מאת גיורא נוימן
ב-1905 החליטה משפחת אפינגר, משפחה טמפלרית שהתגוררה במושבה הגרמנית בחיפה, להקים מלון. על פי הרוח הטכנולוגית והמודרניסטית ששררה בקהילה, הם השתמשו בשיטות העבודה המתקדמות ביותר לאותם ימים, בחומרים המשובחים ביותר ולפי תוכנית אדריכלית עדכנית, הצעקה האחרונה של אז באדריכלות האירופית. פרט אופייני קטן: למלון אפינגר היה גג שטוח, מרוצף, כדי שיוכל לשמש לאירועים חברתיים. בשלהי העידן העותמני היה זה אחד המבנים המודרניים הבודדים בארץ כולה שלא כוסה בגג רעפים.
ב-1948, עם סילוקם הסופי של הטמפלרים מהארץ, הוא עבר לבעלות משפחת דרזנר היהודית והחליף את שמו ל"מלון דרזנר". עד 1978, כלומר במשך 73 שנים רצופות, הוא המשיך לשמש כמלון, ואחר כך הפך לבית אבות.
לפני מספר שנים קנה את המבנה המשקיע חיים מורובטי, בן העדה היהודית כורדית בלוס אנג'לס, והחליט לחדש את ימיו. הוא לא נרתע מדרישות השימור המחמירות, שכר את שירותיו של האדריכל אריה דולינסקי ולא חסך בהוצאות עד שראה את המבנה מחודש, משופץ ומשוחזר. השקעתו הכוללת הסתכמה ב-5 מיליון דולר, כ-40% יותר מעלות הקמתו של מבנה חדש באותו הגודל.
עבודות השחזור נמשכו כשנה וחצי. אבי אגאג'ני, נציגו של המשקיע ומנהל החברה המפעילה את המלון, מספר שבמהלך תקופה זו, יחד עם האדריכל דולינסקי, הוא למד כל פרט על המבנה המקורי, על קורות המשפחה שבנתה אותו ועל אורח חייה, והשניים לא חסכו במאמצים ובהוצאה כספית כדי לשמר ולשחזר כל פרט אפשרי. דוגמה: בחלק מהשטחים הציבוריים ומחדרים מונחות המרצפות המקוריות, שהשתמרו במצב מצויין. בחלקים אחרים נעשה מאמץ להניח מרצפות תואמות. השניים חיפשו בכל הארץ בעלי מלאכה המסוגלים לייצר תריסים, מעקות עץ או נברשות ברונזה ברוח העיצוב המקורי. את רהיטי האלון והאמבטיות ייצרו עבורם בבתי מלאכה בסין.
התוצאה היא בניין יפהפה, המשלב בין רוח העבר לבין הנוחיות בת ימינו. ראש עיריית חיפה, יונה יהב, והאחראי על השימור בעיריה, האדריכל ואליד כרכבי, מלאי התפעלות מהמסירות שגילו המשקיע והמתכננים. "לא רבים הם אנשי העסקים שיש להם גם הסבלנות וגם הרצון לעמוד בתנאים המחמירים ביותר של השימור," אומר כרכבי.
לפני חודשיים, עם ההשקה המחודשת של "מלון קולוני" (תרגום למילה "מושבה"), נפתח פרק חדש בתולדותיו של המלון בן 40 החדרים. המלון ניצב בלב המושבה הגרמנית המתחדשת, בשדרות בן גוריון 28, כ-400 מטרים מהכניסה התחתונה לגנים הבהאים, כשסביבו בתי קפה, מסעדות ומקומות בילוי אופנתיים.
המלון סמוך לתחנת רכבת מרכז (השמונה) בחיפה ובמרחק הליכה קצר מהנמל ומחופי הים של חיפה.
בעוד שמעטפת המבנה והשטחים הציבוריים שוחזרו במלואם, 40 החדרים והמיני סוויטת אובזרו ועוצבו ברמה גבוהה, לפי הסטנדרטים של המאה ה-21. בחדרים מסכי טלוויזיה שטוחים המחוברים לכבלים, אינטרנט חופשי בחדרים (כמו בשטחים הציבוריים), מקרר מיניבר, כספת, ערכת קפה, מייבש שיער, טלפון עם חיוג ישיר ומיזוג אוויר מרכזי. רהיטי המלון עשויים מעץ אלון ומעוצבים בהתאם לאופיו המיוחד של המלון. חדרי האמבטיה מהודרים עם אריחי שיש בסגנון של פעם. בתשעה חדרים יש אמבטיות ג'קוזי ו-13 חדרים מצויידים באמבטיות "פרי סטנדינג" (הניצבות על רגליים גלויות).
לרשות האורחים במלון מוגשות ארוחות בוקר מלאות, בר משקאות (פועל 24 שעות ביממה), חדר ישיבות, שירות עסקים וחדר טיפולים. מגג המלון נשקף נוף מדהים של הגנים הבהאים, הוא משמש כמרפסת שיזוף וניתן לקיים בו אירועים מיוחדים.
09/06/2009