09.05.2025
 
מארגני תיירות, מלונאים וגם מנכ"ל משרד התיירות נגד המע"מ: רק נזק, נזק ונזק

 

מאת גיורא נוימן

תוך תמימות דעים רבה התגבשה השבוע חזית משותפת של משרד התיירות, המלונאים, עובדי ענף המלונאות, מארגני התיירות הנכנסת ומורי הדרך במטרה אחת: לסכל את כוונת הממשלה להטיל מע"מ על שירותי תיירות בישראל.

"נתחיל מהסוף," אמר השבוע מיקי פדרמן, יו"ר לשכת התיאום של ענף התיירות: "שכרו של הצעד שמציע האוצר -  ייצא בהפסדו."

פדרמן הציג השבוע במסיבת עיתונאים בתל אביב  ניתוח כלכלי של התוצאה המיידית שתהיה להטלת המע"מ. על פי ניתוח זה, התועלת לקופת המדינה מתנדנדת סביב האפס - אולי רווח של 50 מיליון שקלים בשנה, ואולי אפילו הפסד של 100 מיליון שקלים.

הניתוח מבוסס על תחשיבים שנעשו במשרד התיירות, שם החישוב הסתכם בעודף של 50 מיליון שקלים. בלשכת התיאום הוסיפו לכך את הירידה הצפויה במס החברות, והגיעו כאמור לגירעון של קרוב ל-100 מיליון שקלים.

וכל זאת, לעומת הכנסה צפויה, על פי גירסת האוצר, של 524 מיליון שקלים.

"גם כלכלן מתחיל לא יכול להתייחס ברצינות לתחזית של האוצר," אמר פדרמן, "כי כאשר מעלים מחירים, יש להתייחס לגמישות הביקוש. כלומר, צריך להבין שהביקוש יירד."

על פי הערכת אנשי המקצוע, הטלת המע"מ תגרום לירידה של 290 אלף איש בתנועת התיירות לישראל, תנועה שתוסט ליעדים אחרים, שהוזלו על רקע המיתון העולמי. וזאת אחרי שהתיירות בקבוצות כבר סבלה עד יוני השנה מירידה של 29%.

לצד התועלת המיידית הקטנה, אם בכלל,  צפויים נזקים קשים לטווח הקצר והארוך. שמואל מרום, יו"ר לשכת מארגני התיירות לישראל, ועמי אתגר, מנכ"ל הלשכה, הציגו תגובות תדהמה של סוכנים בחו"ל, שהזהירו מפני קריסה של המאמצים שלהם להביא תיירים לישראל. לא רק תיירות צליינית - אפילו תיירות יהודית. שמואל מרום: "ישראל היא מדינה לא יציבה, יש לנו הרבה מכשולים אובייקטיביים שאינם בשליטתנו. להמציא עוד מכשול, במו ידינו - זו פשוט טיפשות."  עמי אתגר הוסיף, כי לגבי פלחים מסויים בתנועה, ישראל עומדת לצאת בכלל מתחום המחירים הרלוונטיים.

הדוברים סיכמו את עיקרי הנזקים שהם רואים אם תתקבל הצעת האוצר:

0 בטווח הקצר - ירידה של 12% במספר המבקרים בישראל, כלומר 290 אלף מבקרים פחות, שתגרום לאובדן של 12 אלף מקומות עבודה ולאובדן של 2.4 מיליארד שקלים לתמ"ג.

0 בטווח הארוך - נזק שיווקי: היעד של 5 מיליון תיירים בשנה יהפוך בלתי ריאלי. אובדן של 85 אלף מקומות עבודה נוספים שהיו יכולים להיווצר אילו גדלה התנועה בעוד 2.5 מיליון מבקרים. נזק של 21 מיליארד שקלים לקופת המדינה (3% מהתוצר). הקטנת הכדאיות של יזמים בהשקעה בתיירות.

בקיצור, כפי שסיכם זאת אלי גונן, נשיא המלונאים: "מדינת ישראל מתנהלת בניגוד גמור לכל מה שקורה בעולם בכל הקשור לתיירות."

 

כב: גם נזק תדמיתי

אם אפשר היה לחשוד בתיירנים שהם קובעים את עמדתם מתוך אינטרס, הצטרף השבוע לביקורת, בשפה לא פחות נוקבת, גם מנכ"ל משרד התיירות נועז בר ניר, שקבע: "ביטול הפטור ממע"מ על תיירות נכנסת יגרום נזק כלכלי, חברתי ותדמיתי קשה למדינת ישראל."

אמר בר ניר בדיון בוועדת הכספים של הכנסת: "על פי ההערכה האופטימית של בנק ישראל, יירד מספר התיירים בעקבות ביטול המע"מ רק ב-170,000 (לעומת הערכת תעשיית התיירות: כ-290,000). ירידה זו תגרור פיטורי אלפי עובדים - על פי בנק ישראל רק 5,350 (הערכת תעשיית התיירות: כ-11,600) -  להם ישולמו כמובן דמי אבטלה במשך חודשים רבים. פיטורי עובדים יורגשו לא רק בתעשיית התיירות אלא בכל הענפים המספקים שירות לתעשייה התיירות, בהם ספקי מזון, ציוד, טקסטיל ועוד."

המשק, הוסיף בר ניר, יאבד הכנסות הנאמדות במאות מיליוני שקלים: גבייה של כ-700 מיליון שקלים בשנה תקוזז עקב אובדן תוצר של כ-2 מיליארד שקלים ואובדן הכנסות הנובעים מהירידה במספר התיירים. לאחר תשלום דמי האבטלה לאלפי המפוטרים, יישארו בידי קופת המדינה פחות מ-100 מיליון שקלים בלבד.

מנכ"ל משרד התיירות הדגיש שהנזק החמור ביותר הינו הנזק התדמיתי למדינת ישראל כמדינת תיירות מובילה ואטרקטיבית באזורה. "תייר שיוותר היום על הביקור בישראל ויעדיף יעד מתחרה אחר, בשל התייקרות חבילה הביקור, יוותר עלינו לאורך שנים, ולא רק הוא, גם בני משפחתו וחבריו ומכריו. מדינת ישראל, אשר כבר היום מדורגת רחוק מאוד משכנותיה במדד התחרותיות בתיירות של הפורום הכלכלי העולמי, לא תצליח לממש את הפוטנציאל התיירותי שלה, במידה והצעה זו תאושר".

01/07/2009