09.05.2025
 
חשש ממיתון שיתגלגל לענף

החדשות העגומות משוקי ההון הבינלאומיים, ובראשן קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, הרביעי בגודלו בארה"ב, הקרינו מאז יום שני השבוע גם על האווירה בענף התיירות בישראל. על כולם מקובלת ההנחה כי ענף התיירות רגיש במיוחד לכל התפתחות שלילית, בין אם בישראל ובין אם בחו"ל, ומוצרי התיירות הם הראשונים שהביקוש להם נפגע. "במוקדם או במאוחר, בתהליך של תגובת שרשרת, תוצאות המשבר העולמי יקרינו גם על הענף בישראל," העריך ביום שני השבוע מארגן גדול.

פעילים אחרים אמרו כי הרגישו את השפעות המיתון בחו"ל כבר לפני מספר חודשים, כאשר הביקוש לתיירות לישראל נחלש באופן משמעותי. יעל קטן, מנכ"לית בריטיש איירווייס אומרת כי החולשה בביקוש מחו"ל דווקא השפיעה באופן חיובי על החברה בישראל: "קודם נאלצתי להיאבק על המקומות בטיסות שלנו. בשבועות האחרונים, על רקע המיתון בארה"ב, דווקא היו לנו יותר  מושבים להציע בשוק הישראלי."

אולם ברור כי אם המגמה העולמית לא תתהפך בקרוב, המיתון הגלובלי יתגלגל גם למשק הישראלי ויורגש קודם כל בענף הנסיעות.

קריסתו של מארגן התיירות הבריטי הגדול אקס-אל, בסוף השבוע שעבר, תרמה אף היא לאווירת הדכדוך. בימים רגילים נהוג לפרש חדשות כאלה ככשלון עסקי נקודתי. אבל באווירה הנוכחית ידיעה כזו מעוררת את החשש כי מדובר בסימן ראשון לתופעה שעומד להתפשט ולשטוף בדרכה את כל השוק. סימני השאלה סביב יכולתה של אליטליה להמשיך לטוס לא מועילים גם הם לשלוות הנפש של אנשי התעופה והתיירנים.

בצל האיום המרחף מעל סוכני הנסיעות המשווקים את טיסות אליטליה ומעל הנוסעים המחזיקים בכרטיסי הטיסה שלה, הידיעה על חברת התעופה האוזבקית סייקהט, שהפסיקה לפתע להפעיל את טיסותיה הסדירות בין אלמה אטי לתל אביב, כמעט שלא עוררה השבוע התרגשות בענף. "אין מה לעשות, הם יצטרכו לקנות לעצמם כרטיס טיסה חדש בחברה אחרת," ענה נציג החברה בישראל לסוכנת שנוסעים שלה מצאו את עצמם בקזחסטן כשבידם כרטיס טיסה חזרה חסר ערך.  את התשובה הזו, כלשונה, היא העבירה לנוסעים.

מנגד, מארגן תיירות ותיק, שראה כבר כמה משברים בקריירה שלו, נשמע מעט יותר אופטימי. קודם כל, יש לנו מזל שהעונה כבר הסתיימה. בחודש הקרוב כל הטיסות יהיו מלאות בנוסעים שקנו את החבילות והטיסות לפני חודש חודשיים, ועכשיו כולנו עסוקים באופרציה. בשבועיים הקרובים ובחודש אוקטובר כבר ממילא אין הרבה מה למכור, אמר, כך שהצלחנו לחמוק מהמשבר המיידי. "שנית, אנחנו יודעים כמה מהר יכולה להתחלף המגמה בשוק," המשיך אותו תיירן. "עד שיגיע נובמבר הכל יכול להיראות אחרת. אפילו בארה"ב, שבאמת סובלת ממיתון, זה יכול להתהפך לקראת הבחירות לנשיאות, כשהמועמדים יבטיחו לנקוט בצעדים נמרצים לעורר את הכלכלה האמריקאית. ההימור שלי הוא שבאביב הבא כבר לא נזכור על מה היינו כל כך מדוכאים בספטמבר 2008."  

 17/09/2008