26.04.2024
 
סיכום ועידת המלונאים השנתית

 

 

 

שירות חדשות תיירות



לאחר שנת משבר כמותו לא ידע הענף מעולם, הקיימה הבוקר לראשונה בזום ועידת המלונאים השנתית של התאחדות המלונות. את הוועידה הוביל נשיא התאחדות המלונות, אמיר חייק במעמד יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, שרת התיירות, ח"כ אורית פרקש הכהן, שר הבריאות, ח"כ יולי (יואל) אדלשטיין, ראשי הערים ת"א, ירושלים, חיפה, אילת ועוד.

אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות: "מדובר בענף הראשון שנפגע, מדובר בענף שגם אחרי שיחזור לפעילות הוא יהיה ענף שהממשלה אוסרת על חצי מהלקוחות שלו מלהגיע אליו, התיירים הזרים שלא יכולים להיכנס לישראל. זה הענף היחיד שהושבת בנקודות הפיק שלו, בפסח, בחגי תשרי, בסוף השנה האזרחית ואנחנו מקווים שלנו נראה יותר השבתות של הענף הזה. הוא שם ענף היחיד שכשהוא הושבת ולא פעל, ראינו בעיניים כלות איך הממשלה שלנו שולחת את הלקוחות שלנו למדינות אחרות כדי לתת להן פרנסה. זה הענף היחיד שיודע לטפל בוירוס ויודע לטפל באורחים שלו, ואנחנו הוכחנו את זה ואנחנו נמשיך להוכיח את זה."

עוד אמר חייק: "זה הענף היחיד שיצא אחרון מהכאוס הזה, וזה כאוס שמתנהל בתוך מדינה ללא תקציב. זה ענף שאנחנו לא בטוחים שהממשלה שלנו לא מערבת בו שיקולים זרים בנושאים של בריאות וכלכלה. זה מאוד קשה לנו לפעול בתוך הכאוס זה. כל זאת, ללא תוכנית אמיתית ליציאה מהקורונה. נראה כאילו המשק כולו שתה עדלאידע, ואנחנו מקווים מאוד שהמשק יחזור לעמוד על הרגליים ולהתקדם קדימה. אנחנו נמצאים במצב בו העתיד לא ברור, אבל אנחנו נתגבר. כי למרות כל מה שאמרתי, אנחנו הענף האופטימי ביותר, השמח ביותר והבטוח ביותר שיחזור לפסים."

רבים מהדוברים בוועידה הביעו את צערם על כך שתנופת ענף התיירות נגדעה באיבה, ביניהם גם יו"ר הכנסת ושר התיירות לשעבר, ח"כ יריב לוין: "שנת 2019 הייתה שנת שיא לתיירות בישראל עם למעלה מארבעה וחצי מליון תיירים. "אני רוצה קודם כל לחזק אתכם, אבל אני משוכנע בעתיד של הענף הזה, אני בטוח שנצא מהמשבר הזה ואני משוכנע בעתיד של של הענף. אני בטוח שנגיע לפסגות חדשות. יש לנו בהחלט מקור לאופטימיות, ישראל בזכות החיסונים תהיה מהמדינות הראשונות בעולם שהכלכלה שלהן תוכל לצאת קדימה ולהיחלץ. התיירות תוכל לשוב פחות או יותר לשגרה שהכרנו, ויש כאן לצד כל הקשיים הזדמנות יוצאת דופן לשים את ישראל במקום גבוה מאוד במפת התיירות העולמית שבוודאי תשתנה."

שרת התיירות, ח"כ אורית פרקש-הכהן: "השמיים, זו הסוגיה האסטרטגית שאני רואה אותה כהכי חשובה עכשיו מהמשך הדאגה לענף המלונאות. התחלתי שיח גם עם שרת התחבורה שר החוץ ושר הבריאות. אנחנו עובדים על מתווה שיכניס לארץ אנשים מחוסנים, ואני רוצה ללחוץ ולוודא שבתוך המתווה הזה יהיו לא רק ישראלים מחוסנים אלא גם תיירים מחוסנים. לא יעלה על הדעת שעושים הסכם עם יוון או קפריסין שאנשים שלנו יוכלו לצאת החוצה בלי שיהיה מתווה להכנסה הדדית של זרים לפה. הבהרתי את הדבר הזה לראש הממשלה ולשרים שדיברתי איתם. אנחנו המדינה הכי בטוחה, הכי מחוסנת, צריך לנצל את הדבר הזה כדי להביא תיירים לארץ בצורה בטוחה, וכך נעשה."

שר הבריאות, ח"כ יולי (יואל) אדלשטיין: "הכיוון הוא כרגע חיובי, אבל יחד עם זאת כששואלים אותי עד כמה אני מודאג מהפתיחה שעושים בימים אלו מאחד עד עשר, אני עונה תשע. כי מצד אחד אנחנו במבצע חיסונים אדיר, אבל מצד שני עדיין הדרך עוד ארוכה ויש עוד אחוז גבוה מהאוכלוסייה שלא התחסן. הסכנות עדיין אורבות לנו ואנחנו נוהגים בהתאם, בזהירות ורואים את הנתונים כל יום. על סמך הנתונים האלו אנו בונים את התוכניות לעתיד הקרוב. לכן, אנחנו כרגע פותחים בזהירות, ואנחנו סומכים עליכם. בתי המלון הוכיחו שהם יכולים."

מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי: "יש לנו הרבה אתגרים עכשיו בדרך, אני חושב שאף אחד לא יודע כמה זמן יקח המשבר הזה עוד ואיך נצא ממנו ומה יהיה מצב חברות התעופה, כמה יעלו טיסות וההיבטים הביטוחיים. יש פה נעלמים מאוד גדולים. אנחנו מנצלים את הזמן הזה למספר נושאים, אחד זה לראות מה אפשר עוד לעשות לעזור לכם גם בהיבט התעסוקתי, זה שאין עוד חל"ת גמיש זו בעיה קשה. גם בנושא של ניצול דמי הבראה והסתה שלהם לטובת עסקי התיירות בארץ שצריכים חיזוק. אנחנו עושים מהלכים מאוד משמעותיים, כולל שיחה שיש היום עם השרה, להפחתת רגולציה. הצלחנו כבר השנה במספר מוקדים ואנחנו ממשיכים. כולם אופטימיים וכולם מבינים שבסוף זה יחזור. המשרד עושה מאמצים גדולים להתכונן ליום שאחרי, גם הצוות האסטרטגי שלנו וגם בהיבט התשתיתי. אנחנו מנצלים את השנה הזו לעבודות תשתית בהרבה מאוד אתרים."

ראש עיריית ירושלים, משה ליאון: "אנחנו עושים הכל, כל השנה האחרונה ובטח עכשיו בתחילת החזרה לשגרה, על מנת לחזור כמה שיותר מהר לשגרה במסגרת המגבלות. לכן כבר פעלנו השבוע להחזיר את חיי התרבות והתיירות בעיר. אין לי ספק שמלונות ואירועי תרבות הם משתלבים יחד בפיתוח התיירותי והתיירות האיכותית שאנחנו מדברים עליה."

ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי: "התעשייה הזו מקבלת חשיבות אסטרטגית בכל מדינה משום שהיא הופכת להיות מנוע ותנופה כלכלית לכל מדינה שיודעת לכבד את הפוטנציאל הגלום בתעשייה הזו. נדמה לי שלמרות שעשו מעשים טובים, התעשייה הזו לא מקבלת את הכבוד הראוי לה. צריך לעשות מעשה שממקם את התעשייה במקום שמתאים לה, אם זה על ידי חיזוק הפרופסיה, לימודים במסגרת תיכון ואקדמיה, אם זה על ידי גמישות הרגולציה ואם זה על ידי העדפת הנושא באופן ברור. אנחנו כעיר אחראית ורצינית הצגנו ארבעה מתווים לממשלת ישראל בהקשר של משבר הקורונה. גם כלכליים גם תיירותיים וגם בריאותיים. אחרי מאבק מאד גדול של הצעת החוק של איים ירוקים הוא התקבל והפעלנו אותו במשך 40 ימים ובכל פרמטר זו הייתה הצלחה פנומנלית. אני ביקשתי, 'אנא אל תסגרו את האיים גם אם נכנסים לסגר'. אבל משיקולים רבים, שאני מניח שכל אחד ואחד מכם יודע מה הם, הוחלט לסגור את העיר ולסגור את האיים הירוקים ואותי זה מצער צער גדול מאוד. אנחנו משקיעים הרבה מאוד מאמץ, וממש היום שוגר מכתב מסגן ממלא מקום ראש העיר אלי לנקרי לשר הבריאות שמבקש להחזיר את האיים הירוקים. אנחנו נפתח בצורה מדורגת ומושכלת את התעשייה באילת ונוכל להיכנס לפסח כשכל המערכות עובדות ומתפקדות ולא תפסקנה. אפשר לעשות זאת, זה לא דברים שתלויים בכוחות עליונים. זו פשוט פעולה ברת ביצוע, צריך קצת אומץ ולהוציא את העיר הזאת מחשכה לאורה. הגיעה העת, אנחנו לא יכולים יותר לסבול מצב שבו מעל לחמישים אחוז מתושבינו נמצאים במצב של אבטלה."

ראשת העיר חיפה, עינת קליש-רותם: "חיפה כמובן סובלת כמו כל הערים בארץ וכמו כל העולם, אבל אנחנו ממשיכים לעבוד בידיעה שהקורונה תסתיים ואנחנו ממשיכים לעבוד בכמה ערוצים למען התיירות והחיזוק של ענף התיירות בעיר חיפה. נושא התיירות הוא נושא מרכזי אצלנו מכניסתי לתפקיד. אחד המאבקים המרכזיים שלנו הוא על שדה התעופה, על מנת שלא ייסגר. המאבק הזה התחיל להראות סימנים חיוביים והזדמנויות ערב הקורונה. לצערי הרב הכל התהפך והכל השתנה לגמרי בגלל הקורונה. אנחנו רואים חשיבות גדולה בשדה תעופה עירוני - לאזור - לצפון - לכל המרחב שלנו. אנחנו מדברים על אפשרות להביא ממאה עד מאתיים אלף תיירים בשנה לאזור שלנו בשדה התעופה כפי שהוא היום, שהוא שדה מאוד מוגבל. עם המטוסים שיש כיום שיודעים לטוס אליו וממנו. עשינו תחשיבים די פשוטים ואנחנו נמצאים באזור שהוא בעל עניין לצליינים מכל העולם ולנצרות מכל העולם. אנחנו נמצאים בטווח מאוד קצר למדינות קתוליות שהתיירות הנוצרית יכולה להיות מאוד משמעותית עבורם. יש לנו אזורים מדהימים. אפילו יצא לנו לשבת עם שגריר הוותיקן ועם עוד כל מיני גורמים בשביל לחבר את צפון המדינה לאותן המדינות שאנחנו רואים בהן פוטנציאל תיירת אדיר. אנחנו מבינים שאנחנו יכולים להביא מאות מיליוני דולרים לכל הצפון רק על פי המתכונת הקיימת."


 

 

 

 

24/02/2021