09.05.2025
 
תל אביב מזוויות שלא הכרנו

 

מאת אתי ישיב

ממש מתחת לאף, כאן בתל אביב שלנו, נחבאים אין ספור אתרים, סיפורים וסודות מרתקים ההופכים בידי העמותה לתיירות תל אביב יפו לחומרי גלם נהדרים מהם היא בונה סיורים בכל רחבי העיר, לכל טעם ולכל גיל.

את העמותה מנווט דירקטוריון שבראשו עומדת היו"ר בהתנדבות סבינה בירן ומנהלת אותה המנכ"לית אתי גרגיר יחד עם חבורת עובדים ומתנדבים, והיא מעסיקה קבוצה גדולה ומקצועית של מיטב המדריכים המלווים ומדריכים את הסיורים.

בסיור עיתונאים שערכה העמותה הוצגו כל סיורי החוויה שאותם היא מציעה, 32 במספר, כולל 12 סיורים חדשים. מתוכם, בתוך יום עבודה אחד, הספקנו לטעום ארבעה. הנה הם לפניכם:

דרך הזית - סיור בשילוב סדנת טעימות. ומה לתל-אביב ולשמן זית? הרי זה ברור. אם תפקחו עיניים תגלו שיש בעיר די הרבה עצי זית, וגם בתי בד. בשרונה, במוזיאון ארץ ישראל ואולי גם ביפו. תל אביב יפו היא בכלל חלק מדרך שמן הזית העוברת בישראל מדרום לצפון. אז בווילה דלאל הקסומה שברחוב כל ישראל חברים 5 בנוה צדק מקבלים הסבר על מושגי יסוד, שימושים בבישול וברפואה משלימה וגם טועמים שמנים מזנים שונים ובסוף עוד מסיירים בסימטאות נוה צדק ומסיימים את האירוע בשדרות רוטשילד.

אהבה וזוגיות בנוה צדק - "נוה צדק?" תשאלו, "היינו כבר המון פעמים." אז תתפלאו. את הסיפורים הללו, הנפרשים במהלך טיול מרתק בשכונה, עוד לא שמעתם. היחסים הגלויים והנסתרים בין בני הזוג שלוש, האהבה בין בני הזוג אבולעפיה ואיך התמודדה הגברת אבולעפיה עם מותו ללא עת של בעלה, איך קיבל הפועל הערבי שלה את השם אבולעפיה והפך את מאפיית הפיתות שלו למוסד ביפו, איך דחתה בתו של שלוש את ידו של המחזר צ'צ'קס שלימים החליף את שמו לעגנון ונשא לאשה את אסתרליין, יחסיה של דבורה בארון עם ארוסה שזנחה. אהבה, רומנים, רכילות, והכל בשכונה שאך זה נולדה.

שלוש דתות, אלוהים אחד - שכונת עג'מי ביפו. שכונה קסומה שמאז תחילת המאה ה-19 חיים בה, בשכנות טובה יותר או פחות, בני שלוש דתות: מוסלמים, יהודים ונוצרים. יש בה מסגדים, בתי כנסת וכנסיות, יש בה הרבה בתי ספר וגם היכלות פיס, אבל בעיקר יש בה בתים גדולים, כמה מהם מרהיבי עין בצבעיהם הססגוניים כמו ורוד, חום, צהוב אוקר או כתום עם תריסים כחולים, ואחרים שקירות אבני כורכר נשתמרו בהם, קשתות בחלונות, חלונות אור עגולים קטנים וכניסות מעוגלות. יש בה בתים שתקרותיהם מצויירות להפליא ביד אמן כמותן ראינו בנצרת, בחיפה ובירושלים ותודה לגברת חמתי שפתחה לנו את ביתה, שבו גרה משפחתה כבר 140 שנה והראתה לנו את ציור התקרה המופלא שצייר דודה, אחי אביה. יש בה סימטאות קטנות עם להקות תרנגולים ג'ינג'ים ירוקי זנב. יש בה תושבים עניים ואחרים עשירים מופלגים, ויש טיילת ההולכת ונבנית ובמקום שהיה בו הר אשפה גדול נראות עכשיו על שפת הים גבעות מתגלגלות  שדקלים כבר ניטעו בהן ועוד מעט תזכינה לגינון והן משנות לחלוטין את הנוף בשכונה.

גרטרוד והעיר הגדולה - מביא את סיפורה של שרונה, המושבה הטמפלרית שנוסדה בשנת 1871 על ידי קבוצת גרמנים והיום, למרגלות מגדלי עזריאלי ומגדלי הקריה, אפשר לבקר בה בבית הבד שהקימו כאן, וביקב שהמבנה החיצון שלו אינו מגלה את סודות אולמיו הענקים הקבורים באדמה, לראות את בית העם ששימש גם ככנסיה, את בית הקצב, המאפיה ובית הבירה וגם את תוכניות הפיתוח העכשויים שלה. ואיך קרה ששעה שלמה, במשך כל הסיור הזה, לא הפסקנו לצחוק? זה קרה בזכות "גרטרוד, המורה לספורט", המדריכה את הסיור עם מבטא וביטויים גרמניים, עם תלבושת התקופה כולל שמשיה ועם הומור בלתי נגמר לסופו של יום.

הזכרתי כבר 32 סיורים של העמותה בתל אביב ביניהם סיורי אמנות ותרבות, סיורי לילה, סיור ברוסית, סיורים בכל פינות העיר, בשווקים ואיפה לא. ומלבד כל אלה,  מוכן הצוות הידידותי של העמותה לתפור למעוניינים גם סיורים מיוחדים לפי דרישה. כל הפרטים וההרשמה - בלשכת המידע של העמותה לתיירות בכיכר הרברט סמואל, תל-אביב, טלפון: 03-5166188 ובאתר: www.tel-aviv.gov.il/tours

09/02/2009