09.05.2025
 
"החברות הזרות עשויות לחזור לשיטת העמלות"

 

מאת אוריאל ישיב

"למרות מה שמתרחש בענף, אנו כספקים איננו חושבים על אפס עמלה. מזה שלוש שנים שאנו מעניקים 7 אחוזי עמלה עבור טיסות ו-10 אחוזים עבור שירותי קרקע וטיולים, וכפי שנראה לי כרגע, לא נשנה את המדיניות," פותח זהר אנדלמן, מנכ"ל ישראייר, את הראיון עמו. והוא ממשיך בהצהרה מפתיעה: "לא נראה לי שהמדיניות של אפס עמלה בתעופה תתממש. אם אל על לא תנהיג זאת, גם החברות הזרות יחזרו לתת עמלות. ויש שמונה שיטות שונות להעניק עמלות."

עם זאת, ובהנחה שמדיניות אפס עמלה תתבסס, אומר אנדלמן "יקרה מה שקרה ברוב המדינות -  מספר משרדי הנסיעות יצטמצם. משרדים שיידעו להתנהל חכם ונכון ישרדו ויגדלו ואפילו יעשו טוב יותר. בין היתר כי העוגה תתחלק בין פחות נוגסים. זה גם ישנה את אופן החשיבה של הסוכנים. הם יהיו מודעים יותר לצד העיסקי. כיום הם חיים מהעמלה, אך אם צריך להרוויח מהפעילות מחזיקים את היד על הדופק לגבי ההכנסות וההוצאות האמיתיות. זאת ועוד. הסוכנים יתנו תשומת לב רבה יותר למוצרי התיירות השונים מלבד טיסות, אלו שבגינן הם כן מקבלים עמלה - מוצרים כמו טיולים, שיט, מלונות. לכן אנו בישראייר דווקא ניהנה מפריחה חדשה ביחסינו עם הסוכנים".

לשאלה איך ירגישו בישראייר אם  מספר המשרדים יצטמצם מאוד ויהיו כמה גופים גדולים או רשתות גדולות שישלטו בשוק, וכוח המיקוח שלהם יהיה גדול יותר, עונה מנכ"ל ישראייר: "ודאי שלא הייתי רוצה ששתיים או שלוש רשתות ישלטו על כל הקמעונאות, אבל גם לא הייתי רוצה לחזור למצב של 600 או 700 נקודות מכירה שכל אחת מהן עצמאית ושצריך להתנהל מולה בנפרד. תמהיל של חמש או שש רשתות בסגנון כזה או אחר, ועוד כמה עשרות משרדים עצמאיים חזקים פיננסית וניהולית, זה תמהיל טוב.

"בכלל, למדנו לעבוד עם גופים גדולים. עם ארגון ענק כמו איסתא החוכמה היא לא רק למכור לו אלא לבנות תוכנית שמתאימה לאסטרטגית המכירה שלו ולהציע לו את המוצרים המתאימים לפלח השוק שלו. וכך אנו עובדים עם כל השוק. בין היתר משום שיש לנו כמעט כל מוצר בתחום התיירות היוצאת והפנים.

"מצד שני אין סוכן או קבוצה שיכולים לקבל בלעדיות. אנו עובדים עם כל השוק בכל המוצרים. היתרון הכלכלי שיש לסוכנים השונים כפוף להיקף המכירות שלהם וזה אכן גם מותנה במספר נקודות המכירה. יש משמעות לכך שרשת עם 20 נקודות מכירה מוכרת רק במיליון דולר. אנחנו לא מכופפים ידיים לאף אחד ואף אחד לא כופף לנו. זו מערכת דו צדדית. הם צריכים אותנו ואנו צריכים אותם".

בהסתכלות על המצב בשוק אומר מנכ"ל ישראייר: " כרגע לא חל כל שינוי בהתארגנות. אנו פוקחים עין על הנעשה בטורקיה. ינואר תמיד היה חודש חלש, ועל רקע המצב הכלכלי והביטחוני ציפינו שיהיה חלש עוד יותר. עם זאת אנחנו אופטימיים ומקווים שמאמצע חודש פברואר נחזור לפעילות רגילה לחלוטין. אם לעומת זאת יתחייבו שינויים כתוצאה מירידת התנועה לטורקיה ננוע לעבר איי יוון או בולגריה. בעבר כבר היו אירועים כאלה. כשהמזנון פתוח והמשקאות בחינם - עם ישראל חוזר לטורקיה ומהר".

אנדלמן מודה שכעת התנועה התמעטה ועל כן החברה פועלת להקטין הוצאות: גורמים לעובדים לנצל את מלוא מכסת ימי החופשה ושיחררו עובדים זמניים. בסך הכל נשארו בחברה 507 עובדים, מהם 180 בצוות האוויר, 180 במערכת התיירות והיתר בתחום הפנים ארצי.

בסיכום שנת 2008, הרבעון השלישי היה טוב בכל תחומי התיירות. בתחום התעופה הוא היה פחות טוב, בגלל מחירי הדלק. הטיסות ארוכות הטווח כמובן נפגעו מכך יותר מהטיסות הקצרות. ברבעון האחרון, החל מחודש נובמבר, התהפכה המגמה. התנועה ירדה ואילו מחירי הדלק צנחו וכך נוצר תמהיל סביר יותר. אין עדיין תוצאות של הרבעון הרביעי כך שאי אפשר לדעת איך שנת 2008 הסתיימה כלכלית. 

09/02/2009