09.05.2025
 
אל על מצמצמת עמלות

 

מאת אוריאל ישיב

שני מהלכים של אל על שהוצגו לאחרונה לסוכני הנסיעות, אותם ניתן להגדיר כמפתיעים וחסרי תקדים, מעוררים את הסוכנים לחשוב שאל על בדרך לצמצום עמלות לסוכנים. ואם היא אינה מכריזה על כך הרי שהיא תעשה זאת בשלבים ובחלקים.

המהלך הראשון הוא לכאורה נקודתי. אל על הגיעה להסדר עם ארגון "חבר" ומעניקה הנחה של תשעה אחוזים ממחירי כרטיסי הטיסה שיירכשו באמצעות איירתור כשההנחה ניתנת ישירות בעת חיוב כרטיס האשראי  של הלקוח איש "חבר". בחוזר לסוכנים מתאריך 30 באוגוסט הודיעה אל על: "אנו שמחים להודיע שהחל ב-1 בספטמבר תאפשר אל על לכל הסוכנים למכור לעמיתי "חבר" את טיסות אל על...". אלא שהשמחה של אל על גורמת צער לסוכנים מכיוון שעבור המכירות הללו הם כלל לא יזוכו בעמלה.

למרות שכל מכירות איירתור נעשות באמצעות סוכני הנסיעות תמורת עמלה, הרי שבמקרה זה  וכפי שאמרה סוכנת ותיקה לחדשות תיירות: "הסוכנים אמורים לעבוד בחינם. וכדי להוסיף עלבון על הפשע הרי הם יקבלו תשעה אחוזים הנחה ואילו אנו שעובדים עבור אל על עמלתנו רק שבעה אחוזים. למה? ובכלל הרי תמיד מנהלי אל על  נוזפים בנו על מתן הנחות לנוסעים, אז מה קורה כאן?". הסוכרייה היחידה היא שהמכירות ייחשבו לצורך עמלת המחזור בכפוף לתכנית העמלות. מה שלא ברור כיצד איירתור שהיא בבעלות הסוכנים הסכימה לשווק את המבצע הזה.

קובי קרני, יו"ר דירקטוריון איירתור, אמר לחדשות תיירות שההסכם בין אל על  ל"חבר" כבר נמשך כמה זמן. הייתה דרישה של הסוכנים לאפשר מכירה אולם אף פעם לא דובר על  התנאים. באיזה שלב הבין מי שהבין באיירתור שזה טוב לאיירתור וגם לסוכנים והסכים למבצע כפי שהוצע, ופורסם על ידי אל על. קרני הצהיר: "אין זה הגיוני  שאיירתור תשתף פעולה עם הסכם מסוג זה בו נאלץ הסוכן לעבוד בחינם. זה קרה אתמול והבוקר הנחיתי את זיוה לוריא מנכ"ל איירתור לבטל את השתתפות איירתור. נכון לרגע זה, אחה"צ של יום שני, אינני יודע אם זה התבצע".

קרני שהוא גם יו"ר ההתאחדות מוסיף: "איני יכול לומר בוודאות אם יש כאן תכנית אסטרטגית של אל על לביטול עמלות אך ברור לנו שיש כאן שורה של מהלכים שפוגעים בסוכנים".

המהלך השני תמוה אף יותר. בכיסוי של דרישה של הממונה על ההגבלים העסקיים, יוצאו החל ממחר , היעדים בנגקוק, הונג קונג, מומבאי ויוהנסבורג מתכנית העמלות של הסוכנים ולא יחושבו עבור עמלות היתר. במכתב של דני סעדון, מנהל סניף ישראל ניתן ההסבר הבא: "נוכח שינויים בענף התעופה בישראל, ובמסגרת יישום תוכנית אכיפה פנימית באל על, היעדים הישירים בנגקוק, בומביי, הונג קונג ויוהנסבורג לא ייספרו לערך המכירות, הן לביצוע והן ליעדי שלישון 3".

הסוכנים קיבלו את ההודעה המוזרה הזו ביחד עם תכנית העמלות ( טרגטים) שלהם לשלישון השלישי. הרקע הוא שלאל על יש יותר מחמישים אחוזים נתח שוק בקווים הללו ולכן זו הדרך שנמצאה כיצד להקטין את החלק היחסי של החברה בקו. במילים אחרות אל על דוחפת את הסוכנים למכור את היעדים הללו בחברות אחרות. המשונה בהנחיה הזו הוא שאם כרטיס הטיסה הוא ליעד המשך (כרטיס קונקט), הרי שאין הוא נכלל בהגבלה.

תגובת אחת מסוכנות הנסיעות: "תהרוג אותי אם אני מבינה את זה. איזה קשר יש לחלק של אל על בקו עם העבודה שלי? ואולי זה רק תרגיל לצמצום עמלות דווקא בקווים בהם כרטיסי הטיסה יקרים יחסית? "

גם בכירים בענף הסכימו שהמהלך הזה תמוה: "הרי אל על בעצמה ערערה על החלטת הממונה בנושא זה לפני בית הדין להגבלים עסקיים ולכן מוזר שהיא עצמה, תוך כדי ההתדיינות, פועלת לכאורה בהתאם להחלטה. ומי משלם את המחיר - הסוכנים". אותו בכיר מוסיף: "כשמחברים את זה לסיפור של איירתור ועמיתי "חבר" הכל נראה כמגמה  באל על להביא לצמצום העמלות לסוכני הנסיעות. ואם לא במכה אחת אז ב'שיטת הסלאמי'".

31/08/2009