09.05.2025
 
"מיליוני אמריקאים יודו לאובמה אם הוא יסדיר את הפיקוח האווירי בארה"ב"

 

מאת אוריאל ישיב

 לצד כל הבעיות המונחות כבר לפתחו של ברק אובמה, הנשיא הנבחר של ארה"ב, הניח סקוט מקרטני מהוול סטריט ז'ורנל מספר בעיות נוספות הנוגעות לתעופה האזרחית.  "מיליוני אמריקנים יודו לך אם תסדיר את הפיקוח האווירי בארה"ב," כתב בשבוע שעבר סקוט מקרטני בעיתון הכלכלי וול סטריט ג'ורנל.

המחבר מסביר את הבעיה הקיימת כיום בתחום התעופה: אשתקד כמעט רבע מכל הטיסות פעלו באיחור. והאיחור הממוצע, על פי רשות התעופה הפדרלית, נמשך 55 דקות. לפי האומדן, הנוסעים איבדו בהמתנה 112 מיליון שעות, שהן 12,785 שנים.

 בשנת 2007 האיחורים עלו לחברות התעופה 8.1 מיליארד דולר בהוצאות ישירות, בעיקר בשריפת דלק ובתשלום שעות נוספות לצוותי האוויר. זה יותר מהרווח שכל חברות התעופה הרוויחו אי פעם בשנה אחת.

יותר מ-1,600 טיסות שהו יותר משלוש שעות על הקרקע בהמתנה להמראתן. יותר מ-4.4 מיליון פריטי כבודה הלכו לאיבוד.

צמצום האיחורים יגדיל את התפוקה, יעזור לאיכות הסביבה, יצמצם את יבוא הדלק וישפר את מצבן הכספי של חברות התעופה. לדברי מחבר המאמר, כעת זה הזמן לפתור את הבעיה. הירידה בתנועה הן העונתית והן עקב המשבר הכלכלי. ההערכה שהתנועה תחזור לממדיה הקודמים בשנת 2011 ותגיע לשיא בשנת 2012.

שורש הבעיה הוא במערכת הפיקוח האווירי המיושנת המשוועת לחידוש והרחבה. כל הגורמים המקצועיים מסכימים שזו הבעיה ומזהירים שאם לא יטפלו בבעיה כעת, המצב יחמיר עד לכאוס מוחלט.

חידוש מקיף כזה עשוי להימשך 20 שנה אבל ניתן לקצרו על ידי שימוש בעזרי ניווט מודרניים הנמצאים כבר במטוסים החדישים שיאפשרו הגדלת מספר ההמראות והנחיתות דבר שיעודד את חברות התעופה להשקיע בציוד חדש נוסף.

לטענת דוברים רבים המצוטטים במאמר, צריך היה כבר מזמן לפצל את רשות התעופה הפדרלית לשני גופים. האחד ממשלתי, שיקבע נוהלים ותקנות בכל הקשור בבטיחות ויפקח על הביצוע, והשני, רצוי לא ממשלתי כך שלא יהיו תלוי בתקציבים ממשלתיים ובשיקולים פולטיים ואינטרסנטים, שיתפעל את הבקרה או הפיקוח האווירי. מבנה כזה קיים למשל באנגליה, בקנדה ובאוסטרליה. הגורמים שעוסקים בפיקוח האווירי חופשיים יותר בייזום ,פיתוח עזרים ומערכות וכך הם יעילים יותר.

הצעות נוספות המובאות במאמר: האצת השימוש בטכנולוגיות חדשות במערכי בדיקות הביטחון בנמלי התעופה, קביעת סטנדרטים של שירות ואכיפתם, צמצום הדוחק והצפיפות בנמלי התעופה של ניו יורק, יצירת תמריצים לפיתוח מטוסים "ירוקים" שישרפו פחות דלק וישמרו על איכות האוויר, ואחרון אחרון - לא לאפשר לנוסעים להשתמש בזמן הטיסה בטלפונים ניידים.

 18/12/2008