התיבות של תש"ע הם: שתהיה שנת עשייה. ובאותה רוח: בתוך ה"תשע" של שנת תש"ע חבוי גם עשר - שנת 2010, שנה שבה אני צופה שיפור של לפחות 10% בתיירות היוצאת.
גיא כהן, סייבר ישראל: לא שותף לאופטימיות השנה גרמה לכולם לירידה משמעותית בהכנסות, ובניגוד לרבים אחרים בענף אני לא שותף לאופטימיות שאפשר לשמוע מכל עבר - צריך להיות היום מאוד זהירים בהערכות לעתיד, כי אני בכלל לא בטוח שנפחי ההזמנות הטובים של הקיץ יחזרו על עצמם בהמשך. גם אני מקווה שהשוק יתאושש אבל לא בטוח שכך הם פני הדברים. בסך הכל אנחנו בסייבר ישראל רק שחקני משנה בתחום הנסיעות והתיירות, והתפקיד העיקרי שלנו הוא שסוכן הנסיעות יוכל לראות את הכסף שלו. אנחנו חיים עם הסוכנים ומשרתים אותם, ויודעים שהתקופה האחרונה היתה מאתגרת במיוחד מבחינתם. חיפשנו ככל יכולתנו דרכים לסייע לסוכני הנסיעות ולתמוך בהם בתקופה הקשה. השנה השקנו מספר רב של פתרונות חדשים לסוכן: - פתרון מצויין לעבודה בסביבה של אפס עמלה מחברות התעופה. עיצבנו פתרון טכנולוגי שתומך בגביית דמי טיפול, ואני חייב לומר שבסך הכל הענף התרגל למציאות החדשה בצורה מאוד מעוררת כבוד. - השקנו את "אל על קיט" - מערכת פונקציונלית שעושה את החיים קלים מאוד לסוכן העובד מול אל על. היא מטפלת בהנחות העיסקיות, בזכויות שנצברו במועדוני הנוסע המתמיד, בהפקת שוברים מתוך המערכת - כל מיני יכולות שאבדו לסוכן עם סגירת מערכת כרמל. בין השאר עשינו שינויים משמעותיים בשקיפות ובהושבה, והיום אני יכול לומר שרמת התקשורת עם אל על היא מהגבוהות שיש. היום להזמין אל על באמצעות סייבר זה הכי נוח. בקרוב אנחנו מתכננים עוד הפתעות בתחום זה ונציע עוד אלמנטים שהיו בכרמל. - השקנו את מערכת "ביטחון הנוסעים" (TSDS) המאפשרת בממשק נוח לדעת בכל רגע נתון היכן נמצאים הנוסעים שלך והיא שימושית במיוחד במצבי משבר, כמו למשל בעת מתקפת הטרור במומבאיי. ומה לגבי העתיד? מקובל לומר שהפסימי הוא אופטימי בעל ניסיון. ענף התיירות הוא בין הראשונים שנפגעים במשבר, אבל גם מתאושש מהר מאוד. בינתיים אנחנו רואים עליה במספרי הנוסעים אבל גם ירידה במחיר המוצרים וברמתם. תיירות נופש תהיה תמיד, אבל התנועה העיסקית קשורה קשר הדוק למצב החברות העיסקיות. על רקע המשבר בעולם ישראל מתוארת כאי של יציבות. אבל אנחנו חשופים מאוד להשפעות הגלובליות ולמה שקורה באירופה ובארה"ב, ולא כל הגלים כבר הגיעו אלינו. השאלה הגדולה היא מתי יהיה מפנה במיתון העולמי ונראה שהאקלים הכלכלי משתנה. אני עוד לא רואה זאת וחושב שמוקדם מדי להיות אופטימי. הלוואי שאתבדה.
סימי זיידמן, טורבו תעופה: לנגד עינינו מתרחש נס אם החודשים יולי, אוגוסט וספטמבר מרמזים איך עומדת להיראות השנה הקרובה - אז לנגד עינינו מתרחש נס. כי אם זה ימשיך כך, קוריאן אייר, שאותה מייצגת חברת טורבו, תצטרך להוסיף בקו מישראל עוד שתי טיסות שבועיות. בקיצור, שלושת החודשים האחרונים היו יוצאים מהכלל טובים, ואם לא יקרה משהו שיקלקל - מלחמות, מגיפות או שינויים דרמטיים במחירי הדלק - אנחנו צפויים לשנה טובה מאוד גם בתיירות הנופש וגם בנסיעות העסקים. אני מזהה יעד חדש ישן שמתחילה אליו זרימה של ביקושים, אולי על רקע תוכנית הטלוויזיה "הישרדות" - הפיליפינים. לכן אנחנו מתכננים כעת סיור לימודי ל-12 סוכנים נבחרים שייצא לפיליפינים בנובמבר. גם בתיירות לסין יש ביקושים מצויינים, ואנחנו, כנציגי אייר צ'יינה, צפויים ליהנות מכך. חלק גדול מתנועת התיירות הישראלית למזרח הוא לסין, וזה לא עתיד להשתנות, להיפך. הרבה ישראלים היו כבר פעם אחת בסין, גילו שזו ארץ ענקית ורוצים לחזור ולבקר במקומות אחרים שם. מי שביקר בבייג'ין יסע בפעם השניה לשנגחאי, לגווילין, למחוז יונאן ועוד ועוד. בסך הכל אני מאוד אופטימי. הדולר הנמוך מעודד את הישראלים לצאת לחו"ל, כמו גם המחירים הנמוכים של שירותי הקרקע במזרח, שהוזלו בגלל המיתון בארה"ב. 16/09/2009 |