טל טלה – משק בלומטל: חוויה תיירותית כפרית
מאת נילי ארנועם בכל השבועות, לא רק לחג השבועות, משק טל טלה של משפחת בלומנטל בבאר יעקב הוא אטרקציה תיירותית משפחתית. מחלבת טל המייצרת ומשווקת גבינות צאן וחלב עיזים, קפה ב"טל טלה", המגיש ארוחות כפריות ו"טל טלה" סיורים מודרכים במשק צאן לקבוצות וסיורים חופשיים, ללא תשלום לבודדים. משק חקלאי מראשית שנות החמישים, שהתבסס על גידולי פירות, לול תרנגולות ופרדס, הפך בשנות ה-80 למשק צאן לבשר, שמנה בתחילה רק 40 כבשים. בשנות ה-90 היה למשק צאן לחלב ובשנות האלפיים הפך לאטרקציה תיירותית. בחנות בוטיק הצמודה לדיר משווקים גבינות צאן רכות וקשות מתוצרת המחלבה ולידה התפתחה מסעדה המגישה ארוחות חלביות בכל ימות השבוע ומזנון בראנץ' חופשי בימי ששי. ניתן לקיים במקום גם אירועים פרטיים סגורים. החוויה הכפרית משווקת כחוויה תיירותית. היא מבוססת על דיר עם כ-1,400 ראשי צאן, עיזים וכבשים. דיר מודרני עם טכנולוגיה מתקדמת, מתקני חליבה אוטומטיים ומערכת מיחשוב המכילה כל פרט ופרט על כל עז או כבשה. כ-2 ליטר חלב ליום נותנת כל עז. 45 עיזים נותנים תפוקה של פרה אחת... החלב ומוצריו משווקים במעדניות ובתי טבע בכל רחבי הארץ וגם בחנויות המיועדות לקהל שומר מסורת. המקום כשר למהדרין בהשגחת בד"ץ העדה החרדית בירושלים ונמצא תחת פיקוח השירותים הוטרינריים במשרד החקלאות ובעל רישיון משרד הבריאות. אי לכך המקום סגור כמובן בשבתות ובחגי ישראל. ילדי גנים ובתי ספר מגיעים לכאן לפעילות חווייתית מודרכת במסלול הצאן. היכרות עם משפחת הכבשים ומשפחת העיזים וסדנאות יצירה. כיצד חלבו בעבר וכיצד חולבים היום, מהו גיבון וכיצד מגבנים גבינה, מהו תהליך החביצה. ההסברים מותאמים לגילאי המבקרים והילדים גם מתנסים בחליבה וגיבון, בהאכלה וליטוף. כאן לומדים על הצמר, מהו גז, כיצד מעבדים צמר ומהו המוצר הסופי, הילדים לומדים להכיר את הצמר, תהליך עיבודו ותוצריו השונים. בעונת ההמלטה, באביב, אפשר לראות את הטלאים הרכים היונקים מבקבוקים עם פיטמה, ובקושי רב מסוגלים להתרומם על הרגליים. אפשר לראות תיישים בעלי קרניים, אפשר לראות את הכבשים בתספורת קייצית שלאחר הגז. אפשר לקיים כאן גם מסיבות יום הולדת, קייטנות ועוד. סיורים פרטיים, כאמור, אינם כרוכים בתשלום. בחנות הבוטיק משווקים מוצאי גורמה שונים. את מוצרי החלב, היוגורטים והגבינות המובחרות יחד עם מיני מעדנים נוספים, לחמים כפריים, שמן זית, יינות, דבש, קונפיטורות ואף מוצרי קוסמטיקה טבעיים. על ייצור הגבינות אחראית הגבנית חיה ג'רבי, שהיא גם ביתם של הזוג בלומנטל. היום מעסיק המשק שלושה דורות מבני המשפחה: ילדים, חתנים ונכדים. קפה טל טלה מופקד בידיו המקצועיות של השף קובי גוטהולף. מבחר גבינות רכות וקשות, סלטים מגוונים, קישים ומאפים, ריבות, עוגות וקינוחים. השף גוטהולף מוכר כמי ש"עשה" את מסעדה "מול הים" בקיבוץ פלמחים. היום הוא עושה זאת במשק בלומנטל. עם הצלחה אי אפשר להתווכח, ועל כך מעידות עשרות המכוניות במגרש החניה, המסעדה שהולכת וגדלה, עם מבנה מרכזי ממוזג אויר, פרגולת עץ סגורה ומרפסת מקורה פתוחה. מפה לאוזן עוברת השמועה וארוחות הבוקר כל השבוע והבראנץ' העשיר והאיכותי בימי ששי מהווים מוקד משיכה בפני עצמו. לא בגלל הילדים, לא בשביל הילדים וגם לא בגלל הנכדים. החוויה הקולינרית של קפה טל טלה, היא סיבה טובה בפני עצמה להגיע שוב ושוב, כי קשה למצות בביקור אחד את המבחר הגדול של המטעמים, ואת מיגוון המטעמים במזנון הבראנץ', המוגשים במזנון חופשי. המקום נמצא במושב נווה דורון, משק 36, ברחוב ז'בוטינסקי 36, באר יעקב. 22/05/2009 |