09.05.2025
 
נשיא המלונאים: ללא מדיניות שיווק אגרסיבית התיירות הנכנסת תרד ב-15%

 מאת חגי רוזן  

אלי גונן, נשיא התאחדות המלונות בישראל, שיגר בשבוע שעבר מכתב בהול לשר האוצר רוני בראון, עם העתק לשרת התיירות רוחמה אברהם בלילא, ובו קרא להתעשת ולקדם את התיירות במסגרת התוכנית לבלימת המשבר הכלכלי. "אם לא ננקוט מדיניות שיווק אגרסיבית מייד, תנועת התיירות הנכנסת עלולה לרדת בכ-15% בשנת 2009," קבע גונן. משמעותה של ירידה כזו תהיה אובדן 7,000 מקומות עבודה בשנה הקרובה.

לדברי גונן, למרות המשבר, הפגיעה בתיירות התיירות העולמית עדיין קטנה. לכן, בטיפול נכון ובהשקעת משאבים ראויה אפשר אפילו להגדיל את מספר התיירים שיגיעו לישראל בשנת 2009.

בשל חשיבות המכתב, הוא מובא להלן במלואו:

הנדון: התיירות כמנוף צמיחה במשבר הכלכלי - הפספוס הגדול

לכבוד שר האוצר מר רוני בראון,

מכובדי,

במפגש שקיימת עם ראשי המעסיקים הצגתי בפניך ובפני הנהלת המשרד את תעשיית התיירות כמנוף לצמיחה וכתשובה אולטימטיבית לטיפול במשבר הכלכלי הנוכחי, שעובר על העולם ועלינו.

אנחנו שומעים לאחרונה על מספר תוכניות לטיפול במשבר, אך לצערי אינני  יודע האם אתם נותנים תשובה למשבר באמצעות התיירות, וחבל.

בבדיקה שעשינו מול ראשי תעשיית התיירות העולמית אנחנו רואים ירידה מזערית בחלק מהסגמנטים התיירותיים, שבחלקם, ובמיוחד "בתיירות הנישה", אין ירידה ואף נרשמת עליה קלה (גולף, סקי, תרבות, תיירות אתגרית וכו').

רוב התיירות הנכנסת לישראל הינה תיירות נישה, לכן אין סיבה שניפגע. יחד  עם זאת, אין ספק שאנו צפויים לירידה מסוימת בהיקפי תנועת התיירות הנכנסת עקב המשבר בכלכלה עולמית, אלא אם כן יינקטו צעדי שווק אגרסיביים, הדורשים תוספת תקציבי שיווק מיידיים.

בדרך כלל אנחנו סובלים מבעיות גיאו פוליטיות. בתקופה הזו, למרבה המזל הן לא בולטות ולכן זו הזדמנות פז לפעול בתחום ולעודד תיירות לישראל דווקא עכשיו.

למרות המשבר הכלכלי בעולם, פעילות נכונה של הממשלה והסקטור הפרטי תוכל להגדיל את תנועת התיירות הנכנסת לישראל להיקף של 3.3 מיליון תיירים ב-2009 ו-3.8 מיליון תיירים ב-2010. המשמעות היא: תוספת של 30,000 מקומות תעסוקה (!) ותוספת הכנסות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר.   

הדרך היא: עבודה נכונה, הקדשת המשאבים הראויים ופעולה בזמן, בנחישות ובהיקף הראוי.

אנחנו מציעים לפעול בשלושה תחומים עיקריים:

 תקציב שיווק: יש להעמיד באופן מיידי סך של 360 מיליון שקלים לשיווק. לאחר שחרור של התקציב שעליו סוכם ל-2008 (216 מיליון שקלים) יש להקצות תוספת מיידית של 150 מיליון שקלים.           

התוצאות הן ברורות:  תוספת של כ-8.5 מיליארד שקלים לתמ"ג (במחירי בסיס).  על פי התחזיות האחרונות, התוצר של המשק הישראלי צפוי לצמוח בשיעור שנתי  של כ-2% בשנתיים הקרובות. תוספת התמ"ג שתנבע מגידול בהיקפי התיירות הנכנסת יכולה להעביר את צמיחת המשק לשיעורים גבוהים יותר -  צמיחה של 2.9% בשנת 2009 וצמיחה של 3.3% בשנת 2010.

לחילופין - אם לא תינקט מדיניות שיווק אגרסיבית, תנועת התיירות הנכנסת עלולה לרדת בכ-15% בשנת 2009. המשמעות  הינה: אובדן של כ-7,000 מקומות עבודה בשנה הקרובה, וירידה חריפה יותר בהמשך. ירידה זו בהיקפי התנועה תגרום  לירידה בתמ"ג שמקורו בתעשיית התיירות הנכנסת בסך של כ-1.4 מיליארד שקלים.

 

 תשתיות תיירות: יש להעמיד סך של 150 מיליון שקלים לפיתוח תשתיות תיירותיות, גנים לאומיים ויערות קק"ל, אתרים ארכיאולוגיים וטיפול באתרי תיירות מרכזיים: ירושלים (במיוחד בעיר העתיקה) נצרת, עכו וכו'.

המשמעות ברורה: תעסוקה ל-5,000 עובדים.

 

 עידוד השקעות הון:  מתוך אמונה שבפעילות נכונה נגיע תוך ארבע שנים ל-5 מיליון תיירים, נזדקק למלונות נוספים. אנו מציעים לנצל את המצב הקשה ולהעמיד את המענק למלונות חדשים על היקף של 30% מההשקעה, ולהקצות אותו למי שמתחייב להשלים את המלון תוך שלוש שנים מיום קבלת המענק.

הדבר יביא לתוספת של כ-2,200 מקומות עבודה בממוצע בשלוש וחצי שנות ההקמה של כ-5,000 חדרי מלון חדשים.

מכובדיי השרים, חבל שנחמיץ - בכסף קטן יחסית ניתן ליצור מינוף עצום!

בברכה, אלי גונן

27/11/2008